Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ

Ας ξεκινήσουμε από τα στοιχειώδη αλλά και δύσκολα ταυτόχρονα. Η δυνατότητα του λαού ενός τόπου να αποφασίζει τελικά για το τι θα γίνει στον τόπο αυτό αποτελεί αναγκαίο όρο ενός ουσιαστικά δημοκρατικού πολιτικού καθεστώτος. Η δυνατότητα βέβαια αυτή των πολιτών ενός τόπου καθορίζεται από τη δομή και οργάνωση του πολιτικού καθεστώτος στα πλαίσια του οποίου ζουν………..

Έτσι και για τη γεωθερμική ενέργεια στη Μήλο. Πρέπει πρώτα να μάθουμε τι είναι και γιατί την θέλουμε ή όχι. Γύρω από αυτή την σοβαρή γνώση να οικοδομήσουμε τη συλλογική μας συνείδηση, την ενότητά μας και να αγωνιστούμε για την πραγμάτωση των στόχων μας. Να απαιτήσουμε τότε ενδεχόμενα δημοψήφισμα για να εκφραστεί η θέση μας και να την επιβάλλουμε. Πρέπει όμως πρώτα να μάθουμε.
Πρέπει να μάθουμε πριν έχουμε την οποιαδήποτε σοβαρή επαφή με την πλευρά της Δ.Ε.Η και της S&B. Αυτό το σχήμα ,που επιδιώκει να πραγματοποιήσει το επιχειρηματικό σχέδιο της αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας, δηλώνει βέβαια, πως θέτει ως αναγκαίο όρο για την πραγματοποίηση των σχεδίων του την συναίνεσή μας, την συμφωνία της τοπικής κοινωνίας. Αυτό όμως μένει να αποδειχτεί. Αποτελεί και μόνο μια δήλωση της άλλης πλευράς προς την οποία έχουμε κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί.

Απέναντί μας έχουμε μια ιδιωτική εταιρεία με σκοπό το μέγιστο δυνατό κέρδος. Εταιρεία κυρίαρχη στον εξορυκτικό τομέα της οικονομίας όχι μόνο στη Μήλο αλλά και στην Ελλάδα. Μια εταιρεία που παρά τις διακηρύξεις έχει διαδραματίσει επί πολλές δεκαετίες αποφασιστικό ρόλο στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας. Έχουμε επίσης μια πρώην δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού που λειτουργεί τώρα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επέδειξε κατά την προηγούμενη επιχείρησή της, την δεκαετία του’80, για την εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου, συμπεριφορά εγκληματικής αδιαφορίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις αυτής της εκμετάλλευσης.

Έχουμε λοιπόν όχι μόνο κάθε λόγο να είμαστε επιφυλακτικοί αλλά και πολλούς λόγους να ετοιμαστούμε απέναντί τους. Το πρώτο που επιβάλλεται είναι να αποκτήσουμε μια ικανή γνώση ώστε να έχουμε μια ισότιμη συζήτηση μαζί τους. Όταν έρθουν να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους πρέπει να μπορούμε σοβαρά να αντιπαραθέσουμε τι εμείς θέλουμε και γιατί. Πρέπει τέλος να μπορέσουμε μέσα από τους συλλογικούς μας θεσμούς με πρώτη την τοπική αυτοδιοίκηση και την συνδρομή ειδικών επιστημόνων να έχουμε έναν ουσιαστικό έλεγχο ως τοπική κοινωνία στο ενδεχόμενο της οποιασδήποτε αξιοποίησης του γεωθερμικού πεδίου με απαραίτητη βέβαια γι’ αυτό το ενδεχόμενο τη ρητή μας συμφωνία.

Ας συζητήσουμε λοιπόν από τώρα. Να οργανώσουμε επιστημονικές ημερίδες με εισηγητές επιστήμονες δεδομένης οικολογικής ευαισθησίας. Η ενημέρωση και ο διάλογος είναι τα απαραίτητα στοιχεία της περιόδου που διανύουμε. Αν δεν ενεργοποιηθούμε ως κοινωνία σε αυτή την κατεύθυνση το αποτέλεσμα για το νησί μας μπορεί να είναι ιδιαίτερα αρνητικό.

Ορισμένοι βέβαια εδώ στη Μήλο, καλοπροαίρετοι ή όχι, θα αντιτείνουν ότι και εμπειρία και γνώση έχουν οι πολίτες της Μήλου για την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας. Η εμπειρία αυτή είναι αρνητική από την προηγούμενη επιχείρηση της ΔΕΗ στη Μήλο και καθορίζει μια ανυποχώρητα αρνητική θέση απέναντι στο τωρινό εγχείρημα. Ας επιχειρήσουμε λοιπόν μια περιληπτική αναφορά, ως κατάθεση στα πλαίσια του διαλόγου που προαναφέρθηκα, σε κάποια στοιχεία αυτής της εμπειρίας και γνώσης που έχουμε αποκομίσει.

