Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Πάλι ...;

Είναι λογικό κάθε Μηλιός να θέλει να πειστεί ότι και εδώ η εκμετάλλευση της γεωθερμίας μπορεί να γίνει χωρίς σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον και με ωφέλεια και για την κοινωνία της Μήλου, αλλά παράλληλα να μην έχει εμπιστοσύνη σε κανένα που επιζητεί το κέρδος από την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας ή συνδράμει αυτή την προσπάθεια.
Καήκαμε στο χυλό……. Έτσι ήταν γενναία η απόφαση του ΣΥΝ να ανοίξει την συζήτηση σε ένα φορτισμένο περιβάλλον.

Με τέτοιες προσδοκίες και επιφυλάξεις πήγα και στην ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΥΝ.
Έφυγα με ένα αίσθημα ότι πάνε πάλι να κοροϊδέψουν. Δεν είναι πάλι ειλικρινείς, κρύβουν χαρτιά, θέλουν να υφαρπάξουν την συγκατάθεσή μας και μετά, που μας είδαν που μας απάντησαν… «Άμα τρουπώσω |..» που έλεγε και ο Βουτσάς..

Οι επιστήμονες τα είπαν όλα καλά, αλλά ξέχασαν να πούνε (και βγήκε μόνο μετά από ερώτηση – παρατήρηση από το ακροατήριο), ότι η υπόθεση του υδρόθειου (η πιο σίγουρη μόλυνση στην περίπτωσή μας)δεν αντιμετωπίζεται με την επανεισαγωγή των ρευστών στον ταμιευτήρα , αλλά απαιτείται ειδικός μηχανισμός παρακράτησης ο οποίος κοστίζει αρκετά !!!!!!!!!!!!
Αυτό το κόστος το απέφυγε η ΔΕΗ το 1988 και …………….. Γιατί αυτή η αποφυγή ρητής αναφοράς, από την αρχή, στο σημαντικό αυτό ζήτημα, από ανθρώπους που γνωρίζουν την ιστορία της εκμετάλλευσης της γεωθερμίας στη Μήλο;

Ποιος επίσης πείστηκε από τις διαβεβαιώσεις της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και της S&B ότι στόχος τους είναι μόνο μια επένδυση 3-5 MW; Όλοι καταλάβαμε ότι θέλουν να ξεπεράσουν τα σημερινά εμπόδια (να τρουπώσουν) και να μην αντιμετωπίσουν τα ερωτηματικά που προκαλεί μια επένδυση παραγωγής 120 – 200 MW. Πολύ καλά ακούστηκε ότι άλλο είναι τα 5MW και άλλο τα 150MW και ότι πρέπει να σχεδιάζουμε και αποφασίσουμε έχοντας υπόψη μας τον τελικό σχεδιασμό της επένδυσης και όχι το πιλοτικό.

Είναι να απορείς πως υπεύθυνοι άνθρωποι πάνε σε ένα ακροατήριο υποψιασμένο και πληγωμένο από ψέματα και αλαζονικές συμπεριφορές και προσπαθούν με κρύψιμο προθέσεων, με παροχή ψεύτικων ή υπερβολικών υποσχέσεων, με αποσιώπηση γεγονότων να κερδίσουν τις εντυπώσεις, να ξεπεράσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτός από τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ήταν εκτός τόπου και χρόνου.
Τελείως έξω από το κλίμα. