Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

και τώρα ΣΧΟΟΑΠ

Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο & ΣΧΟΟΑΠ

«Τα νέα ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ του Ν-2508/97, αφορούν στη ρύθμιση των πόλεων των οικισμών της χώρας, αλλά, σε αντίθεση με τα ισχύοντα στον Ν-1337/83, καλύπτουν μια διευρυμένη γεωγραφική περιοχή η οποία, κατά κανόνα, συμπίπτει με τα όρια της νέας πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης (νέου Δήμου). Ειδικότερα τα ΣΧΟΟΑΠ, τα οποία αποτελούν νέο εργαλείο σχεδιασμού του Ν-2508/97, είναι -όπως δηλώνει ο τίτλος τους- τα Σχέδια Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης των "Ανοιχτών Πόλεων", αποτελούν με άλλα λόγια τα ΓΠΣ του μη αστικού χώρου , εφ' όσον οι αντίστοιχοι οικισμοί είναι όλοι μικρότεροι των 2000 κατοίκων»
http://el.wikipedia.org/wik

Έγινε προχθές στο Δημαρχείο η πρώτη παρουσίαση του ΣΧΟΟΑΠ Μήλου, αλλά επειδή επείγει η δημιουργία αντιπρότασης για την περιοχή natura της Δυτικής Μήλου (ώστε να μην νομοθετήσει μόνο του το ΥΠΕΧΩΔΕ όπως συνηθίζει), ακολούθησε η παρουσίαση των αντιπροτάσεων που έχει μελετήσει ειδική επιτροπή μηχανικών .
Σε επόμενες συναντήσεις θα συζητηθούν οι προτάσεις της επιτροπής για τη Δυτική Μήλο και στη συνέχεια θα συζητηθεί το μέρος του ΣΧΟΟΑΠ που αφορά το υπόλοιπο νησί.
Τα ζητήματα τόσο του ΣΧΟΟΑΠ (μέρος του οποίου είναι και όσα αφορούν την Δυτική Μήλο)όσο και της περιοχής natura, είναι, τουλάχιστον θεωρητικά, καθοριστικά για το μέλλον της Μήλου.
Υποτίθεται ότι στο σχέδιο έχουν ενσωματωθεί τα σχέδια και τα οράματα των Μηλιών για τον τόπο τους ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΑΠΟΤΥΠΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ.
Τέτοιοι σχεδιασμοί προκειμένου να επιτύχουν απαιτούν την συμμετοχή όσο περισσότερων γίνεται στον σχετικό διάλογο, ώστε να λειτουργήσει και παιδευτικά. Ατυχείς συμπεριφορές παρελθόντος δεν πρέπει να κάνουν επιφυλακτικούς όσους έχουν την σχετική ευθύνη.
Ίσως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και το διαδίκτυο για τον διάλογο. Ένα ειδικό blog ίσως;
Επίσης η γνωστή ελληνική κακοδαιμονία, όσον αφορά την τύχη σχεδιασμών, δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει ή να μας χαλαρώνει.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κόσμος έττοιμος να ακουμπήσει ένα θέμα που ξεφεύγει από τις γενικότητες.
Η κουβέντα θα πέφτει συνέχεια πάνω σε μικροσυμφέροντα.

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.