Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008

Η ΜΑΧΗ της ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

Η υπόθεση της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας προχωρεί αρκετά γρήγορα, ίσως και βιαστικά.
Αγοράζονται εκτάσεις, μελετάται (σε προχωρημένο στάδιο) η ανάθεση σε εταιρία που έχει εμπειρία από την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στην Ισλανδία της μελέτης και κατασκευής τριών μονάδων, μετρούν τις διαθέσεις μας, προωθούν σχετικά δημοσιεύματα.
Αυτά από το αντίπαλο στρατόπεδο.
Από το δικό μας στρατόπεδο την καλύτερη δουλειά σε επίπεδο ενημέρωσης έχει κάνει η ΦΩΝΗ.
Δεν πρέπει να ησυχάζουμε και να περιμένουμε την ύστατη στιγμή, ήδη παίζεται το παιχνίδι των επιρροών, και είναι σημαντικό. Καμιά φορά ο πόλεμος κερδίζεται ή χάνεται πριν δοθεί καν μάχη.

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δήμαρχε τ' ακούς;

Ανώνυμος είπε...

Φίλε, για να έχεις τόσες πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις των γεωθερμικών, μάλλον τσιράκι τους είσαι.
Αν όχι, πες μας που τα βρίσκεις όλα αυτά.

Μηλίων διάλογοι είπε...

και γιατί ένας Μηλιός τσαντίζεται που ένα τσιράκι του δίνει πληροφορίες , μάλλον χρήσιμες για αυτόν(αν πρόκειται βέβαια για μηλιό).
Αγωνία για τις τυχόν αντιδράσεις έχουν οι επενδυτές και δικαίως.
Οι Μηλιοί απλά οφείλουν να είναι σίγουροι για τις επιλογές τους που θα σημαδέψουν το νησί για πάντα, και για να είναι το δυνατόν σίγουροι, πρέπει να έχουν γνώση για τα σχεδιαζόμενα και τις όποιες επιπτώσεις θα έχουν αυτά τα σχέδια.

Ανώνυμος είπε...

Ρε μεγάλε τι πίνεις και δεν μας δίνεις;

Οποιος έχει πληροφορίες είναι τσιράκι. Ωραίος συλλογισμός! Οποιος δεν έχει πληροφορίες, δεν ενδιαφέρεται, είναι σε αφασία, τι είναι;
Η άσχετος ή βλάκας!

Και τέλος πάντων αν κάποιος τύχει να αντιληφθεί κάτι και να το καταθέσει σε ένα blog, εσύ πρέπει να του την πέσεις για ποιόν ακριβώς λόγο;

Μήπως επειδή δεν θέλεις να κυκλοφορούν πληροφορίες για το θέμα της γεωΘερμίας;
Μήπως για να "κάψεις" εκ των προτέρων ό,τι πληροφορία δημοσιεύεται με κακόβουλους χαρακτηρισμούς;

Μήπως εσύ είσαι τσιράκι;

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά καλησπέρα.

Είμαι ένας από τους συντάκτες των Μηλέικων Νέων. Εμείς σαν Site δεν έχουμε κάποια επίσημη ανακοίνωση - ενημέρωσω που ν αφορά τη Γεωθερμία είτε από Δήμο είται από S&B και γι αυτο δεν έχουμε δημοσιεύσει κάτι.

Οποιος έχει κατι ΕΠΙΣΗΜΟ αν επιθύμεί ας μας το στείλει στο info@mileikanea.gr προκειμένου να ενημερωθεί και ο υπόλοιπος κόσμος.

Μια που δεν εχω ξαναγράψει στο συγκεκριμένο blog να ευχηθώ καλή επιτυχία και στη συγκεκριμένη προσπάθεια για διάλογο και ενημέρωση. Θεωρώ πως οι προσπάθειες όλων για την καλύτερη ενημέρωση αλλά και την εγρήγορση των Μηλιών ΜΠΟΡΟΥΝ και ΠΡΕΠΕΙ να καρποφορήσουν...

Dr Milios είπε...