Είχαμε από τη μια μεριά την πολιτική της ΔΕΗ. Την χαρακτήρισα ήδη παραπάνω εγκληματική όσον αφορά τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις. Οι ευθύνες της ήταν αποφασιστικές ώστε να δημιουργηθεί στο λαό της Μήλου μια εικόνα της γεωθερμίας ως καταστροφικής δύναμης για το φυσικό περιβάλλον του νησιού και για την ίδια την ζωή των κατοίκων του. Έδρασε ως μαθητευόμενος κλόουν στα οργανωτικά και τεχνικά ζητήματα, την προστασία ιδιαίτερα του περιβάλλοντος , την ουσιαστική ενημέρωση του λαού της Μήλου και τον διάλογο μαζί του. Άφησε πίσω της μια τεράστια πληγή στη συνείδηση των πολιτών του νησιού. Μας έμαθε να αντιμετωπίζουμε με έναν μεσαιωνικό φόβο τη γεωθερμία, σαν ένα μυθικό τέρας που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα.

Είχαν βέβαια αποφασιστικό ρόλο σε αυτό και οι πολιτικοί της κεντρικής αλλά και τοπικής πολιτικής σκηνής, οι Πράσινοι αλλά και οι Βένετοι. Τόσο η αδιαφορία των πρώτων, στα πλαίσια της εξουσιολαγνείας τους, για έναν ουσιαστικό διάλογο με το λαό της Μήλου, όσο και ο ακατάσχετος λαϊκισμός των δεύτερων είχαν καταστροφικά αποτελέσματα. Οι γαλάζιοι τότε «προστάτες του περιβάλλοντος» στο όνομα της κατάκτησης της εξουσίας δεν δίστασαν μπροστά σε τίποτα. Ακόμα και στο να εμφανίσουν μέσω υποτιθέμενων επιστημονικών μετρήσεων τη Μήλο γεμάτη από ραδιενέργεια, το δηλητήριο του αρσενικού και άλλα.
Πέταγαν τότε τρομοκρατημένοι οι Μηλιοί τα λάδια στους δρόμους γιατί ήταν λέει δηλητηριασμένα από αρσενικό. Όταν δημοσιοποιήθηκαν μετά οι αναλύσεις από παγκοσμίως έγκυρο Γερμανικό επιστημονικό ινστιτούτο και από άλλους επιστημονικούς φορείς όπως το «Δημόκριτο», που αποδείκνυαν το ψέμα αυτής της ζοφερής εικόνας ελάχιστοι ασχολήθηκαν. Και κανείς βέβαια από όλους αυτούς του πολιτικούς και περιώνυμους επιστήμονες δεν ζήτησε μια συγνώμη. Δεν συνηθίζεται αυτό στον τόπο που λέγεται Ελλάδα .

Αξίζει να τονίσουμε ότι απέναντι σε όλα αυτά τα λουλούδια της κυρίαρχης πολιτικής σκηνής παρέμεινε τότε μόνος ο Σύλλογος Νέων Μήλου, σοβαρή έκφραση τότε του κοινωνικού κινήματος στη νεολαία του νησιού, να επιδεικνύει μια σοβαρή στάση προσπαθώντας να οικοδομήσει γνώση και άποψη γνώση και άποψη μέσα από δημοσιεύματα στο «Βήμα των Νέων» αλλά και την οργάνωση επιστημονικής ημερίδας. Πρέπει να τα θυμόμαστε αυτά ενάντια στη λήθη και την ισοπέδωση που μας εκπέμπουν. Ούτε τότε ούτε τώρα είμαστε όλοι ίδιοι.
Κάνει και αστεία βέβαια η ιστορία. Το έφερε ο καιρός έτσι ώστε ο φλογερός τότε κήρυκας ενάντια στη γεωθερμία και πρωτεργάτης όλων των αντιδράσεων, τοπικός τότε βουλευτής Κυκλάδων της Ν.Δ να βολευτεί (παρατώντας την θέση του βουλευτού για την οποία τον τίμησε ο λαός των Κυκλάδων) ως κυβερνητικός πια πρόεδρος της ΔΕΗ και να έλθει στη Μήλο πριν λίγα χρόνια για να επιδιώξει την ενεργοποίηση της γεωθερμίας ! Τι να πει κανείς και να πρωτοθαυμάσει για τα ήθη και το φρόνημα δακτυλοδεικτούμενων πολιτικών … Γέλασε και το παρδαλό κατσίκι που λένε…

