Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008

Μπας και μάθουμε και εμείς

Αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου της νήσου Μήλου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡΑΓΑΣΑΚΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Προς τον κ. υπουργό Ανάπτυξης

Πρόσφατα ανακοινώθηκε επίσημα μνημόνιο συνεργασίας της εξορυκτικής εταιρείας S&B με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου.
Προφανώς οι δύο εταιρείες, πριν την υπογραφή του μνημονίου, μελέτησαν το πώς και μέχρι πού θα γίνει η αξιοποίηση της γεωθερμίας, δεν έχει όμως γίνει, τουλάχιστον επίσημα, καμιά υπεύθυνη ενημέρωση τόσο της τοπικής αυτοδιοίκησης του νησιού, όσο και γενικότερα των φορέων και του λαού της Μήλου.
Η αξιοποίηση του πλούσιου γεωθερμικού πεδίου της Μήλου, όταν μάλιστα αφορά στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αποτελεί μια πολύ σοβαρή υπόθεση, που σχετίζεται όχι μόνο με το αναπτυξιακό μέλλον της Μήλου, αλλά γενικότερα των Κυκλάδων και του ελλαδικού χώρου.
Με δεδομένη όμως την καθολικά αρνητική εμπειρία λειτουργίας των γεωτρήσεων, καθώς και του πειραματικού εργοστασίου της ΔΕΗ των αρχών της δεκαετίας του ’80( λόγω της καταστροφής των ελαιόδενδρων της ευρύτερης περιοχής και την έκλυση τοξικών αποβλήτων στη θαλάσσια περιοχή), που ξεσήκωσε την πάνδημη αντίδραση του λαού της Μήλου και
με δεδομένο ότι μόλις δύο χρόνια πριν η τοπική κοινωνία εξέφρασε για άλλη μια φορά την αντίθεσή της στην εκμετάλλευση της γεωθερμίας υψηλής ενθαλπίας,
ερωτάται ο κ. υπουργός

α) εάν θα υπάρξει, έστω και καθυστερημένα, υπεύθυνη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το ζήτημα αυτό και εάν θα ληφθούν υπόψη οι θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων του νησιού για αξιοποίηση μόνον της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας
β) εάν θα υπάρξει πλήρης αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου της Μήλου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, που ενδέχεται να φτάσει τα 100-110 MW.
Παρακαλούμε επίσης να κατατεθεί το ως άνω μνημόνιο συνεργασίας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ευτυχώς κάποιο νοιάζονται πιο πολύ από εμάς.
Να δούμε την απάντηση και βεβαίως το μνημόνιο συνεργασίας, αν και εκεί πιθανότατατ να υπάρχουν γενικόλογα πράγματα.

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.