Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2008

Πρέπει να τα πούμε

Η ανάγκη του διαλόγου, ώστε να υπάρξει ένα κατευθυντήριο σχέδιο δράσης όλων που με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στην διαδικασία ανάπτυξης της Μήλου, μοιάζει να είναι αποδεκτή από όλους.
Δεν έχει κατατεθεί από κανένα άποψη που να λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για σχεδιασμό είτε χωροταξικό, είτε αναπτυξιακό, είτε για την προστασία της βιοποικιλότητας και της γεωλογικής και ιστορικής κληρονομιάς, είτε για την βιομηχανική δραστηριότητα, ακόμη και για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας(όταν προχωρήσει).
Ακόμη και το κράτος έκανε απόπειρες που το ίδιο στην πράξη ακύρωσε.
Υπάρχουν ίσως συμφέροντα που βολεύονται με την υπάρχουσα αναρχία, χωρίς να είναι αναρχικοί, αλλά όσοι τα εκπροσωπούν αυτά τα συμφέροντα δυσκολεύονται να δηλώσουν ότι καλά είναι όπως έχει η κατάσταση.
Υπάρχουν επίσης φορείς και άνθρωποι που πιστεύουν ότι σίγουρα γνωρίζουν ποιο είναι το καλό για όλο το νησί και σπεύδουν σε ενέργειες οποιασδήποτε κατεύθυνσης με την πεποίθηση ότι κάνουν το καλύτερο. Συχνά, βέβαια, ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις.
Παρά λοιπόν τη γενικά δηλωμένη ομοφωνία, έχουμε καταφέρει να μην υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας για τις επιδιώξεις όλου του νησιού, και παραμένουμε στην επίκληση της ανάγκης για διάλογο και σχεδιασμό και στις ασυντόνιστες ενέργειες λόγω ζήλου, ή στην απραξία ένεκα απογοήτευσης.
Στην καλύτερη των περιπτώσεων μιλάμε με ευχολόγια για αειφόρο ανάπτυξη, για μοντέλο ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, για αποκατάσταση περιβάλλοντος, για οριοθέτηση των περιοχών βιομηχανικής δραστηριότητας κλπ , αλλά όλα αυτά μένουν μετέωρα και αποσπασματικά.
Προφανώς η ανάγκη διαλόγου, με στόχο το σχεδιασμό στο νησί των όσων θέλουμε να συμβούν σήμερα και αύριο, δεν είναι κατά τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση κατανοητή από όλους και έχει ακόμη πιο μεγάλη σημασία όταν αυτό (η διαφορά αντίληψης της ανάγκης για διάλογο)αφορά και όσους ασχολούνται με τα κοινά.
Είναι κρίσιμο στοιχείο η κατανόηση της απόλυτης ανάγκης για διάλογο δηλ να ακούσουμε ο ένας τον άλλο χωρίς προκαταλήψεις και να εξεταστούν όλα από την αρχή. Είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας για το μέλλον μας.
Όταν νησιά, όπως η κοντινή μας Σίφνος, με μονοδιάστατη ανάπτυξη (τουρισμός) συζητούν τι είδους τουριστική ανάπτυξη θέλουν, τότε η Μήλος με την πολυδιάστατη δυνατότητα ανάπτυξης, θα έπρεπε να έχει μόνιμο θεσμοποιημένο εσωτερικό ανοικτό διάλογο για τις πιθανές επιλογές, με γνώση των επιπτώσεων από κάθε επιλογή, με πλάνο εναλλακτικών προοπτικών, με αναζήτηση σημείων συνάντησης των διαφορετικών ή και ανταγωνιστικών μορφών ανάπτυξης.
Ως τώρα και όσοι αντιλαμβανόμαστε (ή έτσι νομίζουμε) πλήρως την ανάγκη του σχετικού διαλόγου παραμένουμε στη σχετική επίκληση προς τους άλλους, καιρός για απόφαση.
Την ευθύνη ενός διαλόγου που θα οδηγήσει σε ένα πλάνο δράσης, φυσικά και ανήκει στην θεσμοθετημένη ηγεσία του νησιού, αλλά κανένας δεν εμποδίζει ένα διάλογο χωρίς θεσμική κατοχύρωση που όμως θα βοηθήσει ή και θα παρασύρει σε αυτή τη ρότα.
Οι ΜΗΛΙΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ προσφέρονται σαν βήμα σε όποιον το θέλει και όχι μόνο σαν αντιπρόταση, αλλά και σαν πρόταση (ανάρτηση).

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός θα κάνει την αρχή;
Υπάρχουν πυρήνες συζήτησης στη Μήλο, αλλά απουσιάζει ο συντονισμός. Κυρίαρχο στοιχείο νομίζω, είναι μια υφέρπουσα καχυποψία για το ποιος εξυπηρετεί ποιόν και τι έχει στο μυαλό του ο καθένας. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμώ ότι ο διάλογος θα αρχίσει όταν και αν αρχίσουν να ρέουν και πληροφορίες για τα μελλούμενα( τουλάχιστον όσο αφορά το θέμα της γεωθερμίας).
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

Μηλίων διάλογοι είπε...

Φαντάζει περίεργο σε ένα μικρό τόπο να προωθεί κάποιος τον διάλογο μέσω blog, αλλά ακριβώς για να ξεπεραστεί αυτή η καχυποψία η οποία μας καταταλαιπωρεί μπορεί η ανωνυμία να βοηθήσει να ακουστούν απόψεις και από ανθρώπους που δεν έχουν όρεξη να αποδεικνύουν ότι δεν είναι ελέφαντες.
Τέλος πάντων η αισιοδοξία καλό κάνει....

Ανώνυμος είπε...

Να ιδρυθεί μια δημοτική παράταξη από τώρα. Αυτό θα διευκολύνει να εκδηλωθούν όσοι ενδιαφέρονται για το Δήμο και να ανοίξει η συζήτηση γενικώς,...

Ανώνυμος είπε...

Κάτι σαν λαγός, δηλαδή...
(όχι με κεφαλαίο Λ... χα χα χα!!!)

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό>μβ

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.