Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Γενέθλια έρχονται

Το blog συμπληρώνει σε λίγο (8/12) ένα χρόνο από την πρώτη ανάρτηση και είναι ευκαιρία για ένα απολογισμό.
Στόχος των ΜΗΛΙΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ήταν και παραμένει, η μέσα από διάλογο αναζήτηση του τι θέλουμε για τη Μήλο και το πως μπορεί να επιτευχθεί.
Το τι θέλουμε προσανατολίστηκε στην αναζήτηση ενός οράματος για τη Μήλο, το οποίο θα έδινε κατεύθυνση, έμπνευση και συντονισμό ενεργειών.
Παράλληλα, έγινε μια προσπάθεια να δούμε που και ποιοί είμαστε, κάτι αναγκαίο και για να αναζητήσουμε το πως θα επιτύχουμε αυτό που θέλουμε.

Βέβαια ένα blog σαν ζωντανό, εργαλείο άμεσης επικοινωνίας, ασχολείται με την επικαιρότητα, τα επιμέρους τόσο από τη φύση του, όσο και για να υπάρξει η δυνατότητα σύνδεσης γενικού με ειδικό.
Το όραμα δεν προτάθηκε από κανένα, και ο τρόπος διεκδίκησης του ονείρου δεν έγινε αντικείμενο διαλόγου. Κάποιοι θεώρησαν ότι προαπαιτούμενο για την διατύπωση ενός οράματος είναι η ύπαρξη ομάδας και ηγεσίας.

Αυτές οι οφειλές του πρώτου χρόνου, ελπίζω να εξοφληθούν στο δεύτερο...αν και το δάνειο είναι μακροχρόνιο….

Απολογιστικά σε αριθμούς είχαμε 35 αναρτήσεις και 282 σχόλια.

Ποιοτικά, νομίζω ότι υπήρξαν αναρτήσεις και αντιπροτάσεις αξιόλογες και για αυτές διατυπώθηκε για το blog η κατηγορία του ελιτισμού ….ενώ όποτε υπήρξαν προτάσεις που αφορούσαν κοινωνικά ζητήματα ή ζητήματα τουρισμού δεν υπήρξε ιδιαίτερη ανταπόκριση.

Για την υπόθεση της γεωθερμίας υπήρξαν 3 προτάσεις που κινούνται σε κοινή κατεύθυνση και πιθανά συμπληρώνονται (τεχνικός έλεγχος, χωροταξία, τρόποι διασφάλισης λειτουργίας χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος, συμμετοχή της Μήλου στα οφέλη).

Μένουν ασχολίαστα ζητήματα κοινωνικά, περιβάλλοντος, νοοτροπίας, αλλά η επικαιρότητα και οι υποκειμενικές δυνατότητες καθορίζουν πολλά πράγματα.

Μακριά από εμένα η διάθεση να «μαλώσω» τους Μηλιούς που δεν συμμετέχουν σε διάλογο ή που συμμετέχουν σε ψιλοκίτρινα ή προσωπικά θέματα, ή ενεργούν έτσι ή αλλιώς.
Ανάγκη είναι να καταλάβουμε, ερμηνεύσουμε συμπεριφορές και λειτουργίες της κοινωνίας μας και στο μέτρο που είναι δυνατόν να προτείνουμε λύσεις, επιλογές. Τελικά δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά ψάχνω και ευχαριστιέμαι την παρέα ζωντανή και e.
Αντί ευχών και κλπ δεκτές υποδείξεις και συνεργασίες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα πήγες.
Μπήκες σε μια υπόθεση με πολύ νεωτερικό τρόπο για το συγκεκριμένο χώρο.
Ανοιξες θέματα με παλληκαριά, ευθύτητα, χωρίς αναστολές, με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Στην ουσία άνοιξες θέματα με εμφανή τη λαχτάρα σου να γίνει κουβέντα επί της ουσίας για πρώτη φορά.

Και έγινε.

Αυτή η ιστοσελίδα (να ξέρεις) έγινε αφορμή κάποιος κόσμος να μάθει τα μπλογκς. Κάποιοι άλλοι να σπάσουν το κέλυφος της αδιαφορίας και της ατολμίας και να μιλήσουν.
Αυτό που γράφεις, ότι κατηγορήθηκε το εγχείρημα για ελιτισμό, είναι υπερβολή. Σε μια περίπτωση μόνο κάτι λέχθηκε όχι για το μπλογκ, αλλά για την πληθώρα τεκμηριωμένων και εξειδικευμένων τοποθετήσεων για τη γεωθερμία και εσύ το ανέδειξες.
Ανοιξες δρόμους.

Το "Μηλίων Διάλογοι" ζηλεύτηκε, γιατί έδωσε χώρο με το ύφος τους και με περίσσευμα φιλόξενης διάθεσης να γράψουν όλοι.

ΚΑΛΩΣΌΡΙΣΑΝ ΛΟΙΠΟΝ

ΚΑΛΩΣΟΡΣΑΜΕ ΟΛΟΙ σε μια κοίτη που μας χωράει και μας αφορά.

ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ

Ανώνυμος είπε...

Χρόνια πολλά για το "Μηλίων Διάλογοι". Η ασχολία με ποικίλα διαφορετικά θέματα μας κράτησε το ενδιαφέρον αμείωτο όλη τη χρονιά. Έγινε μια συνήθεια, ένα σημείο αναφοράς στις ιντερνετικές μας βόλτες και αναζητήσεις..

Καλή συνέχεια!

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.