Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

Ευκαιρίες υπάρχουν

Είναι αποδεκτό από όλους μας ότι η Μήλος υστερεί σε σχέση με ισομεγέθη ή και μικρότερα νησιά τόσο σε υποδομές, παρεχόμενες υπηρεσίες όσο και σε ποιότητα περιβάλλοντος.
Γενικά κυριαρχεί η ευκολία και όχι η αναζήτηση του καλύτερου.
Διαφωνία υπάρχει στο ποιος κυρίως φταίει (εταιρίες ή κοινωνία).
Έκανα μια προσπάθεια ανάλυσης (Αναζήτηση ταυτότητας), αφού δεν πιστεύω στα ουρανοκατέβατα, η οποία έτυχε καλών προφορικών σχολίων και συνεχίζω με το ίδιο σκεπτικό στο τι πρέπει να γίνει τώρα.
Η μονόπλευρη ανάπτυξη του νησιού, έχει καθορίσει και τα χαρακτηριστικά της κοινωνίας μας, έτσι που η συμπλήρωση του μοντέλου ανάπτυξης και με άλλους τομείς να είναι αναγκαία προϋπόθεση και για κοινωνικούς λόγους, πέρα από τους στενά οικονομικούς.
Η υπόθεση μοιάζει φαύλος κύκλος που πρέπει να σπάσει έγκαιρα (όχι μέσα από μια κρίση που θα επιβάλουν τα μεγάλα συμφέροντα) και προς την κατεύθυνση της πολύπλευρης ανάπτυξης.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του τόπου τούτου είναι (όπως ομολογούν άνθρωποι με σχετική γνώση) ο πλούτος των γεωλογικών φαινομένων που απαντώνται σ τη Μήλο. Φθάνουν να λένε ότι σε τέτοια έκταση τόσο ενδιαφέροντα και τόσο πολλά γεωλογικά φαινόμενα δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου!!!.
Μια ευκαιρία, για καλή αρχή, ώστε να γίνει εκμεταλλεύσιμη αυτή η ιδιαιτερότητα του νησιού μπορεί να είναι η ένταξη της Μήλου (πρωτοβουλία του Δήμου) στα γεωπάρκα δηλ η καταγραφή και ανάδειξη των πλούσιων γεωλογικών φαινομένων και η οργανωμένη παρουσίαση σε επιστημονικούς φορείς, ειδικά μέσα ενημέρωσης, εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο..
Η προσπάθεια αυτή μπορεί να δώσει την ευκαιρία να ωφεληθούν πολλοί περισσότεροι και με ήπιο τρόπο, από τον πλούτο των γεωλογικών φαινομένων της Μήλου, και μέσα από την διαδικασία να ωριμάσει και να σχηματοποιηθεί το αίτημα για τη δημιουργία γεωλογικού εργαστηρίου στα πλαίσια κάποιου πανεπιστημίου και (γιατί όχι)με τη χορηγία των τριών πολυεθνικών «μας».
Τέτοιες προτάσεις δεν υλοποιούνται ούτε άμεσα, ούτε εύκολα, αλλά αν γίνουν κοινά αποδεκτές μπορούν να βοηθήσουν στην προσπάθεια για πολύπλευρη ανάπτυξη και να συντονίσουν ευρύτερες δυνάμεις.
Κρίσιμο όμως είναι πότε και πως αρχίζουν και με τι όραμα (πχ το γεωπάρκο απαιτεί οργανισμό διαχείρισης του, κατάλληλα οργανωμένο και στελεχωμένο, ώστε να έχει δυνατότητες να γίνει εργαλείο ανάπτυξης).
Παρόμοια ίσως μπορεί να γίνει και με την περιοχή NATURA..

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιδέα - πρόταση.
Μονίζω ότι είναι και εφικτή.
Θα είναι μια τεράστια προσφορά της δημοτικής αρχής στο νησί, αν ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια. Εκτιμώ ότι δεν θα έχουν αντίρηση και οι εταιρείες, ειδικά η Βαρυτίνη.

