Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009

agenda 21;;!!

Οι παρεμβάσεις του Κώστα Κοσμόπουλου έφεραν και πάλι την agenda 21 στην επικαιρότητα της συζήτησης για τον τρόπο ανάπτυξης της Μήλου.
Η agenda 21, είναι μια διαδικασία προκειμένου να βοηθηθεί μια κοινωνία στον προγραμματισμό και στην πραγματοποίηση μιας ανάπτυξης από την ίδια, την οποία ανάπτυξη θα αντέχει ο χώρος, θα αντέξει στο χρόνο και θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα κυρίως των κατοίκων της περιοχής. Είναι ένας μπούσουλας, κάτι σαν έργο με υποέργα, υπεύθυνους, χρονοδιαγράμματα, σημεία ελέγχου, επιμέρους στόχους και επανασχεδιασμούς, με επιδιωκόμενο αποτέλεσμα την οικονομική, κοινωνική, οικολογική ανάπτυξη.
Και χωρίς την συγκεκριμένη πρόταση κάπως έτσι θα έπρεπε να σχεδιάζαμε...όμως έδώ υπάρχει έτοιμο προσχέδιο, υποστήριξη, επικοινωνία με παρόμοιες προσπάθειες.
Το δύσκολο είναι ότι το όραμα, τους στόχους τους θέτει η ίδια η ενδιαφερόμενη κοινωνία. Τα μέσα και οι τρόποι δράσης είναι εργαλεία της ίδιας κοινωνίας. Οι έλεγχοι γίνονται από το ίδιο κοινωνικό σύνολο. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει καθοριστικό ρόλο.
Σήμερα και εδώ, όλα αυτά φαίνονται ουτοπικά και λόγια για τα λόγια, όμως αν θέλουμε ο τόπος να μείνει σώος και κάπως δικός μας και η κοινωνία να αφυπνιστεί και το παιχνίδι να έχει ενδιαφέρον "ιδού η Μήλος, ιδού και η προοπτική".
Καταρχήν απαιτείται συζήτηση, εξαντλητικός διάλογος παράλληλα με την αντιμετώπιση της καθημερινότητας.
Όλα ξεκινούν με όνειρα και σχέδια και γίνονται πράξη όταν κατανοηθούν και γίνουν ανάγκη για την κρίσιμη κοινωνική μάζα.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρακολουθώ τις καταχωρήσεις του τελευταίου καιρού. Τον κ. Κοσμόπουλο δείχνει να ενδιαφέρει μόνο να αποκαταστήσει την ιστορία όπως εκείνος την έζησε και την αντιλαμβάνεται. Ο Δήμος και το ΟΡΑΜΑ και ο κ. Παπαγεωργίου επιδεικτικά θα έλεγα απαξιούν να απαντήσουν. Αλλά αν οι καθ' ύλην, ας πούμε, αρμόδιοι και γνώστες δεν λένε κάτι ποιός θα μας πει περισσότερα, ποιός θα βάλει στο τραπέζι την υπόθεση να καταλάβουμε κι εμείς κάτι παραπάνω!

Ανώνυμος είπε...

Φίλε συμπολίτη,
Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τους "γνώστες" να μας πληροφορήσουν. Παρακολουθώ κι εγώ τις τελευταίες καταχωρήσεις, αλλά και το διάλογο. Από ό,τι κατάλαβα, αυτοί που τώρα σιωπούν, αρχικά χρησιμοποίησαν το Natura και την οχιά γιά να εμποδίσουν να προχωρήσει ο χρυσός. Κάποιοι άκουσαν πρόθυμα και τα παραμύθια του ΥΠΕΧΩΔΕ και τις υπερβολές κάποιων οικολόγων και έτρεξαν να συνδράμουν. Αλλοι είχαν και βλέψεις καριέρας.
Το αποτέλεσμα ήταν να βγεί η ΚΥΑ γιά τη Δυτική Μήλο. Ναι μεν ο χρυσός δεν προχώρησε (άρα ο στόχος επετεύχθη), αλλά ταυτόχρονα μπήκαν περιορισμοί και γιά τα ορυχεία, αλλά και γιά τη δόμηση και όχι μόνο.
Αυτό δεν το είχαν προβλέψει οι φωστήρες που φώναζαν τότε γιά Natura και οχιές. Ετσι έχουμε πέσει σε μιά μεγάλη παγίδα και κινδυνεύουμε η μισή Μήλος να καταντήσει ανενεργός τόπος, χωρίς καμμιά δυνατότητα ανάπτυξης.
Εκεί καταντήσαμε και να δούμε πως θα πετύχουμε αξιοπρεπή συμβιβασμό γιά να βελτιώσουμε κάτι. Αλλά ακόμη και γιά αυτό δεν έχουν πρόταση και σιωπούν αυτοί που ευθύνονται γιά αυτή την κατάσταση.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι καταλάβαμε διαφορετικά πράγματα.
Το Natura και η οχιά κατά τη γνώμη μου δεν είναι κάτι κακό που το χρησιμοποίησαν για κάτι χειρότερο, δηλαδή το χρυσό, αν αυτό εννοήτε.
Αντίθετα, προσπάθησαν, στην αρχή τουλάχιστον, να ταχθούν με την προοπτική μιας άλλου είδους ανάπτυξης, κουλτούρας κλπ κλπ απέναντι στη χειρότερη εκδοχή της (καταστροφικής) εξόρυξης.
Έτσι νομίζω ότι είχαν τα πράγματα.
Όμως εγώ ρώτησα για την Ατζέντα21. Ποιός θα πει κάτι να δούμε αν μπορούμε και πως να διαφεντέψουμε με κάποιο τρόπο τη μοίρα μας.