Με όλα αυτά το κακό είχε ήδη γίνει. Μια εναλλακτική μορφή ενέργειας που αποδεδειγμένα, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία με τις τεχνολογίες που υπάρχουν σήμερα, δεν ρυπαίνει όπως αυτή της καύσης του πετρελαίου που υπάρχει και στη Μήλο, παρουσιάστηκε ως η άνοδος της κόλασης από τα έγκατα της γης σε ένα μικρό νησί. Λες και οι άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ιταλία και η Ισλανδία και άλλα μέρη του πλανήτη που την χρησιμοποιούν χωρίς κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα είναι ανόητοι, καθυστερημένοι και εμείς εδώ πρωτοπορούμε, τρομάρα μας. Είναι βέβαια διαφορετικά τα χαρακτηριστικά του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου από αυτά των άλλων χωρών. Τι λέει όμως η επιστήμη σήμερα γι’ αυτό το ζήτημα ;

Απέναντι σε αυτό και σε άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα ερωτήματα που υπάρχουν (όπως αυτό της πρόκλησης χαμηλής σεισμικότητας) πρέπει να απαντήσουμε. Απαραίτητος όρος αυτής της απάντησης είναι η γνώση μας για την ουσία των θεμάτων. Ας το κάνουμε λοιπόν πριν προχωρήσουν οι οποιεσδήποτε εξουσίες πριν από εμάς για εμάς.
Τα οποιαδήποτε όμως ερωτήματα που πρέπει άμεσα να απαντηθούν δεν μπορούν να ακυρώσουν μια δεδομένη γνώση κατακτημένη ,όπως προανέφερα, σε παγκόσμιο επίπεδο Η γεωθερμία είναι μια εναλλακτική, ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που δεν ρυπαίνει όπως οι κυρίαρχες συμβατικές, ιδιαίτερα μάλιστα η καύση του πετρελαίου. Η μη χρήση της, όταν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά απαράδεκτη.

Ας προχωρήσουμε λοιπόν. Να μάθουμε και να συζητήσουμε με τόλμη χωρίς φτηνούς λαϊκισμούς και άναρθρες κραυγές. Να απαιτήσουμε επιτέλους ως κοινωνικό κίνημα τη Μήλο που αξίζει στα παιδιά μας. Τη Μήλο μιας οικονομικής ανάπτυξης που θα σέβεται το περιβάλλον, θα σέβεται τον άνθρωπο.

Γιώργος Μάλλης
Εκπαιδευτικός
Πρόεδρος Πλακιώτικης Ένωσης
Αντιπρόεδρος Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,
μου κάνει εντύπωση που το θέμα το βλέπεις Εσύ, μόνο σαν τεχνικό. Έτσι το βλέπουν και οι εταιρίες. Δεν υπάρχει κανένας που να τολμήσει να πει ότι να προχωρήσουμε έστω και με την εκπομπή υδρόθειου και με συχνούς μικρούς σεισμούς που θα καταπονούν τα κτίρια και με αλμόλοιπα στη θάλασσα ή στον υδρφόρο ορίζοντα...
Από εδώ ξεκινάμε, δεν συζητιέται αν δεν διασφαλιστούν τα θέματα ασφάλειας.Για να διασφαλιστεί το ελάχιστο αυτό απαιτείται ενημέρωση, επαγρύπνηση, αταλάντευτη στάση από όλους μας.
Μήπως σε μπερδεύει ο χαρακτηρισμός σαν ΑΠΕ; Ανανεώσιμη θα πει αέναα εκμεταλεύσημη (οικονομικός όρος καιόχι ποιοτικός ).
Η Μήλος όμως δεν έχει δικαίωμα να πει και για μας ποιό το όφελος; Δεν πρέπει να δει το αναπτυξιακό πρότυπο που θα σημάνει μια επένδυση παραγωγης 150MW ηλεκτρικού ρεύματος; Τι θέσεις εργασίας θα χαθούν από τουρισμό και τι θα υπάρξουν από γεωθερμία;
Πως θα επηρεστεί η γεωργία, η κτηνοτροφία, πως θα επιβαρυνθεί το ταλαιπωρημένο Μηλέικο περιβάλον; Δεν υπάρχει όριο στην επιβάρυνση (πόσες γεωτρήσεις θα χρειαστούν στην πλήρη ανάπτυξη;)
Κάθε άποψή μας ακούγεται και μετριέται.

Ανώνυμος είπε...