Καλημέρα και απο εμένα,

Αρχικά θα ήθελα να πώ πως ξέρω πολυ λίγα για αυτήν την υπόθεση(τα καλά,τα κακά,την πηγή του κακού και τις προϋποθέσεις)αλλά πιστέψτε με,λίγο αλλάζει η ουσία όσων θα πω.Θα ήθελα,λοιπόν,στα πλαίσια του διαλόγου,να εκφράσω και εγώ τις απόψεις μου,τις απόψεις ενός 19-ρη νεολαίου που κακά τα ψέματα λίγοι ακούν και ακόμα λιγότεροι καταλαβαίνουν.
Δυστυχώς η καταδυνάστευση της πατρίδας μας απο την "ακατανόμαστη" εταιρία(δεν θα της κανω και διαφήμηση γιατί είτε λες κάτι καλό είτε κακό,πάλι διαφήμηση είναι) κρατάει πολλά χρόνια αλλά ακόμα δεν έχουν κορεστεί οι ορέξεις τους.Δεν φταίει κανένας άλλος για αυτό,αλλά όλοι εμείς που την αφήνουμε να αλωνίζει,όλοι οι κάτοικοι μηδενούς εξαιρουμένου.Η εταιρία ξέρει καλά να εφαρμόζει τον καπιταλισμό,για αυτό και πλουτίζει εδώ και χρόνια εις βάρος υμών και του νησιού μας,και τώρα με την δεξιά διακυβέρνηση του κράτους να την προωθεί και τον ιστό που τόσο καλά έχει απλώσει πάνω μας εδώ και δεκαεττίες,προσπαθεί να μας εκμεταλευτεί στο έπακρο.
Η δικιά μου άποψη;Να φύγει,να φύγει αμέσως...μακάρι να είχε γίνει αυτό απο καιρό.Αλλά όταν απασχολεί 1000-15000 οικογένειες ποιός νομίζετε πως θα κινηθεί εναντίον της;Όταν οι ίδιοι οι κάτοικοι είναι βολεμένοι και προτιμανε ή αναγκάζονται να δουλεύουν εκεί;Ίσως η αρχή της λύσης να είναι η δημιουργεία νέων προοπτικών επενδύσεων και απασχόλησης που να εκμεταλεύονται σωστά τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο του νησιού μας,ίσως πρέπει να δούμε λίγο πιο πέρα απο τις μύτες μας και να ανακαλύψουμε τι πραγματικά αξίζει στην Μήλο και όχι αυτό που θέλουν κάποιες εταιρίες να μας δώσουν.Νέες ιδέες,προοδευτικές κινησεις ανοιχτά μυαλά,αυτά έχω να προτείνω εγώ,γιατί θεωρώ την ρίζα του κακού την έλειψη εναλακτικής απασχόλησης και όχι τόσο τα γνωστά κυβερνητικά πλάνα που δεν διαφέρουν ανα την Ελλάδα χωρίς να αφήνουν περιθώριο στην τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες για αντίδραση(απορώ γιατί σας κάνει εντύπωση δηλαδή,έχω καταλάβει ήδη τι σημαίνει δεξιά απο τα 14 μέχρι τα 19 μου,δυστυχώς,χρειάζετε περισσότερο;),εξάλου ωριμότητα δεν είναι να "κράζεις",ωριμότητα είναι να προτείνεις λύσεις,αυτό θέλω να πιστεύω...
Μακάρι όλα να πάνε καλά στα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει η τοπική κοινωνία μας και να μην γίνουν σφάλματα που θα πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον ή ακόμα χειρότερα να αφήσουμε την ευκαιρία να απαλαγούμε απο αυτά μια και καλή να περάσει παρακολουθώντας την ανύμποροι.

Συγνώμη αν σας κούρασα...

Ανώνυμος είπε...

Εσύ φιλαράκι που μιλάς για την "ακατανόμαστη" μήπως θέλεις να μοιραστείς με την παρέα μας το γεγονός ότι τα καινούργια ζαντολάστιχα από την κούρσα σου τα πήρες "μοσχό"-πουλώντας το χωραφάκι των παππούδων για πετονίτη και μπερλίτη;
Βρε ούστ!!

Ανώνυμος είπε...

Οχι ρε παιδια και ακατανομαστη η βαρυτινη. Εντάξει είπαμε δεν είναι και Αγιοι , αλλά τόσος κόσμος τρωει ψωμι απο αυτη. Και αν θελετε τη γνωμη μοι οσοι δουλευουν εκει αμοιβονται καλα και δεν δουλεύουν για μιση φέτα ψωμι. Μακάρι να υπάρξουν νέες ιδέες και προοδευτικές κινησεις οπως λέει ο φιλος πιο πανω . Εγω απλά πιστευω οτι καθε λυση σε τετοια θέματα έχει τα συν και τα πλην. Ας ανακαλύψουμε λοιπον τι ειναι καλυτερο για το νησι

Ανώνυμος είπε...

