Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Ο ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ

Από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αντιγράφω.

Κέρδη νήσων με το σχέδιο «Καλλικράτης»
Της Ελενας Kαρανατση
Ενισχυμένο ρόλο προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο «Καλλικράτης» για τους νησιωτικούς δήμους, καθώς θα ασκούν περισσότερες αρμοδιότητες από τους ηπειρωτικούς, αναλαμβάνοντας επιπλέον τομείς, οι οποίοι στην υπόλοιπη χώρα θα ανήκουν στην περιφέρεια. Με άξονα την άμεση εξυπηρέτηση του νησιώτη στον τόπο κατοικίας του, οι νησιωτικοί ΟΤΑ α΄ βαθμού θα αποκτήσουν αρμοδιότητες και υπηρεσίες από την καταργούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση με αντίστοιχη μεταβίβαση πόρων, στελεχικού δυναμικού και υποδομών. Ειδικά για τους μικρούς νησιωτικούς δήμους που λόγω ελλιπών υποδομών θα μπορούν να ασκούν ορισμένες μόνο από τις προβλεπόμενες νέες αρμοδιότητες, εισάγεται ειδική πρόβλεψη για την υποστήριξή τους. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να στελεχωθούν με εκπαιδευμένο και έμπειρο προσωπικό που θα είναι σε θέση να εξυπηρετεί πολυεπίπεδα τους πολίτες.
Σε κάθε νησί δημιουργείται ένας δήμος με εύλογες εξαιρέσεις κυρίως σε ό,τι αφορά ιδιαίτερα μικρά νησιά, τα οποία διαθέτουν συγκοινωνιακή σύνδεση και για τα οποία κρίνεται επωφελέστερη η συνένωσή τους με τον κοντινότερο δήμο. Οι επιπλέον αρμοδιότητες που μεταφέρονται αφορούν τους τομείς Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής, Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Υγείας και Πρόνοιας, μεταφορών και δημοσίων έργων με ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, στην ενέργεια, το εμπόριο και την απασχόληση. Επίσης, κατά προτεραιότητα θα εφαρμόζονται οι αρχές της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την καλύτερη πρόσβαση και εξυπηρέτηση των νησιωτών. Προβλέπεται επίσης η σύσταση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής για την επεξεργασία θεμάτων τουριστικής ανάπτυξης και προβολής του δήμου.
Ενισχύονται τα τοπικά συμβούλια σε περιπτώσεις εκτεταμένων συνενώσεων, στα οποία θα αποδοθούν αρμοδιότητες αντίστοιχες των σημερινών διαμερισματικών συμβουλίων των μεγάλων δήμων. Σε όλους τους νησιωτικούς δήμους τα τοπικά συμβούλια θα είναι τριμελή. Ενας τοπικός αντιδήμαρχος με αυξημένες αρμοδιότητες θα αντιστοιχεί σε κάθε παλιό δήμο που θα συνενωθεί και θα έχει και τον ρόλο του προέδρου των συμβουλίων των δημοτικών κοινοτήτων. Αρμόδια για τη μελέτη και κατασκευή των δημοτικών έργων σε μικρά νησιά του Ν. Αιγαίου θα είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Επιπρόσθετα, οι Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις θα είναι υπεύθυνες για τον σχεδιασμό, την έγκριση και παρακολούθηση των ενδοπεριφερειακών ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.
Οσον αφορά τον τρόπο εκλογής, ειδικά για τις Περιφέρειες Β. και Ν. Αιγαίου, ως εκλογική περιφέρεια δεν νοείται το σύνολο του νομού, όπως στις ηπειρωτικές περιφέρειες, αλλά θα υπάρχει κατάτμηση σε επιμέρους ενότητες που αντιστοιχούν κατά βάση στα όρια των σημερινών επαρχείων. Τέλος, συστήνεται Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής υπό την εποπτεία του υπ. Εσωτερικών με στόχο να αποτελέσει σύμβουλο του κράτους και της Αυτοδιοίκησης για θέματα χάραξης νησιωτικής πολιτικής.