Συμπολίτη,
θα προτιμούσα να σου απευθύνομαι με το όνομα σου όπως έκανες εσύ. Πιστεύω ότι έτσι πρέπει να γίνεται ο οποιοσδήποτε δημόσιος διάλογος, ανάμεσα σε πρόσωπα.
Όσον αφορά την ουσία του σχολίου σου έχω να παρατηρήσω:
- Το θέμα της γεωθερμίας κάθε άλλο παρά είναι για μένα μόνο τεχνικό.
( Η ίδια η τεχνική άλλωστε δεν είναι ποτέ έξω απο τις πολιτικές) Είναι βαθύτατα πολιτικό για πολλούς λόγους. Αυτή η αντίληψη επικαθορίζει και όλο το άρθρο μου στο οποίο αναφέρεσαι.Πολιτική θέση εξέφρασα και όχι τεχνική.
- Το θέμα της ενημέρωσης( και του συνεπαγόμενου διαλόγου και της γνώσης) στο οποίο αναφέρεσαι αποτελεί ουσιαστικά το κεντρικό θέμα στο κείμενο μου.
- Να μάθουμε λοιπόν τι συμαίνει "εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου", γιατί ακόμα τώρα δεν γνωρίζουμε.
- Αυτονόητο είναι πως τα οποιαδήποτε ζητήματα ασφάλειας και υγείας των Μηλιών είναι αδιαπραγμάτευμα για μας. Δεν πρέπει να τα διαπραγματευτούμε έναντι οποιουδήποτε ανταλάγματος.
-Τόνισα στην ανάλυση μου που αναφέρεσαι ότι η γεωθερμία είναι παγκοσμίως,πέρα από κάθε αμφισβήτηση αποδεκτή όχι μόνο ως ανανεώσιμη αλλά και εναλλακτική,ήπια μορφή ενέργειας που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον όπως άλλες και ιδιαίτερα η καύση του πετρελαίου που έχουμε και στη Μήλο.
- Η οποιαδήποτε αναπτυξιακή δυναμική ενός τομέα στη Μήλο (όπως στη συγκεκριμμένη περίπτωση του ενεργειακού)δεν μπορεί να είναι σε βάρος των άλλων και βέβαια του περιβάλλοντος του νησιού. Η οικονομική ανάπτυξη που θέλουμε ή θα είναι ισόροπη και αειφορική ή δεν την θέλουμε. Θα μας βρει αγωνιστικά και αταλάντευτα απέναντί της.
- Είναι θέση μου ότι το μέγεθος της ενδεχόμενης τελικής εκμετάλλευσης της γεωθερμίας και η σχέση της με την φέρουσα ικανότητα της Μήλου ως οικοσύστημα πρέπει να μας ενδιαφέρει και να αποτελέσει κεντρικό θέμα του δημόσιου διαλόγου.Στην σχέση μας με το περιβάλλον πάντα πρέπει να μπαίνουν όρια.
Είναι όμορφο να ακούγονται απόψεις, όλες οι απόψεις. Να συζητούμε για να προχωρούμε σε ένα καλύτερο αύριο για όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Σήμερα πιά όλοι δέχονται ότι οικονομία και πολιτική σχετίζονται, άσχετα με τη σκοπιά και το εύρος που το βλέπει ο καθένας. Επόμενο είναι και η "τεχνική", η γνώση και η τεχνολογία, ομοίως να παραπέμπουν σε πολιτικές επιλογές. Η πρώτη απόπειρα της ΔΕΗ στη δεκαετία του '80, πήγασε από συγκεκριμένες πολιτικές και εκφράσθηκε "τεχνικά" με απαράδεκτες επιλογές.
Αντίστοιχα σήμερα, όλες οι σοβαρές εταιρείες μιλούν και προτάσσουν την "βιώσιμη ανάπτυξη" που στηρίζεται σε τρείς πυλώνες (οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον). Κι αυτό "πολιτική" θέση δεν είναι; Οταν η κοινοπραξία της γεωθερμίας θέτει σαν προυπόθεση την κοινωνική συναίνεση, ουσιαστικά δεν εκφράζεται με "πολιτικούς" όρους;

