Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ..

Liberation: Αθήνα, «τόσο μακριά, τόσο κοντά»

«Νέοι που επιτίθενται σε κλούβες της αστυνομίας, πυρπολούν αυτοκίνητα, σπάνε καταστήματα και αντιμετωπίζονται από την εξουσία ως «αναρχικοί»…. Σας θυμίζει τίποτα;», διερωτάται σήμερα η Liberation.
«Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα θυμίζουν τη γνώριμη σε εμάς φοιτητική εξέγερση «anti-CPE» [κατά του νέου εργασιακού νόμου], καθώς και τη γνώριμη αντίδραση σε μια γκάφα της αστυνομίας -τα πολλαπλά ξεσπάσματα που οι κρατικές αρχές επιλέγουν να αντιμετωπίζουν με αναθεματισμούς παρά με κατανόηση.
Η κατάσταση στην Ελλάδα, όμως, αντανακλά ένα αίσθημα αγανάκτησης των νέων με βαθύτερες ρίζες. Πρόκειται για τους νέους των μεσαίων τάξεων που βλέπουν την κοινωνική τους θέση να καταλύεται από την κρίση –με το πτυχίο τους στα αζήτητα να εξωθούνται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα είναι εξαθλιωμένο, οι εκπαιδευτικοί αμείβονται με το βασικό μισθό και στα πανεπιστήμια υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις.
Εάν προσθέσουμε σε αυτά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τις ρημαγμένες δημόσιες υπηρεσίες, έχουμε όλα τα συστατικά μιας εξέγερσης -αρκετά βίαιης- των νέων που έχουν μπουχτίσει από τα παιχνίδια του τοπικού πολιτικού νεποτισμού, από τους διακανονισμούς του δικομματισμού και τη διαφθορά και, τέλος, από το αίσθημα αδικίας που τους πνίγει όταν έρχονται αντιμέτωποι τα γκλομπ των κάκιστα εκπαιδευμένων και διοικούμενων αστυνομικών.
Θα ήταν άδικο να θεωρούμε αυτά που συμβαίνουν στην Αθήνα μια ξενική εξέγερση πλάι στα αρχαία μνημεία και το απέραντο γαλάζιο. Οι εξεγέρσεις αυτές ξεσπούν στην Ευρώπη και τροφοδοτούνται από την κρίση – και αυτό που τις θρέφει είναι η εναντίωση στην «πολιτική για την πολιτική».
Ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει στην Αθήνα. Δεν είναι τόσο μακριά όσο φαίνεται», καταλήγει το άρθρο της Liberation.

*Νεποτισμός
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο νεποτισμός είναι η οικογενειοκρατία, η οποία εκδηλώνεται με την παραχώρηση θέσεων και αξιωμάτων σε συγγενείς και φίλους. Είναι η εκμετάλλευση από κάποιον του αξιώματος ή της θέσης που κατέχει, για να προωθήσει συγγενικά ή άλλα πρόσωπα του περιβάλλοντός του σε θέσεις κι αξιώματα χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια. Η πρακτική αυτή εμφανίζεται συνήθως στην πολιτική και τη θρησκεία.
Ο όρος νεποτισμός προέρχεται από τη λατινική λέξη νέπος (nepos, γεν. nepotis) που σημαίνει «ανεψιός» ή «εγγονός».

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

(Ισως πρεπει να τολμησεις, να προβοκαρεις... να αλλάξεις γλώσσα, να τα πεις όπως πραγματικά τα νιώθεις, αλλιώς, ποιο το νόημα; Η... μαιευτική; Η Δημοκρατία; Οι θεσμοί; Το "όνειρό τους"; ;
ΕΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΠΕΙ. Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ...)

Ανώνυμος είπε...

Σωστός!!!

Δεν περίμενα να κάνεις καταχώρηση γι αυτά τα θέματα. Μπράβο σου!!!

Ανώνυμος είπε...

!!!... Ευχαριστώ, μα... γνωριζόμαστε; !!!

Ανώνυμος είπε...

Στο "Μηλίων Διάλογοι" απευθυνόμουνα

Ανώνυμος είπε...

... Και αντίδραση καμία. Ούτε ακατοίκητο να 'ταν το νησί!

Unknown είπε...

η προσπάθεια είναι να κάνουμε μπαμ στη στέρνα για να κάνει μπουμ, αλλά η στέρνα μοιάζει άδεια και οι βροχές λιγοστές, γαμώτο, αλλά η ελπίδα νοστιμίζει το παιχνίδι της ζωής....

Μηλίων διάλογοι είπε...

να τη γεμίσουμε με νερό ύδρευσης με παροχή από τον Αδάμαντα ...
Επί της ουσίας έχει το blog μια μονομέρεια που όμως λίγο συνέβαλε στη σε βάθος ανάλυση των τοπικών θεμάτων και εξάλλου είναι νησί η Μήλος αλλά όλα βέβαια μας αφορούν. Η θάλασσα δεν μας προστατεύει πια από κοινωνικά μηνύματα...

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΜΠΛΟΓΚ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. ΜΗΝ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ.
ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ.
ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ ΑΝΑΨΑΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

Η ΜΗΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΡΑΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ.
ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ (ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΟΣΟ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ) ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟ, ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ.
ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΡΑΧΤΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ.
ΤΙΠΟΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ. ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.
ΚΑΠΟΙΕΣ ΦΩΤΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑΜΠΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΕΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΞΕΡΟΛΙΣΜΟΥ...

ΩΣΤΟΣΟ ΑΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ.

Η ΙΔΙΑ Η ΖΩΗ - ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ - ΘΑ ΑΝΓΚΑΣΕΙ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΝΑ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΣΥΝΤΟΜΑ.
ΑΝ ΚΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΠΟΥ ΟΙ ΥΠΟΨΙΕΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ!

Ανώνυμος είπε...

Μπας και στη μήλο πρέπει να αρχίσουμε να καίμε ,μήπως και στην Αθήνα καταλάβουν πως δεν υπάρχουν πλοία το χειμώνα????
Αντάρτης

Ανώνυμος είπε...

Οταν τα καίνε οι άλλοι, είναι προβοκάτορες και αλήτες.

Οταν μας τσούξουν εμάς τα προβλήματα και βγούμε να τα κάψουμε γεμάτοι οργή και αγανάκτηση για το δούλεμα που τρώμε εδώ και χρόνια, τι θα είμαστε;

Ανώνυμος είπε...

MAGKES!

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.