Πέμπτη, 24 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ

Η καλοκαιρινή κατάσταση ένεκα της οποίας χάνει ο ένας τον άλλο, είναι η κύρια αιτία που χαθήκαμε. Δευτερεύουσα αιτία, ότι το blog λέγεται ΜΗΛΙΩΝ ΔΙΑΛΟΓΟΙ και όχι Νίκου μονόλογοι, ......

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ
Το καλοκαίρι συνέβησαν σημαντικές αλλαγές στην κοινωνική και οικονομική ζωή της Μήλου.
Παρά τις προβλέψεις για τον τουρισμό, τελικά η χρονιά πήγε καλά και ισορρόπησε κάπως την κατάσταση από τις απώλειες θέσεων εργασίας και πόρων στην εξορυκτική διαδικασία.
Βέβαια (για να μη παρεξηγηθώ) η γενικά καλή πορεία των τουριστικών επιχειρήσεων καθόλου δεν εξισορροπεί την προσωπική κατάσταση κάποιου που έχασε ή κινδινεύει να χάσει τη δουλειά του, αλλά ίσως του δώσει την δυνατότητα μιας άλλης απασχόλησης.
Απολύσεις, εθελούσιες, διαθεσιμότητες, αναδιοργανώσεις, μη προσλήψεις ..... όλη η διαθέσιμη γκάμα των μέτρων έχει χρησιμοποιηθεί καθώς η ζήτηση των ορυκτών έχει μειωθεί.
Το σκηνικό αλλάζει στη Μήλο με τον τουρισμό να ανεβάζει ταχύτητα και τις εξορυκτικές εταιρίες να μειώνουν ταχύτητα και άρα στη συνέχεια και τα ειδικά βάρη των δύο κλάδων στην κοινωνία να μεταβάλονται ανάλογα.
Δύο βαριές βιομηχανίες σε ένα νησί και επίκειται και η τρίτη (γεωθερμία) αν κρίνουμε από την κίνηση της S&B να αποσύρει από την διαθεσιμότητα (και άρα να μη χάσουν εισόδημα)όσους εργαζόμενους θελήσουν να δουλέψουν στα ερευνητικά της γεωθερμίας.
Με την τελευταία ενέργεια προφανώς οι άνθρωποι της S&B κλείνουν το μάτι, όχι μόνο στους άμεσα ενδιαφερόμενους (εργαζόμενοι σε διαθεσιμότητα) αλλά και σε όλους τους Μηλιούς.
Φαίνεται ότι και οι επόμενες εποχές δεν θα είναι μόνο όμορφες στο νησί, αλλά θα έχουν και ενδιαφέρον ... καλό φθινόπωρο.

#Στο "τυπογραφείο" μας βρήκε η απόφαση της ΔΕΗ " της Τρίτης 22 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε την προώθηση του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή της διασύνδεσης των Κυκλάδων και αποφάσισε να προσκαλέσει την ΡΑΕ και τον ΔΕΣΜΗΕ να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την επιλογή των τεχνολογιών που θα περιληφθούν στα καταρχήν τεύχη της διακήρυξης", απόφαση που αιτιολογεί την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για τη γεωθερμία.. http://www.capital.gr/News.asp?id=818317

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Το καλοκαίρι έφυγε με θετικό αποτέλεσμα για τον τουρισμό του νησιού σίγουρα, αφού όλο τον Ιούλιο κ τον Αύγουστο τα μαγαζιά ήταν γεμάτα όπως και τα δωμάτια. Απ την αλλή το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί με την S&B όπως πολύ σωστά αναφέρεις έχει φέρει σε δύσκολη θέση πολλούς συνανθρώπους μας.. Δύσκολοι καιροί για τους εργαζόμενους αλλά και αφορμή ίσως να προσέξουμε λίγο περισσότερο τον τουρισμό και τη φιλοξενία μας..

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.