Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ

Το blog προσπαθεί να ασχολείται με θέματα που θεωρεί ότι επηρεάζουν την κοινωνία μας σε βάθος χρόνου και λιγότερο ή και καθόλου με την καθημερινότητα, τα μικρά.
Η υπόθεση, όμως, της εξαφάνισης ενός ανθρώπου μετά από ένα πανηγύρι, στο κέντρο ενός χωριού και του γλεντιού, δεν είναι κάτι μικρό, κάτι επίκαιρο, κάτι που αφορά συγκεκριμένα άτομα , αλλά ήδη και έως ότου διαλευκανθεί, επηρεάζει την κοινωνία μας.
Το κατά πόσο θα την επηρεάσει και στο μέλλον, εξαρτάται από την εξιχνίαση ή όχι της υπόθεσης.
Επείγει να διαλευκανθεί το πώς είναι δυνατόν και ποιοι είναι ικανοί να επιτύχουν κάτι τόσο έξω από το μυαλό μας.
Ένας φόνος είναι πάντα απεχθής, όμως αιτιολογείται και καταχωρείται από το κοινωνικό σύνολο κατά περίπτωση και επιβαρύνει συγκεκριμένα άτομα. Η δικαιοσύνη επιβάλλεται, η κάθαρση επέρχεται και οι κοινωνικοί ηθικοί λογαριασμοί κλείνουν.
Το ανεξιχνίαστο έγκλημα (στην περίπτωση μας δεν γνωρίζουμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται, αλλά όλοι αντιμετωπίζουν την υπόθεση σαν υπόθεση εγκλήματος) σε μια μικρή κοινωνία δηλητηριάζει τα μέλη της, αφήνει μετέωρα ερωτήματα και υποψίες που δεν δικαιώνονται ούτε απορρίπτονται …… φοβίζει και εξαγριώνει. Δημιουργεί τραύματα που δεν κλείνουν εύκολα και γρήγορα.
Παλιότερα ίσως ο Αράπης της Ερημομήλου ή οι νεράιδες της Πλάθιενας να διασκέδαζαν ανεξιχνίαστες υποθέσεις. Σήμερα όμως έχει μειωθεί η ικανότητα της μυθοπλασίας να επουλώνει τέτοιες πληγές και η κοινωνία ακούει παραμύθια, αλλά άλλης πλοκής.
Σήμερα υπάρχει ο τηλεοπτικός καθηλωτικός, συναισθηματικός, εξουσιαστικός «λόγος» που στόχο έχει την εκμετάλλευση της δυστυχίας, της ατυχίας, του εγκλήματος, της καταστροφής, αδιάφορος για τα νέα θύματα που πιθανά θα προξενήσει.
Ενώ διαρκεί η μυστική , η με βάση ευρημάτων και της λογικής αστυνομική έρευνα, νομιμοποιείται η δημόσια συναισθηματική και με βάση αυθαίρετες κουβέντες του καθενός ώθηση της κοινωνίας σε υποψίες και συμπεράσματα.
Μια κοινωνία περιμένει τη λύση από τον τηλεστάρ και όχι από την αρμόδια αρχή, τον καλό λόγο ή τον ψόγο από την τηλεστάρ και δεν έχει γνώθι σαυτόν και αυτοσεβασμό.
Ηθελημένα δεν είδα την εκπομπή που ασχολείται εργολαβικά με την εξαφάνιση του Γιώργου Απέργη, αλλά άκουσα τις εντυπώσεις που δημιούργησε .
Ποιος θα σώσει όσους εύκολα, ανεύθυνα, δημόσια, έχουν στιγματιστεί;
Θα μας στενοχωρήσει πάρα πολύ αν αποδειχτεί ότι πρόκειται για έγκλημα, ότι τελικά ο Γιώργος έχασε τη ζωή του, αλλά και θα παγώσουμε αν οι εγκληματίες είναι ανάμεσα μας, γιατί δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες εμπειρίες και η καθημερινότητα μας στηρίζεται στην ανθρώπινη επαφή και στην συμπαράσταση σε κάθε πόνο.
Μακάρι αυτό που κάποιοι παπαγάλοι λένε (ότι όπου νάναι θα διαλευκανθεί η υπόθεση) νάναι αλήθεια.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σωστή η ανάλυσή σου.

Με βρίσκει απολύτως σύμφωνο.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστά λόγια, πολύ όμορφα υπομένα. Ομορφα στη ροή του λόγου κ στον τρόπο παρουσίασης ενός τόσο λεπτού θέματος.

Ανώνυμος είπε...

Η απουσία τοποθετήσεων σε μια τόσο εύστοχη και μετριοπαθή ανάλυση, καταδεικνύει το διάχυτο φόβο που υπάρχει στην κοινωνία της Μήλου πάνω σε αυτό το θέμα.
Αυτή η ιδιότυπη ομερτά, έχει να κάνει με τα βαθύτερα χαρακτηριστικά των Μηλιών, χαρακτηριστικά που γίνονται πιο έντονα, όταν τα γεγονότα είναι πιο βαριά.
Στις εκλογές, κανείς δεν μιλούσε για ...εκλογές.
Ολοι μιλούν για το θέμα. Κρυφά, σιωπηλά, φοβισμένα, μα όχι ένοχα.
Ισως θυμωμένα
Κανείς δεν θέλει να μείνει η ρετσινιά. Ούτε στους φερόμενους, ούτε στο νησί.
Ολοι βλέπου τη διαλεύκανση, σαν λύτρωση...

Ανώνυμος είπε...

Η εξαφάνιση ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ.

Μαζί της εξαφανίστηκαν, όλοι όσοι εμφανίστηκαν με σενάρια, εκδοχές, αποκαλύψεις και υποψίες.
Εξαφανίστηκαν οι φόβοι, οι ανησυχίες και ο μικροαστισμός άλλαξε και ξαναφόρεσε το παλιό καλό του φουστάνι.

Δυστυχώς εξαφανίστηκες κι εσύ "ΜΗΛΙΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ"

Ανώνυμος είπε...

ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΥΝΑΤΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ

ΞΥΠΝΕΙΣΤΕ!!!!!!!!!!!

Η "ΕΤΑΙΡΕΙΑ" ΚΡΥΦΟΓΕΛΑΕΙ ΔΙΟΤΙ, ΛΕΕΙ , ΟΙ ΜΗΛΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΨΗΜΕΝΟΙ. Ο ΚΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΛΕΕΙ!

ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΨΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΣΥΝΗΓΟΡΕΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.