Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ με μικρά βήματα

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την S&B, Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υπογράψει MoU με την S&B για την από κοινού έρευνα, διαχείριση και εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου - Κιμώλου - Πολυαίγου. Σε έναν μήνα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το μακροχρόνιο επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησής του, το οποίο θα υποβληθεί στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και της S&B προκειμένου να εγκριθεί. Αμέσως μετά προβλέπεται η σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν η S&B και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με ποσοστά που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, στα άμεσα σχέδια της εταιρίας που θα δημιουργηθεί είναι η κατασκευή καταρχήν ενός πιλοτικού σταθμού 5 MW στη Μήλο, που θα αξιοποιεί τα γεωθερμικά κοιτάσματα της περιοχής. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη μονάδα του είδους που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και θα συνιστά «γενική δοκιμή» της συνεργασίας των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και S&B, προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω.
Οι δύο πλευρές επιθυμούν να κινηθούν με μικρά βήματα, τουλάχιστον στην αρχή, τόσο για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα παρόμοιων έργων όσο και για να μην προκληθούν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Πάντως, πρόθεση των συνεργαζόμενων εταιριών είναι να υπάρξει εκτεταμένη ενημέρωση των κατοίκων της Μήλου για τη συνεργασία και προς τον σκοπό αυτόν σχεδιάζεται και σχετική καμπάνια.
Δημοσιεύθηκε: 08:08 - 25/06/08 στο EURO2DAY

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τι ώρα ακριβώς θα την κάνουν την ενημέρωση;

Ανώνυμος είπε...

ενημέρωση η προπαγάνδα???? Μου είναι δύσκολο να φανταστώ ότι κάποιος που θέλει να προωθήσει οποιονδήποτε σκοπό – έργο θα παραθέσει έστω και ένα αρνητικό σχόλιο για αυτό. Δεύτερον θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος έτσι ώστε να αποφθεχθούν τυχόν μόλυνση του περιβάλλοντος ή επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων όπως έγινε στο παρελθόν. Δεν είμαι δύσπιστος αλλά οι κύριοι μέτοχοι του έργου δεν μου αφήνουν περιθώρια να το δω θετικά.

Ανώνυμος είπε...

Οι ενδιαφερόμενοι εταίροι της γεωθερμίας θα κάνουν μιά ενημέρωση στην τοπική κοινωνία. Αν δεν την έκαναν, θα εισέπραταν μομφή και κατηγορίες. Τώρα που την επιχειρούν, πάλι κατηγορούνται.
Τελικά εναπόκειται στον καθένα μας να εμπλουτίσει την ενημέρωση (αφού αυτή δεν του φτάνει ή δεν του κάνει), να διασταυρώσει πράγματα, να αποκτήσει γνώση και να σχηματίσει άποψη.
Οσοι όμως ξεκινούν με δυσπιστία και προκατάληψη, δεν την χρειάζονται την ενημέρωση. Εχουν εκ των προτέρων τοποθετηθεί χωρίς να ακούσουν.

Μηλίων διάλογοι είπε...

Φίλος ανώνυμος άφησε το παρακάτω σχόλιο στην ανάρτηση "Τράγοι αντί τραγωδών". Την αντιγράφω και εδώ με την πίστη ότι δεν παραβιάζω την βούλησή του.

Οι 6 Μύθοι για την γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας στη Μήλο:
Μύθος 1ος : Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, θα υποβαθμίσει τον τουριστικό χαρακτήρα του νησιού.ΑΠ: Η σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας με την μηδενική επήρεια στο περιβάλλον, όχι μόνο δεν έβλαψε τον τουρισμό αλλά και τον προώθησε με την απαλλαγή από τις πετρελαϊκές μονάδες που μολύνουν τον αέρα και την θάλασσα. Σε αρκετές μάλιστα χώρες έχουν γίνει και πόλοι τουριστικής έλξης όπως το Blue Lagoon στην Ισλανδία, στην Χαβάη και αλλού.Μύθος 2ος: Μια μεγάλη μονάδα γεωθερμίας θα είναι αντιαισθητική και ενοχλητική σε ένα μικρό νησί σαν το δικό μας.ΑΠ: Οι νέες μονάδες είναι χαμηλού προφίλ (μέγιστο ύψος ορισμένων στοιχείων της 7μ.) και καταλαμβάνουν εκπληκτικά μικρή επιφάνεια. Τοποθετημένες σε κατάλληλη θέση και επειδή δεν υπάρχουν εκπομπές, μπορεί και να μη φαίνονται καθόλου.Μύθος 3ος: Αφού οι ατμοστρόβιλοι θα λειτουργούν με ζεστό γεωθερμικό ατμό θα έχουμε εκπομπή ενοχλητικών ατμών στο περιβάλλον.ΑΠ: Το κύκλωμα μπορεί να είναι κλειστό που σημαίνει ότι δεν αποβάλλεται τίποτα στο περιβάλλον.Μύθος 4ος: Η ψύξη των ατμοστροβίλων με θαλασσινό νερό που θα επιστρέφει στη θάλασσα θερμό θα επιβαρύνει την φυσική της κατάσταση.ΑΠ: Το πρόβλημα αυτό εξαλείφεται αν χρησιμοποιηθούν αερόψυκτοι στρόβιλοι.Μύθος 5ος: Θα παράγουμε ενέργεια από την οποία θα επωφελούνται άλλοι.ΑΠ: Κυρίως θα επωφεληθεί η τοπική κοινωνία (3% επί του τζίρου), θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και μελλοντικά οφέλη λόγω επάρκειας ενέργειας.
Mύθος 6ος: Η ανάγκη διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας θα προσελκύσει βιομηχανικό/βιοτεχνικό ενδιαφέρον. Θα αλλάξει ο τουριστικός χαρακτήρας του νησιού. ΑΠ: Δεν θα υπάρξει αδιάθετη ενέργεια. Η μονάδα θα αποδίδει όση ενέργεια της ζητιέται. Μέχρι να γίνει η διασύνδεση με το Εθνικό δίκτυο δεν είναι απαραίτητη η κατασκευή μονάδων παραγωγής με ισχύ μεγαλύτερη της τοπικής κατανάλωσης.

4 Ιούλιος 2008 2:59 μμ

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.