Ανώνυμος είπε...

Απαντώ στο πρώτο σχόλιο από φίλο Ανώνυμο, (για μένα και το ΟΡΑΜΑ).
Αν ως υπόθεση εννοείτε τα φαντάσματα του κ. Κοσμόπουλου - στην προσπάθειά του να στήσει μια εικονική, δική του, πραγματικότητα, γεμάτη υπαινιγμούς κι απωθημένα, για να κονταροχτυπηθεί με τους ψυχολογικούς του ανεμόμυλους του παρελθόντος - τότε έχετε δίκιο να λέτε ότι "το ΟΡΑΜΑ και ο κ. Παπαγεωργίου απαξιούν να απαντήσουν". Το πρόβλημα ήταν και είναι δικό του…
Αν όμως, ως υπόθεση που θέλετε να καταλάβετε, εννοείτε την υπόθεση της θεσμοθέτησης της Δυτικής Μήλου σε προστατευόμενη περιοχή, η ουσιαστική πληροφόρηση έχει επανειλημμένα και σε κάθε φάση της παρασχεθεί μέσα από τα τεύχη της εφημερίδας του ΟΡΑΜΑτος, από σχετικά άρθρα μου στον τοπικό τύπο και τέλος σε δύο σχετικές αναρτήσεις στο ιστολόγιο του ΟΡΑΜΑτος - orama-milou.blogspot.com - στο οποίο και σας παραπέμπω για μια πλήρη ανακεφαλαίωση του ιστορικού της υπόθεσης. Από την άλλη μεριά η τοπική αυτοδιοίκηση – Δήμος και Επαρχείο – ανέθεσαν σε επιτροπή, που συμμετέχω, την εκπόνηση πρότασης Σχεδίου για το Προεδρικό Διάταγμα (που θα αντικαταστήσει την ΚΥΑ) με την οποία να επιδιώκεται η άρση των αδικιών και υπερβολών της ΚΥΑ και να επικρατούν όροι και διατάξεις που θα προωθούν μια οικο-τουριστικού χαρακτήρα ανάπτυξη της περιοχής στηριγμένη στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος. Η πρόταση της επιτροπής έχει εκπονηθεί και διανεμηθεί σε όλους τους φορείς και ενδιαφερόμενους ώστε μέσα από ανοιχτές διαβουλεύσεις, που διεξάγονται, να διαμορφωθεί μια άποψη με την οποία η Μήλος επίσημα να παρέμβει και τοποθετηθεί στη διαδικασία σύνταξης του τελικού Προεδρικού Διατάγματος.
Αυτές είναι οι απλές αλήθειες της υπόθεσης, ανοιχτές σε όποιον θελήσει ν’ ασχοληθεί, και όχι καφενειακού χαρακτήρα κουτοπονηριές και κουτσομπολιά.

Πέτρος Παπαγεωργίου

Ανώνυμος είπε...

Γιατί άραγε αυτή η σπουδή από όλους να διαχωρίσουν τη θέση τους; Ο καθένας θεωρεί ότι φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από τον ίδιο.

Αν είναι όλα καλά με Natura/οχιά τότε δεν υπάρχει και θέμα συζήτησης. Εφόσον δεν είναι "κάτι κακό" γιατί να ασχολούμαστε; Αν όμως θέλουμε να περισώσουμε κάτι, τότε πρέπει πρώτα να δεχθούμε την κατάσταση που ισχύει. Κι αυτή είναι η έμμεση δέσμευση της Δυτικής Μήλου με την ΚΥΑ, επακόλουθο της τακτικής όσων ήθελαν να διώξουν το χρυσό μέσω Natura/οχιάς.
Αυτό καταρχάς πρέπει να το παραδεχθούμε, αλλά και να διδαχθούμε και κάτι. Μήπως συνεχίζουμε την ίδια τακτική και σήμερα και εξακολουθούμε να καταφερόμαστε γενικώς κατά των ορυχείων δυσφημίζοντας τελικά το ίδιο το νησί μας; Πού πήγε η ισόρροπη ανάπτυξη;

Η Ατζέντα 21 είναι μιά ωραία ιδέα, αλλά κανείς δεν με έπεισε ότι ΤΟΤΕ ήταν σοβαρά πάνω στο τραπέζι κι ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Επιπλέον η Ατζέντα προυποθέτει χρόνο και εδώ σε λίγο θα βγεί το Προεδρικό Διάταγμα. Αναζητείται διέξοδος (αν υπάρχει).