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλό ακούγεται, αλλά αυτο απαιτεί δημοτικούς άρχοντες με γνώσεις, ποιότητα και σοβαρότητα.
Στη Μήλο έχουμε;

Δεν έχουμε και ΖΗΤΑΜΕ

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί ότι σίγουρα θα είναι υποψήφιοι, δεν πληρούν σε καμμιά περίπτωση τέτοιες προϋποθέσεις.

ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΛΛΟΥΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

Αρμοδιοτητες,αρμοδιοτητες,αρμοδιοτητες,αμαν πια αυτη η καραμελα,φτανει πια.
Ενα θελω να ξερω,ολοι οι υπαλληλοι των επαρχιων που θα πανε????
Μηπως στους δημους που εχουν γεμισει με υπαλληλους και δεν υπαρχουν πια καρεκλες,η σε υπηρεσιες που υπαρχει προβλημα, λογω ελλειψης προσωπικου ??????
Σε αυτο να μας απαντησουν.
Ανταρτης

Ανώνυμος είπε...

ΘΑ ΠΑΝΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ 'ΑΚΡΕΣ"...

Ανώνυμος είπε...

AN AKOYΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΟΧΙ ΝΕΟ ΔΗΜΙΟ ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΛΕΙ, ΑΛΛΑ ΝΕΟ... ΔΗΜΙΟ!!!

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς τα καταφέραμε και για να ασχοληθεί κάποιος με τα κοινά πρέπει να μη νοιάζεται για την φήμη του. Κανένας δεν πείθεται για την φυσική ανάγκη κάποιου να δώσει, να προσφέρει στο σύνολο.
Δυστυχώς το σύστημα μας λέγεται κλεπτοκρατία με όλα τα παρεπόμενα (της αποθάρυνσης, της ιδιώτευσης, της κυριαρχίας ατόμων που αποδέχονται τον τίτλο του κλεπτοκράτη, που θεωρούν το νομοταγή βλάκα κλπ κλπ).

Ανώνυμος είπε...

Σημασία δεν έχει να δώσεις περισσότερη εξουσία σε ένα θεσμό, όπως το δημοτικό συμβούλιο. Να κινητοποιηθεί κάθε νησιώτης, στην κοινότητα του, αυτή είναι η λύση στο πολιτικό έλλειμα του τόπου.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως πέρα από την κινητοποίηση κάθε συνδημότη, το οποίο είναι εδώ και χρόνια απλώς μια ευχή, εκείνο που έχει σημασία αυτή τη φορά, είναι η εμπλοκή ΙΚΑΝΩΝ ανθρώπων. Εμπειρων, διοικητικά αποτελεσματικών, πολιτικά σοβαρών και ηθικά ακέραιων!
Αυτό είναι γιατί τα πράγματα ζορίζουν

Ανώνυμος είπε...

Όσο υπάρχουν ελπίδες... Ουδεμία ελπίς!!!

Ανώνυμος είπε...

Στα σενάρια του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" (Βλέπε σημερινό ΕΘΝΟΣ)προβλεπετε ενωση ΔΗΜΟΥ ΜΗΛΟΥ και ΚΟΙΝ. ΚΙΜΩΛΟΥ
οπότε περιμένουμε την σωτηρία μας από κάποιους πιο ικανούς γειτόνους μας.

Ανώνυμος είπε...

Αν ειναι ετσι,οπως γραφει το ΕΘΝΟΣ,βλεπω ναυμαχιες Μηλου με Κιμωλο.....
Ανταρτης

Ανώνυμος είπε...