Υπάρχει πιά ένα νέο πολιτικό "γίγνεσθαι" και γιά να υπάρξει αντίλογος/διάλογος εδώ απαιτείται καταρχήν γνώση, όπως σωστά αναφέρει το άρθρο. Η αναφορά επομένως σε υδρόθεια, σεισμούς, αλμόλοιπα και περιβαλλοντικούς κινδύνους, γιά να συνδεθεί με τη γεωθερμία πρέπει να στηρίζεται γερά σε στοιχεία και γνώση. Η άλλη πλευρά ισχυρίζεται με επιχειρήματα και στοιχεία το αντίθετο, αντιπαραβάλλοντας μεταξύ άλλων την αδιάψευστη πραγματικότητα άλλων ανεπτυγμένων χωρών που αξιοποιούν τη γεωθερμία και τη σημερινή τεχνολογία. Ομοίως δεν βοηθάει πιστεύω η αναφορά στις κακές εμπειρίες και μνήμες του παρελθόντος που βιώσαμε ή η αντιπαραβολή της γεωθερμίας με τον τουρισμό, τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Δυσκολεύομαι ακόμη να κατανοήσω τον "οικονομικό" χαρακτηρισμό της (εκμετάλλευσης) των ΑΠΕ που μνημονεύει ο συμπολίτης. Αν είναι οικονομικός όρος, τότε είναι συνάμα και πολιτικός. Βαθιά πολιτικός μάλιστα. Γιά τον απλούστατο λόγο ότι η εκμετάλλευση των ΑΠΕ διασφαλίζει αυτό που δεν μπορούν να πετύχουν οι άλλες μορφές ενέργειας: Τη βιωσιμότητα των πόρων στον πλανήτη. Γιά τις επόμενες γενιές. Που πρέπει βέβαια κι αυτές να παράγουν ενέργεια και που δεν μπορούν να μας ανέχονται να ζούμε με "δάνεια" εις βάρος τους, υποθηκεύοντας το μέλλον τους καίγοντας καύσιμα. Αρα πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να αποφασίσουμε πώς θα παράγουμε ενέργεια κι αυτό να γίνει με σεβασμό στη φύση, βάθος χρόνου και ρεαλισμό, χωρίς φοβίες και προκαταλήψεις.

Ελπίζω να έβαλα ένα λιθαράκι σε αυτό το γόνιμο δημόσιο διάλογο που βλέπω να χτίζεται.

Ανώνυμος είπε...

Καλα στημενο παει να παιχτει το παιχνιδι.
Τα καταφερνουν, ηδη, θαυμασια και σε τούτο το χωρο, οι νεοι "Πρασινοι και Βενετοι", οι νεοι Αλεξανδρεις, ώστε ο "μεσος πολιτης" να έχει χασει τη μπαλα πριν το πρωτο σφυριγμα.
Ευγε, και γραμματα γνωριζετε!!!

Ανώνυμος είπε...

Γιώργο,
από την βοήθεια που βρήκες από τον επόμενο συνομιλητή, πιστεύω θα κατάλαβες ότι κάτι δεν πήγε καλά στην διατύπωση των θέσεων.
Το πόσο αρμονικά πάει οικονομία (εταιρίες) κοινωνία, και περιβάλλον δεν χρειάζονται επιχειρήματα, απλά να ζεις σήμερα στον πλανήτη γη.
Όσον αφορά τους μικροσεισμούς (ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ Φυτίκα σελ 330).
Ας ακούσουμε όμως από τους υποστηρικτές γιατί η Μήλος να πει ναι.Γιατί να ρισκάρει τους όποιους κινδύνους. Τι θα κερδίσει, όταν η βιομηχανική ανάπτυξη θα φέρει επιπλέον(αντέχει;) επιβάρυνση στο περιβάλον;Θέλουμε και άλλη βιομηχανική ανάπτυξη; Σήμερα ποιός τομέας κάνει κουμάντο στη Μήλο και ποιός θα ενισχύσει τη θέση του μετά από την πιθανή εκμετάλευση της γεωθερμίας; Οι τεχνικές μπορεί στα σχέδια νάναι τέλειες, αλλά στην εφαρμογή το κόστος και τα συνεπαγόμενα κέρδη καθορίζουν τον τρόπο εφαρμογής, τα όρια ασφαλείας κλπ
Μοιάζει αφέλεια να πειθόμεθα σε κάθε διαβεβαίωση των επενδυτών δηλ τι θα πουν οι άνθρωποι; Οφείλουμε το λιγότερο να είμαστε δύσπιστοι.Αυτό οφείλουμε στις επόμενες γενεές .....

Ανώνυμος είπε...

ξέχασα παραπάνω να υπογράψω σαν συμπολίτης

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ συμπολίτη,
Δεκτός ο αντίλογος, αλλά γιά να γίνει διάλογος και μάλιστα δημόσιος, κατά την ταπεινή μου γνώμη χρειάζονται δύο πράγματα:

Πρώτον, να σταματήσουν οι αφορισμοί. Διότι διαπιστώνω με λύπη πως όποιος τολμήσει να πεί κάτι που αποκλίνει από τη γενική ισοπέδωση, κινδυνεύει να του κολλήσουν και τη ρετσινιά.

Δεύτερον, να ακουστούν και θέσεις. Όχι μόνο να λέμε διαρκώς ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ, αλλά να πούμε και ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ, τί (αντι-)προτείνουμε τέλος πάντων.