Ανώνυμος είπε...

Σχολιαστή του πρώτου και τρίτου σχολίου, στην απάντησή μου στον ΜΔ έδωσα κάμποσες ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπου μπορεί κανείς να καταλάβει τη βασική φιλοσοφία της ατζέντα21 που έχει αφετηρία
ΜΙΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ:
Για να αλλάξει ο τρόπος της μέχρι τώρα ανάπτυξης (που οδηγεί στην καταστροφή και), που δεν επιβάλλεται μόνο από τους λίγους στους πολλούς αλλά έχει διαποτίσει όλους μας φτάνοντας μέχρι τις μικρές καθημερινές μας δραστηριότητες,
ΕΜΕΙΣ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ.
Αν το καλοσκεφτούμε, καταλαβαίνουμε γιατί είναι τρομακτική: Επειδή
ΟΛΟΣ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ. Παρ’ όλο που είναι κοινή διαπίστωση ότι ο σημερινός, όπως κι αν τον δει κανείς, καταρρέει.
Οι άνθρωποι δεν μπαίνουν εύκολα στην περιπέτεια να αλλάξουν.
Εκτός κι αν στα αδιέξοδά τους οραματιστούν μια ευτυχή διέξοδο.
Διέξοδος σήμερα φαίνεται πως είναι αυτό που κάποιοι ονομάζουν «οικολογικό πολιτισμό».
ΑΛΛΑ ΠΩΣ;
Εδώ λοιπόν ξεκινάει η ουσία (και η επαναστατικότητα) της πρότασης της ατζέντα21:
Όταν η αλλαγή μας αφορά όλους είναι έργο και ευθύνη όλων: Ευθύνη των λίγων που έχουν την εξουσία αποφάσεων και πράξεων να τη μοιραστούν με τους πολλούς, δικαίωμα των πολλών (με ανάληψη όλων των ευθυνών που προκύπτουν) να διεκδικήσουν λόγο και ρόλο στα κοινά. Όταν κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, με συμφωνημένο και αδιαπραγμάτευτο κοινό στόχο, κανένας δεν μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει, κανένας δεν μπορεί να «συνδικαλίζεται για την πάρτη του». Μαθαίνουμε να συνυπάρχουμε, να αλληλοκαταλαβαινόμαστε, να συνεργαζόμαστε.

Μια τέτοια μεγάλη και επίπονη πορεία απαιτεί βαθειά συνείδηση των πολλών ότι τα πράγματα ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξουν αλλά και ότι ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ.

Είναι μεγάλη πρόκληση, οι λίγοι θα αντισταθούν στην παραχώρηση προνομίων και οι πολλοί θα μπουν στον πειρασμό να αντικαταστήσουν τους προηγούμενους…

ΑΛΛΑ κάπου εκεί ίσως αρχίσουμε να ονειρευόμαστε ότι ένας άλλος, καλύτερος κόσμος είναι εφικτός. Ίσως…
ΡΩΤΑΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΩΡΑ; Θα το επιστρέψω αλλιώς: ΤΩΡΑ ΡΩΤΑΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν, κύριε Παπαγεωργίου, είμαι ένας κακεντρεχής φαντασιόπληκτος θεότρελος. Πρέπει να το κοιτάξω αυτό. Ή μήπως δεν αξίζει τον κόπο;

Σιγά μην ασχοληθείτε μαζί μου! Και καλά κάνετε, εσείς έχετε αναλάβει σοβαρό και λεπτό έργο να διεκπεραιώσετε για τη σωτηρία της Μήλου. Και μάλιστα κατόπιν εντολής του Δημάρχου και της Επάρχου.
Φυσικά και δεν θα λείψουν οι ανοιχτές διαβουλεύσεις. Με εσάς τους εντεταλμένους, τους γνωρίζοντες, τους διαβασμένους από τη μια και από την άλλη τους πολλούς, τους αδιάβαστους, τους μόνους τους, που θα επιδιώκουν με ουρανομήκεις κραυγές και υπόγειες διαδρομές να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους το καλύτερο.
Αλλά τι προσπαθώ να πω εγώ τώρα, ένας ψυχανώμαλος!
Σας εύχομαι καλή επιτυχία.
Μόνο που, μέσα στην προσπάθειά σας να συντάξετε το φραστικό σας αραβούργημα για μένα, απαντήσατε αλλ’ αντ’ άλλων. Το ερώτημα του σχολιαστή ήταν «Όμως εγώ ρώτησα για την ατζέντα21…». Ή μήπως το κάνατε επίτηδες;
Αλλά τι προσπαθώ να πω εγώ τώρα, ένας ψυχανώμαλος…

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.