Ή για να πούμε και τα πράγματα με το όνομά τους, αμοίβονται ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ καλά για αυτό που κάνουν. Και δεν δέχομαι κουβέντα πάνω σε αυτό.
Πάντως μαγκιά τους! (εννοώ των εργαζόμενων που και λουφάρουν και αμοίβονται καλά και δεν τους ξεκουνά και κανείς)

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά, η βαρυτίνη δεν είναι ούτε παράδεισος, ούτε διάολος. Η Βαρυτίνη είναι μια επιχείρηση που κάνει αυτό που πρέπει να κάνει κάθε επιχείρηση. Να παράγει κέρδη. Ευνοήθηκε και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ. Μην ξεχνάτε τον χρυσό το 2000.
Το ρπόλημα είναι με εμάς τους Μηλιούς.
Αντί να ξεκατινιαζόμαστε στα καφενεία, λέγοντας τις ίδιες και τις ίδιες παπαριές του στυλ "Να φύγει τώρα η βαρυτίνη" ή " Μια χαραά είναι η Βαρυτίνη, αφού μας δίνει ψωμί", θα μπορούσαμε σαν κοινωνία, να κάτσουμε να δούμε:
Ποιά είναι η ανάπτυξη που θέλουμς για το νησάκι μας και τι τύπου ανάπτυξη θα είναι αυτή.
Ποιά είναι τα όρια και για τις εξορυκτικές εταιρείες και για όλων των εισών τις επιχειρήσεις που ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στη Μήλο (π.χ. θηριώδη ξενοδοχεία).
Να δούνε ότι υπάρχουμε, και κυρίως να δούμε και αμείς ότι υπάρχουμε.

Γιατί μέχρι τώρα, το μοόνο που υπάρχει είναι μια μίζερη γκρίνια, χωρίς ουσία και χωρίς προοπτική.

ΑΠό εμάς πρέπει να ξεκινήσουμε.
Χωρίς απλουστεύσεις και αφορισμούς.
Χωρίς καχυποψία και εύκολους χαρακτηρισμούς.
Παίζεται το μέλλον μας και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει.

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο απο πάνω!
Συμφωνώ
Έτσι είναι

Dr Milios είπε...

Καλησπέρα και πάλι,

Το περίμενα πως κάποια λογια μου δύσκολα θα κατανοηθούν στο βαθμό που τα ήθελα,γα αυτό και θα ξαναπροσπαθήσω να τα εξηγήσω περαιτέρο.
Πρώτον,το ακατανόμαστη καλά κανω και το λέω γιατί θέλω να πιστεύω πως ξέρετε ότι αυτό το blog είναι υπηρεσία της google και το μόνο που καταφέρνουν όσοι γράφουν το ονομά της εδώ ειναι να την βρίσκει η μηχανή αναζήτησης περισσότερες φορές....τσαμπα διαφήμηση δηλαδη...για αυτό είπα πως αν πεις κάτι καλό ή κακό ειναι το ίδιο.
Δεύτερον,συμφωνώ με τον φίλο που είπε πως οι εργαζόμενοι εκεί είναι καλοπληρομένοι και λουφάρουν(και αυτό ίσως αφορά μερικούς,γιατί σίγουρα θα υπάρχουν και συμπολίτες μας που πραγματικά θα δουλεύουν).Αυτό ακριβως θέλει η εταιρία,να τους πληρώνει για να κάνουν λίγα στον χωρό εργασίας(για τις σοβαρές δουλειές προσλαμβάνει ανθρώπους που δεν είναι απο την Μήλο)αλλά ταυτόχρονα τους κρατάει όμηρους σε οποιαδήποτε κίνηση θα κάνει(καλή ώρα)γιατί πολύ απλά,κανείς δεν θέλει να το χάσει αυτό...εσύ το είπες φίλε,εγω σου δίνω το συμπέρασμα.Είναι δυνατόν να λουφάρουν,να πηρώνονται και να μην τους κρατάνε εκεί για κάποιον λόγο;Φιλανθρωπικό ίδρυμα είναι;Ξέρουν ότι ταίζουν την μισή Μήλο,δίνουν λεφτά και επιχορηγήσεις παντού και θεωρούν ότι τους ανοίκουμε.
Τρίτον,θα συμφωνήσω με τον προτελευταίο φίλο ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε σαν κοινωνία είναι να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε,τι καινούργιο θέλουμε να αναπτύξουμε για να ξεφύγουμε απο όλα αυτα.Αυτή ήταν και η ουσία του προηγούμενου κειμένου μου.Ότι πρέπει να κάτσουμε κάτω,να στήψουμε το ρημάδι μας και να βρούμε νέες προοπτικες,νέους τομείς απασχόλησεις που να εκμεταλεύονται θετικά τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο της Μήλου.
Τώρα για τον φίλο με τα ζαντολάστιχα το μόνο που έχω να πώ είναι,όπως και πριν έγραψα "ωριμότητα δεν είναι να "κράζεις",ωριμότητα είναι να προτείνεις λύσεις".Και επειδή δεν έχω να κρύψω κάτι,το αμάξι δεν έχει ζαντολάστιχα,αλλά ζάντες αλουμινίου και είναι απο την μάνα τους.Και να χαίρεσε που ασχολήθηκα μαζί σου και σου απάντησα.