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Μήλος μας δεν ανήκει σε άλλο Γαλαξία και ότι η γεωθερμία είναι πάνω απ΄όλα εθνικός πόρος. Ο οποίος ανήκει και στις επόμενες γενιές, γιά τις οποίες κάτι πρέπει να κάνουμε. Μέχρι τώρα το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να ληστεύουμε τους τωρινούς ενεργειακούς πόρους, αφήνοντας στη φύση απλήρωτα δάνεια και υποσκάπτοντας το μέλλον των επερχόμενων γενεών. Γι΄αυτό και δεν μπορούμε να ξεκινάμε την κουβέντα γιά τη γεωθερμία προκαταβολικά με ένα "όχι" και εκεί να χτίζουμε. Συμφωνώ στο να είμαστε δύσπιστοι, σκληροί στην κριτική, στο να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή το τοπίο, στο να ζητήσουμε ανταποδοτικά οφέλη. Αλλά ξεκινώντας με προκατάληψη δεν θα πάμε την κουβέντα μακριά.
Και εν πάσει περιπτώσει κάπως πρέπει να παράγουμε ενέργεια. Ομως να καίμε λιγνίτη και καύσιμα δεν θέλουμε, αιολική ενέργεια δεν θέλουμε, πυρηνική ενέργεια δεν θέλουμε κι από ηλιακή μόνο γιά θερμοσίφωνες. Ας μας πούν οι πολέμιοι της γεωθερμίας πώς θα παράγουμε ενέργεια με βιώσιμο τρόπο.

Ανώνυμος είπε...

Μήπως δεν το πιασα καλά και κάνω λάθος; O "συμπολίτης" κάνει υποδείξεις "στο Γιώργο"; Τί πάει να πεί "κάτι δεν πήγε καλά στη διατύπωση των θέσεων"; Ποιών θέσεων; Ξεφύγαμε από κάποια "γραμμή" και χρειαζόμαστε καθοδήγηση;
Από όσο εγώ ξέρω ο Γιώργος δεν χρειάζεται γιά υποβολέα κανένα "συμπολίτη".
Εδώ λέμε όλοι ελεύθερα τις απόψεις.

Ανώνυμος είπε...

Εψαξα από περιέργεια γιά τους μικροσεισμούς και είδα ότι όπου εμφανίστηκαν σε γεωθερμίες ήταν πράγματι πολύ μικροί, δηλ. μικρότεροι κι από 2 Ρίχτερ. Τέτοιοι γίνονται στη Μήλο και σ΄όλη την Ελλάδα κάθε μέρα και κανείς δεν τους καταλαβαίνει, παρά μόνον οι ειδικοί σεισμογράφοι. Ούτε βέβαια κάνουν κάποια βλάβη.
Εχουν τελικά δίκιο οι φίλοι που λένε πώς θέλουμε γνώση. Οχι μόνο δεν την έχουμε, αλλά είμαστε και ημιμαθείς. Χθες το αρσενικό και χύναμε τα λάδια στους δρόμους, σήμερα οι μικροσεισμοί. Ετσι όμως πώς να σχηματίσουμε άποψη; Η Βαρυτίνη λέει τα δικά της κι οι αντίθετοι τα δικά τους. Γιατί δεν καλούμε κάποιους ειδικούς, πχ. από το Πανεπιστήμιο, να μας ενημερώσουν υπεύθυνα;

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να οργανωθούν ημερίδες ενημερωτικές από συλλογικούς φορείς και πρωτίστως από το Δήμο. Κανείς όμως δεν κινείται σ' αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας χώρο για σπέκουλα και στις δύο πλευρές και κυρίως στους αντίθετους οι οποίοι διαθέτουν και ΜΜΕ...
Ας ελπίσουμε ότι η πρωτοβουλία που προέκυψε από από την ομιλία Δραγασάκη προ ημερών (υπόσχεση διοργάνωσης ημερίδας), θα υλοποιηθεί.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτον για να τελειώνουμε με εξυπνάδες. Ο Γιώργος έχει ξεκάθαρη πολιτική θέση και μόνο συνέπεια προς τον εαυτό του μπορεί να του ζητηθεί και καμμιά σύσταση.
Δεύτερον, επιμένουν όσοι λένε ας το δούμε, ή και ναι να προχωρήσει η γεωθερμία, στα τεχνικά (υδρόθειο, σεισμοί, κλπ) όπου νομίζουν ότι η τεχνική τα έχει λύσει όλα. Μακάρι..

