Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008

Αναζητώντας όραμα

Ποιος μπορεί να σχεδιάσει και τι
Πρέπει να τα πούμε
Από την ειρωνεία στη δημιουργία
Αναζήτηση ταυτότητας
Οι παραπάνω προτάσεις είχαν στόχο την πρόκληση διαλόγου για την αναγνώριση της ανάγκης σχεδιασμού του μέλλοντος της Μήλου, ξεκινώντας από την προσπάθεια να δούμε ποιοι είμαστε και που βρισκόμαστε (απαραίτητο στοιχείο για να δούμε που θέλουμε να πάμε).

Ο διάλογος όσο αφορά τις παραπάνω προτάσεις (όπως και σε όλες τις προτάσεις του blog βέβαια)παραμένει ανοικτός, αφού κάθε άλλο παρά εξαντλήθηκε.

Παράλληλα προτείνω την αναζήτηση ενός οράματος για τη Μήλο, δηλαδή το πού θέλουμε να πάμε. Ένα όραμα που θα είναι μπούσουλας για το μέλλον μας, κινητήριος και ενοποιητική δύναμη όλων όσων δραστηριοποιούνται στο νησί.
Για να βοηθηθεί ο διάλογος και να αποφευχθούν παρερμηνείες παραθέτω συνοπτική επεξήγηση σχετικών όρων.


Όραμα : Πώς θέλουμε να είναι η Μήλος, το όνειρό μας
Στρατηγική: Τι θα κάνουμε για να πετύχουμε το όραμα
Τακτικές : Πως θα πετύχουμε τη στρατηγική και πότε

Το όραμα είναι το όνειρό μας. Η στρατηγική είναι το μεγάλης κλίμακας σχέδιο που θα ακολουθήσουμε για να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα. Οι τακτικές είναι οι συγκεκριμένες ενέργειες που θα κάνουμε ακολουθώντας το σχέδιο.

Το όραμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και να αφορά τον καθένα ώστε ο καθένας να το καταλαβαίνει και να το ενστερνίζεται με πάθος π.χ. «να γίνουμε το πιο τουριστικό νησί στην Ελλάδα».
Αφού σχηματοποιήσουμε ένα όραμα για τη Μήλο που θέλουμε, τότε θα αναζητήσουμε την κατάλληλη στρατηγική μας και τους ανθρώπους και τα μέσα που θα υποστηρίξουν την υλοποίηση του όλου σχεδίου.

Ένα όραμα είναι από τη φύση του μακροχρόνιο δηλ 20 ή και 50 χρόνια και δίνει τη δυνατότητα μακροχρόνιου σχεδιασμού και την ευχέρεια στον καθένα να γνωρίζει τους στόχους και να προσφέρει στην προσπάθεια επίτευξής τους, ή έστω να προγραμματίζει τις δραστηριότητες του με γνώση των προτεραιοτήτων του νησιού.

Ας ονειρευτούμε σοβαρά συμπατριώτες για τα πολύ σοβαρά, που μας περιμένουν καιρό τώρα.


11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα χάραξης στρατηγικής, δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από την ύπαρξη μιας ζωντανής και εμπνευσμένη ηγεσίας.
Θα μπορούσε ίσως να γίνει κάποια στιγμή ένα Παμμηλιακό συνέδριο, που θα επεξεργαστεί ένα στρατηγικό πλαίσιο για το μέλλον της Μήλου.

Σ' αυτό θα συμμετείχαν όλοι οι παραγωγικού, αυτοδιοικητικοί, συνδικαλιστικοί και κάθε λογής συλλογικότητες, αλλα και μεμεονωμένοι πολίτες.
Το συνέδριο αυτό θα μπορούσε να προετοιμαστεί κατάλληλα και εύκολα καθώς η γεωγραφική εγγύτητα όσω θα συμμετείχαν θα διευκόλυνε τις διαδικασίες. Διαδικασίες οι οποίες θα λειτουργούσαν και ως αγωγός ιδεών και ζύμωσης, θα διεύρυναν το ενδιαφέρον, ώστε το ίδιο το συνέδριο να εξασφαλίσει μια αμφίδρομη σχέση με την κοινωνία της Μήλου.

Πολύ ωραία όλα αυτά.... Ετσι;

Την ηγεσία όμως ποιός θα την "κάνει";

Μηλίων διάλογοι είπε...

Το ζητούμενο εδώ και τώρα, δεν η στρατηγική και η τακτική ούτε η ηγεσία, αλλά το ΘΕΛΩ, το ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΙ, το ΕΠΙΘΥΜΗΤΟ του καθενός για τη Μήλο.
Και μόνη η ερώτηση στον εαυτό μας «εγώ πως θέλω, αλήθεια, τη Μήλο» και η κοινοποίηση αυτού του θέλω, θα είναι μεγάλο βήμα για να διαμορφωθεί ένα περιεκτικό συνολικό θέλω (ΟΡΑΜΑ), θα βάλει σιγά – σιγά τις προκλήσεις σε μια σειρά με ορίζοντα αυτό το όραμα, για να μπορούμε μετά να αναζητήσουμε στρατηγική , ηγεσία και συνέδρια.
Αν δεν υπάρχει η κινητήρια φαντασία για το μέλλον που θέλουμε, αν δεν υπάρχει το αίτημα για ένα αύριο που θέλουμε, θα παραμείνει η μιζέρια της αέναης, ανεύθυνης, άστοχης γκρίνιας και η εκμετάλλευση του τόπου και των ανθρώπων θα γίνεται από αυτούς που ξέρουν τα συμφέροντά τους και αδιαφορούν ή και περιφρονούν την γκρίνια μας και τον αλληλοσπαραγμό μας.