Με κάθε καλή διάθεση και δόση χιούμορ,
Dr

Unknown είπε...

Είναι πολύ ενθαρυντικό που σε λίγο χρόνο μπορούμε να συζητήσουμε για εμάς και κυρίως χωρίς προκαταλήψεις και αφορισμούς να ακούσουμε τον άλλο.
Συμφωνώ με κραυγές (στα καφενεία ακούγονται οι πιο βροντόφωνοι)δεν πάμε πουθενά.
Η βαρυτίνη θα μπορούσε και για δικό της καλό να είναι πιο γενναιόδωρη με τη Μήλο και να μη εμφανίζεται σαν πονηρή ή έστω και έξυπνη. Μάλλον οι άνθρωποί της δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος της και την αδικούν.
Βέβαια dr για εταιρία μιλάμε και για καπιταλισμό, δεν παίζονται αυτά εδώ και τώρα, μα και ούτε κάπου.

Ανώνυμος είπε...

Στη Μήλο οι συλλογικότητες περιορίζονται σε πίτες και χορούς. καλά είναι αυτά, δεν λέω, αλλά εδώ που είμαστε όλα πρέπει να ειδωθούν ξανά από την αρχή.
Αυτό εδώ το blog το βρήκα πριν δύο μήνες και θεωρώ ότι κάνει πολύ καλή δουλειά, με την έννοια ότι βάζει θέματα επί της ουσίας και ανοίγει τη συζήτηση.
Είναι πολύ ελπιδοφόρο αυτό που συμβαίνει εδώ.
Είναι μια συνάντηση Μηλιών και όσων αγαπούν αυτόν τον τόπο, όπου κι αν ζουν.
Μπορούμε να το διαδώσουμε και να ανάψουμε τη φωτιά της γόνιμης συζήτησης.
Ο κόσμος που επικοινωνεί μέσω διαδικτύου, είναι έτσι κι αλλοιώς, ένας κόσμος με πιο ανοικτά μυαλά.
Καλό βράδι

Ανώνυμος είπε...

Φιλαράκι dr,

αν κρίνω από την ορθογραφία σου (εκμεταλευτεί, έλειψη εναλακτικής,εξάλου, απαλαγούμε) μάλλον έχεις πρόβλημα με τη Β.Ελλάδα και μάλλον δεν είσαι και πολύ dr.
Για να ξεφύγεις από τα στενά όρια του ζαντολάστιχου, της Βαρυτίνης, του χωραφιού του παππού σου που θα το πουλήσει στη Βαρυτίνη 250.000-300.000 ευρώ, των άθλιων ενοικιαζόμενων δωματίων που θα διαφημίζεις στον Αδάμαντα μόλις πιάνει το πλοίο, καλό είναι να εξασκείς το μυαλό σου αντί να το πολτοποιείς παίζοντας Lineage.
Δοκίμασε το και ίσως βρεις τον φταίχτη για την κατάσταση στο νησί. Σου δίνω και ένα tip: αν έχεις καθρέπτη σπίτι μπορείς να σταθείς απέναντι για να τον δεις.

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.