Όμως ακόμη και αν προς στιγμή ξεπεράσουμε τα τεχνικά θέματα δεν πρέπει να δούμε τι άλλο υπάρχει;

΄"Η Μήλος όμως δεν έχει δικαίωμα να πει και για μας ποιό το όφελος; Δεν πρέπει να δει το αναπτυξιακό πρότυπο που θα σημάνει μια επένδυση παραγωγης 150MW ηλεκτρικού ρεύματος; Τι θέσεις εργασίας θα χαθούν από τουρισμό και τι θα υπάρξουν από γεωθερμία;
Πως θα επηρεαστεί η γεωργία, η κτηνοτροφία, πως θα επιβαρυνθεί το ταλαιπωρημένο Μηλέικο περιβάλον; Δεν υπάρχει όριο στην επιβάρυνση (πόσες γεωτρήσεις θα χρειαστούν στην πλήρη ανάπτυξη;)"

Έγραφα και όλοι επιμένουν στις τεχνικές που κανένας μας δεν γνωρίζει (ούτε οι ειδικοί είναι σίγουροι και μάλιστα από τώρα), αλλά εγώ προτιμώ να εξετάζω τα χειρότερα (εμένα η ιστορία προσπαθώ να με διδάσκει)και ο επερχόμενος επενδυτής ας με πείσει.Εγώ να διασφαλίσω (όσο μου αναλογεί)το καλύτερο για μας ψάχνω και όχι να διευκολύνω την καημένη την εταιρία.
Πάμε πάλι δηλ αμέριμνοι σαν τη Ξυλοκερατιά για να έχουμε μετά μια ζωή να γκρινιάζουμε;
Προτείνω πρώτα εμπεριστατωμένο και ενοχλητικό έλεγχο στα τεχνικά με κάθε μέσον, οι εταίροι οφείλουν να πείσουν τον πιο άπιστο.
Τρόπο δέσμευσης για το μέγεθος της επένδυσης, τον τρόπο διάθεσης της ενέργειας, τον χώρο δραστηριότητας κλπ κλπ
Παράλληλα συζήτηση για το τι μπορεί να πάρει η Μήλος αυτή τη φορά από την συνδρομή της αυτή. Τα μετά είναι πιο σημαντικά από τα πριν, γιατί αν τα κάνουν όπως παλιά απλά θα κλείσει για πάντα, αν τα ξεπεράσουν θα μείνουν τα υπόλοιπα.
Αυτά και μένω, ΑΝΜΈΝΟΝΤΑς ΚΆΠΟΙΟ ΦΟΡΈΑ ΝΑ ΧΑΡΑΞΕΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΗΛΕΙΚΗ ΘΕΣΗ
Συμπολίτης

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λέει ο συμπολίτης

Ανώνυμος είπε...

12 σχόλια στο θεμα. Απο τα περισσοτερα στο μπλογκ. Μηπως να αρχισει και κατι συγκεκριμενο να προτείνεται απο τους συμπολιτες; Γιατι αν σε ολα τα σχολια βγαζαμε τη λεξη γαιωθερμια και βαζαμε το ονομα οποιουδηποτε αλλου θεματος, τα σχολια μια χαρα θα στεκόντουσταν. Αυτό σημαίνει ότι είμαστε ακόμα στη γενικολογια, στο γενικό προβληματισμό.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι, μην γράφετε σεντόνια - κείμενα. Καλοκαίρι είναι!

Ανώνυμος είπε...

Μπήκα στο blog αρχικά για να δω αν υπάρχει κάποια τρέχουσα ή παρελθούσα συζήτηση σχετικά με την αφαλάτωση.
Δεν είδα κάτι, ομολογώ με μεγάλη μου έκπληξη.
Δράτομαι του παρόντος διαλόγου που αφορά στην υγεία των πολιτών της Μήλου, στην περιβαλοντική επιβάρυνση του τόπου μας, την πιθανή κερδοσκοπία ολίγων και το αμφίβολο τελικά όφελος των πολλών, ώστε να ρωτήσω αν υπάρχουν κι άλλοι εκτώς εμού που αναρωτιούνται για τα παραπάνω, σε σχέση όμως και με το πανάκριβο νερό που τρέχει πλέον από τις βρύσες μας εκτός της πιθανολογούμενης εφαρμογής της γεωθερμίας...

Μηλίων διάλογοι είπε...

Φίλε,
το blog είναι χώρος διαλόγου και κατάθεσης απόψεων, αν λοιπόν έχεις τεκμηριωμένη άποψη ή αποδεδειγμένη γνώση του θέματος που θίγεις δεν έχεις παρά να την καταθέσεις.

Ανώνυμος είπε...

Συμπολίτες
Θα ήθελα αρχικά να επανέλθω στο ζήτημα της ταυτότητας στα πλαίσια ενός δημόσιου διαλόγου.Θεωρώ πως ουσιώδες στοιχείο οποιουδήποτε(και μέσω του διαδικτύου)δημόσιου -πολιτικού διαλόγου είναι η επωνυμία των πολιτών που μετέχουν σε αυτόν. Ο πολιτικός λόγος και πράξη προϋποθέτει ενεργούς πολίτες υπεύθυνους για τις απόψεις και τη δράση τους. Θα προτιμούσα λοιπόν πρόσωπα απέναντί μου ,αφού άλλωστε και εγώ καταθέτω την ταυτότητά μου.Οι δυνατότητες που δίνει το μέσο δεν αποτελούν βέβαια σοβαρό αντεπιχείρημα.
Χαίρομαι όμως ιδιαίτερα για τον διάλογο που ήδη γίνεται γύρω από το θέμα της γεωθερμίας.Διάλογος μάλιστα που οδηγείται στην διερεύνηση κεντρικών πολιτικών ζητημάτων όπως αυτό της ανάπτυξης που θέλουμε και των συντελεστών της. Να τον συνεχίσουμε !
Όσον αφορά τώρα την ουσία των απόψεων αναφέρομαι επιλεκτικά και μόνο λόγω χώρου σε ορισμένα νέα ζητήματα που έχουν τεθεί στη συζήτηση.Θα προσπαθήσω λοιπόν να μην επανέρχομαι σε όσα ήδη έχω αναφερθεί στην πρώτη μου απάντηση.
-Στο θέμα της ανάγκης για ενημέρωση ,γνώση και διάλογο για την γεωθερμία στη Μήλο,που ανάγεται και ως το κεντρικό μέσα από το άρθρο μου, ενημερώνω ότι υπήρξε ήδη πρωτοβουλία συλλογικού φορέα από τη Μήλο για το άνοιγμα αυτής της διαδικασίας. Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου (είμαι Αντιπρόεδρος του προσωρινού Διοικητικού του Συμβουλίου), μέλος του Ελληνικού Δικτύου Συλλόγων "Φίλοι της Φύσης" που και αυτό με τη σειρά του είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου "Friends of Nature",μολονότι βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματά του, πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει εγγράφως ήδη από την 21 Ιουλίου από τον Δήμο και το Επαρχείο Μήλου την συνδιοργάνωση με τον Όμιλο και το Δίκτυο "Φίλοι της Φύσης" επιστημονικής ημερίδας για τη γεωθερμία στη Μήλο το διάστημα Οκτωμβρίου-Νοεμβρίου 2008.Η πρόταση αυτή ήδη συζητήθηκε στο Επαρχιακό Συμβούλιο το οποίο όμως εξέφρασε τη θέση της αναμονής πρώτα των θέσεων της επιχειρηματικής πλευράς(ΔΕΗ καιS&B)πριν ξεκινήσουν μια τέτοια προσπάθεια. Η πρόταση αυτή έγινε από μας, ως συνιστώσα του κοινωνικού κινήματος, γιατί παρ΄όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν, προτεραιότητα και πρωτοβουλία σε αυτό το θέμα πρέπει έχει η κοινωνία της Μήλου και οι συλλογικοί θεσμοί που την εκφράζουν.Αν όμως η πρότασή μας δεν γίνει εν τέλει αποδεκτή θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε και μόνοι μας στην διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας.Δεν ισχύει λοιπόν πως κανείς δεν κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.Υπάρχει συλλογικός φορέας της Μήλου που προσπαθεί να χαράξει υπεύθυνη θέση.
- Δεν διεκδικώ κανένα αλάθητο στις θέσεις μου και οι γνώσεις μου ειναι περιορισμένες.Είναι ακριβώς η ενημέρωση και ο διάλογος που θα βοηθήσει και εμένα, όπως και όλους μας.
-Όσον αφορά τη σχέση εταιρειών και περιβάλλοντος μακριά από μένα η θέση ότι είναι αρμονική.Στις σημερινές συνθήκες ενός παγκοσμιοποιημένου,νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού είναι η πρωτοκαθεδρία του ανεξέλεγκτου κέρδους των αγορών ο μεγάλος εχθρός του φυσικού περιβάλλοντος και της ποιότητας της ζωής μας, ακόμα και της ίδιας της επιβίωσης.Σε αυτές όμως τις συνθήκες κάποιες εταιρείες θα κληθούν αναπόφευκτα να υλοποιήσουν διάφορα οικονομικά προγράμματα. Σε εμάς,τις εκφράσεις του κοινωνικού και πολιτικού κινήματος ανήκει ο συνεχής και αυστηρός έλεγχός τους. Ας το κάνουμε σοβαρά αυτό και όχι μόνο προς αυτές αλλά και προς την αναξιόπιστη ελληνική πολιτεία.
-Το καλύτερο για μας πρέπει βέβαια να ψάχνουμε όλοικαι όχι για την οποιαδήποτε καημένη εταιρεία.Η επιτυχία αυτής της προσπάθειάς μας ανήκει πρωταρχικά πάλι σε μας.
Να συνεχίσουμε τον διάλογο. Να οικοδομήσουμε την γνώση και την ενότητά μας. Να αγωνιστούμε μαζί.

Γιώργος Μάλλης

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.