Ανώνυμος είπε...

επειδή παρακολουθώ (όχι συνέχεια δυστυχώς) τους διαλόγους σε αυτό το blog και διαπιστώνω ότι ως επί το πλείστον διατυπώνονται απόψεις δομημένες και ουχί καφενειοειδείς και επειδή φαντάζομαι ότι λίγοι θέλουν να κρύβονται πίσω από τη μάσκα του ανωνύμου, κάνω την εξής πρόταση: μήπως ήρθε η ώρα για την 1η συνάντηση εκ του σύνεγγυς, των μηλιών "bloggers" ή τέλος πάντων των ανθρώπων που κατοικόυν στη Μήλο και ασχολούνται με τα κοινά, ιντερνετικά; Μήπως ήρθε η ώρα, ο ανώνυμος να αποκτήσει πρόσωπο (σε μια κοινωνία 5000 κατοίκων που λίγο πολύ είμαστε γνωστοί) και το forum να γίνει φορέας, να γίνει δηλαδή όργανο για υλοποίηση στόχων;
Μιλάω για μια απογευματινή, διερευνητική συνάντηση, για ένα καφέ με κουβεντούλα που μπορεί να οδηγήσει σε διατύπωση θέσεων.

Deaf

Ανώνυμος είπε...

Ο ανώνυμος πάνω - πάνω υπογράφω συνήθως neos αλλά μου διέφυγε.

Αλλά και με το ψευδώνυμο πάλι ανώνυμος δεν θα ήμουνα;

Καλή η ιδέα σου φίλε

NEOS!!!

Μηλίων διάλογοι είπε...

Στο διάλογο, όπως αναπτύσσεται μέσα από τα blog που αναφέρονται στη Μήλο, δεν είναι πρόβλημα η ανωνυμία όσων συμμετέχουν, αντίθετα μπορεί και να βοηθήσει.
Προσωπικά έχω κάνει γνωστό σε περισσότερους από δέκα συντοπίτες την ταυτότητά μου και άρα κάθε ενδιαφερόμενος την γνωρίζει και άρα δεν έχω πρόβλημα για ανοικτό διάλογο, αφού όμως ευδοκιμήσει κάπως ο ηλεκτρονικός για να υπάρχει ζήτημα πάρα πέρα συντονισμού.
Πιστεύω στη δυνατότητα που δίνει ο διάλογος μέσα από τα blogs δεδομένου ότι είναι πιο ψύχραιμος και αναδεικνύονται οι απόψεις και όχι οι εγωισμοί. Το ζητούμενο για μένα τώρα είναι να αποφασίσουμε να σκεφθούμε σοβαρά και ψύχραιμα, να δείξουμε ότι νοιαζόμαστε για αυτό τον τόπο και το μέλλον του και ότι έχουμε όνειρα για υλοποίηση, αλλιώς ο καιρός ανοίγει και πάω για ψάρεμα.

Ανώνυμος είπε...

Πάενε αντράκι μου!...

Ανώνυμος είπε...

Η αφασία για τη γεωθερμία δείχνει να σπάει. Οι τουριστικοί επιχειρηματίες είπαν με ανακοίνωσή τους ένα βροντερο ΟΧΙ. Αντε! Να ανοίγουνε τα στόματα σιγά - σιγά...

Ανώνυμος είπε...

Πώς να μιλήσουμε για το όραμα, όταν είμαστε άνθρωποι που δεν μιλάμε κάν για τα λεφτά ποθ μας φάγανε;

Το όραμα απαιτέι ηρεμία και αυτοπεποίθηση από μια κοινωννία.
Εμείς έχουμε μόνο ηρεμία (επιεικώς)

Μηλίων διάλογοι είπε...

Πράγματι αυτή η ιστορία με την απάτη δείχνει πολλά, αφού για τόσο διάστημα, σε τόσο μικρό χώρο,μπόρεσαν να κοιμήσουν τους κατά τεκμήριο πιο δραστήριους (επαγγελματίες)από μας, την πολυεθνική "μας" και βέβαια τις υπηρεσίες.
Η υπέρβαση αυτής της βουβαμάρας που αναδεικνύεται και από αυτή την περίπτωση είναι ο στόχος ακόμη και από το ζητούμενο ΤΙ ΘΕΛΩ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΛΟ (πχ ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΘΑΡΗ ΒΙΩΣΙΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ).

Ανώνυμος είπε...

stratigiki kai orama min perimenetai na sas xaraxei oute kapoios xarismatikos hgetis oute kapoio sunedrio h suskepsi.to orama tha erthei apo mono tou otan ta sxedia tou kathenos den lambanoyn up'opsin apoklistika tin prosopiki tou ofelia alla prosanatolizontai ston geniko stoxo pou genika onomazetai koino kalo... h arxi na ginei apo ton kathe ena mas otan beltiosoume ton eauto mas tote tha beltiwsoume kai tin idia tin koinwnia ...

balas

Ανώνυμος είπε...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.