Να χαρώ κάτι καναπεδάτους βολεμένους...θέλω να μάθω πότε ήταν η τελευταία φορά που συνδράματε με την ψυχή σας σε κάποιο κοινωφελές εγχείρημα...πότε μαζέψατε ένα σκουπίδι από τον δρόμο,πότε χτίσατε το σπίτι σας παραδοσιακό-και όχι κονσέρβα-,πότε ήταν η τελευταία φορά που δεν "χωθήκατε" στις δουλειές του άλλου και πότε χαρήκατε για μια επιτυχία ενός άλλου συντοπίτη σας...άντε ρε λαμόγια της δεκάρας και δειλοί...μάθετε να είστε πολιτισμένοι και μετά μιλάτε...μακάρι να ζούσε ο Δαρβίνος να σας μελετήσει...

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΤΟΣ ΡΕ ΠΑΙΔΑ;

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΚΥΨΕ, Ο ΡΗΞΙΚΕΛΕΥΘΟΣ;

ΜΠΗΚΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΝΑ ΜΑΣ ΒΑΛΕΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΜΑΣ.
ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΗΡΘΑΜΕ ΝΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΜΕ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ, ΠΡΙΝ ΤΟΛΜΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΔΥΟ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ.
ΕΠΕΙΔΗ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΜΑΣ (ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ) ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΥΝΟΜΙΛΗΤΗΣ ΜΑΣ, ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΔΕΙΣ, ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.
ΕΝΟΧΛΗΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΣΑ ΛΕΓΟΝΤΑΙ ΕΔΩ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΑ.
ΦΟΒΗΘΗΚΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΜΠΕΙ ΘΕΜΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΟ ΝΗΣΙ.

ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ!

ΕΠΕΙΔΗ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ ΕΠΑΝΕΙΛΛΗΜΕΝΑ, ΘΑ ΜΠΕΙ ΘΕΜΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ.
ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΘΕΜΑ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΜΟΤΗΤΑΣ.
ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΕΙ ΣΕ ΘΕΣΜΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΚΟΥΒΕΝΤΑ, ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΜΠΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΗΛΕΪΚΟ ΣΠΙΤΙ.

ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΕΤΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ

ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΞΑΦΝΙΑΣΟΥΝ ΠΟΛΛΟΥΣ, ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΠΟΝΗΡΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ

ΣΕ ΑΦΗΝΩ ΦΙΛΕ

...ΚΑΙ ΜΗΝ ΕΡΘΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ ΜΑΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΙΠΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ!

Ανώνυμος είπε...

Προς τα λαμόγια της δεκάρας και τους δειλούς:

Εξέτασα την περίπτωσή σας και δεν βρήκα κάτι το μεμπτόν...
Συνεχίστε να συζητάτε.
Αν με ζητήσετε σήμερα, δεν θα μπορέσω, έχω επείγουσες επισκέψεις στο Ιατρείον μου με κάτι πανικόβλητους τύπους...

Σας ευχαριστώ

Με αγάπη

ΔΑΡΒΙΝΟΣ

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΠΟΙΟΙ ΣΤΑ ΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΒΑΛΘΕΙ ΝΑ ΦΑΝΕ ΞΥΛΟ!


ΠΡΩΤΑ ΟΙ ΑΛΜΥΡΕΣ

ΤΩΡΑ Ο ΑΛΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΕΛΕΚΟΥΔΑ, ΣΗΚΩΣΕ ΕΝΑ ΜΠΕΤΟΝ 3,5 ΜΕΤΡΑ ΥΨΟΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟΝ ΑΙΓΙΑΛΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ

ΕΠΕΝΕΒΗ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, ΑΛΛΑ Ο ΤΥΠΟΣ ΓΛΙΤΩΣΕ ΤΟ ΑΥΤΟΦΟΡΟ (ΚΑΚΩΣ ΒΕΒΑΙΑ)

ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΤΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ!

ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΣΧΗΜΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΑΝΕ, ΤΕΛΕΙΩΣΑΝΕ

Ανώνυμος είπε...

Sta Pollonia exoun xesalosei kai tha to vroun brosta tous.
Aftos o malakas pou ekane to xeftiliki dipla sta Bofor thelei poli ksilo

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ:

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ Ή ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝΕ;


ΑΙΣΧΟΣ!!!!!

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.