Σάββατο 30 Απριλίου 2011

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ένας διάλογος

ΥΠΕΡ. Η γεωθερμία είναι ένας φυσικός πλούτος και μάλιστα ενεργειακός, ο οποίος πρέπει να τύχει σωστής εκμετάλλευσης  για όφελος της οικονομίας της χώρας. Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η ρύπανση και ιδιαίτερα το φαινόμενο του θερμοκηπίου, κάνουν την εκμετάλλευση των ΑΠΕ επιβεβλημένη.
 ΚΑΤΑ. Η Μήλος είναι μικρό νησί με ήδη μεγάλη επιβάρυνση από τη λειτουργία βιομηχανικών μονάδων και δεν θα έχει κανένα άμεσο όφελος  και από αυτή την δραστηριότητα και έχει κακή εμπειρία από το παρελθόν.
ΥΠΕΡ Η Μήλος πρέπει να βλέπει σαν θετική πρόκληση την προίκα του υπεδάφους της ώστε να διαφοροποιηθεί η ανάπτυξή της  από την τυπική έντονη τουριστική ανάπτυξη των άλλων νησιών. Κοίτα τώρα στην κρίση την αγωνία όσων περιμένουν έλληνες ή και ευρωπαίους τουρίστες ….
 ΚΑΤΑ. Ήδη οι Μηλιοί πληρώνουν προκαταβολικά από την επιλογή να αναπτυχθεί βιομηχανικά το νησί με την εξαίρεση του νησιού από την τουριστική ανάπτυξη, σκέψου τι θα γίνει μετά.
ΥΠΕΡ Η Μήλος ήδη δεν συμπεριλαμβάνεται από το κράτος στους σχεδιασμούς του σαν τόπος τουριστικής ανάπτυξης και άρα η εναντίωση σε αυτές τις  επιλογές θα σημάνει μεγαλύτερο συγκριτικά κόστος για το τουριστικό προϊόν από ότι αυτό άλλων περιοχών.
ΚΑΤΑ. Το μεγάλο ζήτημα είναι ο κίνδυνος που συνεπάγεται η επένδυση αυτή. Διάβασα ότι η συστολή από την ψύξη του ταμιευτήρα μπορεί να δημιουργήσει ανισορροπία και να ενεργοποίηση  σεισμικά φαινόμενα. Όσο περισσότερο υπέρθερμος είναι ο γεωθερμικός ταμιευτήρας τόσο τα φαινόμενα συστολής από την ψύξη του είναι εντονότερα και τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκλυσης τεκτονικής ενέργειας.

ΥΠΕΡ Πιθανές ιδιομορφίες θα αντιμετωπιστούν από την τεχνολογία. Ας ψάξουμε τα τεχνικά ζητήματα με υπεύθυνο τρόπο, υπάρχουν τρόποι να κατακτήσουμε τη σχετική γνώση σήμερα. Προφανώς απαιτείται σοβαρή μελέτη και από την πλευρά της Μήλου.
ΚΑΤΑ. Η ανθρώπινη επέμβαση σε φυσικά συστήματα με ευαίσθητες ισορροπίες, όπως είναι τα συστήματα ενεργών ηφαιστειακών τόξων, μπορεί να έχει απρόβλεπτη εξέλιξη, όπως έγινε και στη πρώτη προσπάθεια εδώ.

ΥΠΕΡ Οι πιλοτικές εφαρμογές ακριβώς για αυτό γίνονται, για να αναδειχθούν τα προβλήματα και να επιλυθούν στη κανονική επένδυση. Υπάρχει μια δικαιολογημένη επιφύλαξη, που όμως έγινε μεταφυσικός φόβος και στον οποίο επενδύουν διάφοροι με συμφέροντα προσωπικά, πολιτικά ή από φόβο για κάθε τι νέο.

ΚΑΤΑ. Η Φουκουσίμα έδειξε ότι οι προβλέψεις της τεχνολογίας εύκολα ανατρέπονται από τη φύση και την συγκυρία και τότε η τεχνολογία είναι αδύναμη.

ΥΠΕΡ Και τα πλοία που φέρνουν πετρέλαιο για τους σταθμούς της ΔΕΗ με ίσες ή και περισσότερες πιθανότητες εγκυμονούν σοβαρό περιβαντολογικό ατύχημα. Και το σημερινό εργοστάσιο έχει ατυχίες και τα αυτοκίνητα προκαλούν θανατηφόρα δυστυχήματα. Όλα έχουν ένα ρίσκο

ΚΑΤΑ. Ας γίνει δημοψήφισμα να αποφασίσουν οι Μηλιοί τότε.

ΥΠΕΡ. Σε ποιο ερώτημα θα κληθούν να απαντήσουν και με ποια δεδομένα; Μήπως στο ερώτημα αν θέλουν αβασάνιστα να χαθούν θέσεις εργασίας για τα παιδιά τους, μόνο και μόνο για ένα φόβο; Να χαθεί μια ευκαιρία ανάπτυξης για το νησί σήμερα που οι ευκαιρίες αναζητούνται; Δηλαδή αν βρούμε πετρέλαιο θα το αφήσουμε γιατί θα μας λερώσει;

ΚΑΤΑ  Το ζήτημα μιας μικρής μονάδας ίσως θα το αντιμετωπίζαμε αλλιώς, αλλά εδώ μιλάνε για 150 – 200 MW μια τεράστια επιβάρυνση και  που πιθανά σημαίνει εγκατάσταση ηλεκτροβόρων βιομηχανιών, οπότε αντίο Μήλος.

ΥΠΕΡ Δεν υπάρχουν τέτοιες βιομηχανίες που θα φορτώνουν και θα ξεφορτώνουν, πρώτες ύλες και έτοιμα προϊόντα ..  στη καλύτερη περίπτωση θα στέλνετε ρεύμα στα άλλα νησιά, προκαλώντας μεγάλη μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα στη χώρα μας που το έχει τόση ανάγκη.

ΚΑΤΑ  Δεν αντέχει η Μήλος τόσο βάρος  βιομηχανίας, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο περιβάλλον αλλά και στην οικονομική ζωή του νησιού.

ΥΠΕΡ Η πιο βαριά βιομηχανία είναι ο τουρισμός που αλλοιώνει τα πάντα, αλλά εκεί υπάρχουν τα  μικροσυμφέροντα που δεν βλέπουν ότι η γεωθερμία μπορεί να μεγαλώσει και την τουριστική περίοδο, να διαφοροποιήσει το προϊόν, αλλά και να αυξήσει το μόνιμο πληθυσμό (απαραίτητη προϋπόθεση για ουσιαστική ανάπτυξη).

ΚΑΤΑ  Αυτά ακούγονται σαν όμορφα λόγια που θα πάψουν μόλις τυχόν πούμε το ναι …Έπρεπε να ήσουν εδώ να μυρίσεις το υδρόθειο και να δεις καμένα δέντρα να δω τι θα έλεγες για όλες τις υποσχέσεις που όλοι δίνουν. Και μετά το ατύχημα, σε κάθε ενέργεια τους μας αγνοούν και προσπαθούν να μας ξεγελάσουν με μισόλογα και εκβιασμούς.

ΥΠΕΡ Εδώ θα συμφωνήσω ότι το ζήτημα είναι πολιτικό. Πλήρης έλλειψης εμπιστοσύνης. Μπορεί μια τέτοια κοινωνία να δει πέρα από τα μικροσυμφέροντα; Πέρα από το χθες;




1 σχόλιο:

Γεωθερμία είπε...

πρέπει να εκμεταλλευτούμε την γεωθερμία

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.