Υ.Γ. Εχασαν όσοι δεν παρακολούθησαν την ομιλία του Δραγασάκη την Παρασκευή στο Δημαρχείο. Εχασαν όχι μόνο γιατί θα είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις πολιτικές απόψεις ενός φορέα πολιτικού που ανεβαίνει και μάλιστα από πρωτοκλασσάτο στέλεχος, αλλά και γιατί συζητήθηκαν θέματα της Μήλου και ο τύπος ήταν ενημερωμένος καλά και είχε άποψη. Εχασαν επίσης την ευκαιρία να απολαύσουν την καινολογία και παπαρολογία "τοπικού παράγοντα" σε όλο το μεγαλείο της, ως προς τον παλιομοδίτικο λαϊκισμό και φτηνό εντυπωσιασμό για αφελείς. (Για γέλια και για κλάματα)...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσα η πρόταση. Οχι μόνο γιά το περιεχόμενό της, αλλά και γιατί βλέπει με θετική σκέψη και δημιουργικά πώς μπορεί να γίνει πράξη η ισόρροπη ανάπτυξη.
Η Μήλος είναι από μόνη της ένα φυσικό γεωλογικό "μουσείο" κι αυτό πρέπει να προβληθεί και να αξιοποιηθεί σωστά. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν και οι εταιρείες.
Ισως δεν είναι γνωστό, αλλά σας πληροφορώ ότι υπάρχουν διεθνώς πολλοί που ενδιαφέρονται και γιά τέτοιου είδους τουρισμό, ο οποίος σημειωτέον δεν έχει εποχικότητα. Οχι μόνον επιστήμονες, αλλά και ερασιστέχνες ηφαιστειολόγοι, φυσιολάτρες, εραστές των ορυκτών, καλλιτέχνες και διάφοροι οπαδοί του εναλλακτικού τουρισμού. Κάντε μιά βόλτα σε sites γιά ηφαίστεια και σίγουρα θα εκπλαγείτε !

Υ.Γ. Η ομιλία Δραγασάκη τελικά ήταν μείζον και απολαυστικό γεγονός. Παραμερίζοντας τις κομματικές μας τοποθετήσεις, πρέπει να παραδεχθούμε πως ο συγκεκριμένος βουλευτής απέδειξε έμπρακτα ότι διαθέτει ανοιχτό μυαλό, είναι ενημερωμένος και τεκμηριωμένος και διαθέτει δομημένο πολιτικό λόγο. Την παράσταση όμως έκλεψαν οι απίθανες κωμικοτραγικές καταστάσεις που προκλήθηκαν από τον γνωστό "παράγοντα", ο οποίος προσπάθησε να δώσει σώου φτηνού εντυπωσιασμού, γελοιοποιήθηκε και αυτο-υποβιβάσθηκε δημοσίως γιά μιά ακόμη φορά.

Ανώνυμος είπε...

Θα μπορούσε η Μήλος να γίνει πόλος επίσκεψης των φοιτητών Γεωλογίας από όλο τον κόσμο. Η ιδέα αυτή έχει ακουστεί προ πολλού από γνωστό καθηγητή Πανεπιστημίου.
Τα πλεονεκτήματα είναι αυτονόητα. Τουρισμός 12 μήνες το χρόνο και ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Προκύπτει βέβαια πάλι το γνωστό "αγκάθι" που λέγεται αεροδρόμιο.

Οσο για τα Υ.Γ. των προηγούμενων επισκεπτών: Δεν ήμουνα δυστυχώς στην εκδήλωση του ΣΥΝ, αλλά έμαθα ότι δημιουργήθηκαν οι καλύτερες εντυπώσεις. Οχι βέβαια από τον..."στραπατσα"ρισμένο τύπο που υπονόμευσε τα πάντα και κυρίως τον ευατό του...

Ανώνυμος είπε...

Και βέβαια υπάρχουν ευκαιρίες, όπως λέει ο τίτλος του άρθρου. Αρκεί να αφήσουμε επιτέλους στην άκρη το ποιός φταίει ή δεν φταίει γιά την ανάπτυξη της Μήλου, γιατί η ανάλυση αυτή δεν πάει την κουβέντα μακρυά. Η κατάληξή της είναι ότι φταίνε οι εταιρείες (σχεδόν πάντα) ή ο Δήμος-το κράτος-η κοινωνία (σπανίως). Ας δούμε μιά φορά και το μέλλον.
Γιά την εκδήλωση του ΣΥΝ: Ούτε εγώ ήμουν, αλλά από ό,τι διαστάυρωσα ήταν άκρως ενδιαφέρουσα. Παραφωνία αποτέλεσε ο γνωστός κύριος που επιμένει να "τραμπα"λίζεται στο χάος και να δυναμιτίζει τα πάντα, διασύροντας τον εαυτό του.

Ανώνυμος είπε...

Αδελφια,η Μηλος ειναι ενα τεραστιο καζανι,που την κουταλα την κουμανταρει ενας.
Και φυσικο ειναι τη κουνταλα να την εχει για την παρτη του.

Ανώνυμος είπε...

Αδέρφι έχω την εντύπωση ότι πετάς τη μπάλα στην εξέδρα. Αν έχεις κάτι να πείς και να συμμετάσχεις στο διάλογο είσαι ευπρόσδεκτος, όπως όλοι.
Τα καζάνια κι οι κουτάλες είναι γιά τον Μαμαλάκη, πέρασε πέρυσι από τη Μήλο.

Ανώνυμος είπε...

Καμια μπαλα δεν πεταω στην εξεδρα,αφου δεν ξερω να παιζω και μπαλα.......
Τωρα αν δεν καταλαβαινεις τι εννοω
,δικο σου προβλημα,οι πολλοι
ξερουν τι λεω.........
Οσο αυτο που λες περι μαμαλακη
πετας λασπη,γιατι θα εσαι μαλλον
υπερ αυτουνου που βαστα τη κουταλα

Ανώνυμος είπε...

Χαλαρώστε, κάνει και ζέστη...

Την κουτάλα την έχουν και αυτοί που υπαινίσεστε και εμείς...

Οποιος είναι πιο μάγκας, κάνει και το καλύτερο φαγητό.

Οπότε, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για όλους μας!

Ανώνυμος είπε...

Οσον αφορά την εμφάνιση του δημοτικού συμβούλου στη συγκέντρωση του ΣΥΝ:

Το τραγικό δεν είναι ότι υπάρχει...
Το τραγικό είναι ότι υπήρξαν άνθρωποι που του έδωσαν 17%... και τώρα κουνιέται.

Ας όψεται το αδιέξοδο στο οποίο είχαν βρεθεί στις τελευταίες εκλογές αρκετοί συμπολίτες μας. Ελπίζουμε να μην ξαναβρεθούν στη θέση να αναγκάζονται να επιλέγουν σαχλαμάρες.
Το περιστατικό της Παρασκευής δείχνει ότι υπάρχει θέμα. Υπάρχει θέμα με κάποιους στη Μήλο, που τελείως ανώδυνα και χωρίς καμιά δράση, στηριζόμενοι από life style καραγκιόζηδες, που δεν έχουν ουδεμία σχέση με τη Μήλο ( παρά μόνο να αγοράζουν οικόπεδα), λαϊκίζουν, δημαγωγούν, κοροϊδεύουν τον κόσμο, αγνοώντας ότι στις κανονικές κοινωνίες, πιλότος και υπόδειγμα είναι ο βίος και η πολιτεία των υποψηφίων και όχι οι "μαγκιές" τους...

Ανώνυμος είπε...

Δεν μου αρέσει να κάνω ατομική κριτική, αλλά δεν μπορώ παρά να επισημάνω ότι ο συγκεκριμένος ανήκει στην ομάδα που ευθύνεται και γιά τον εμφύλιο διαχωρισμό σε "εταιρικούς" και μη, δηλητηριάζοντας σχέσεις, σαμποτάροντας την ισορροπία που υπάρχει, θεωρώντας πως γιά όλα μας τα δεινά φταίνε οι εταιρείες και τορπιλίζοντας συστηματικά τον δημόσιο διάλογο σε δημοτικά συμβούλια και συγκεντρώσεις σαν της Παρασκευής. Σίγουρα ο κόσμος δεν χρειάζεται λαικιστές δημαγωγούς και καθοδηγητές της κακιάς ώρας.

Στο θέμα μας τώρα: Ναι, είναι μιά πολύ καλή ιδέα το γεωπάρκο και μακάρι να υλοποιηθεί και να δώσει αποτελέσματα. Πιστεύω πως και οι εταιρείες μπορούν και πρέπει να βοηθήσουν.
Αντε να δούμε και κάτι δημιουργικό και κοινής αποδοχής να προχωρά.

Ανώνυμος είπε...

Θα ηθελα καποιος αν ξερει να με πληροφορησει για κεινα που εγραψε ο Κ.Κοσμοπουλος στις τοπικές εφημερίδες. Τι είναι τελικά τοπικη ατζεντα 21; Με προβλημάτισε θετικά αυτό που λέει για συμμετοχή όλης της κοινωνίας για να είναι η ανάπτυξη δικό της έργο, η Μήλος ενιαίος χώρος κλπ. Αν ξέρει καποιος ή αν διαβάζει ο ιδιος το blogg... Ευχαριστώ!

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.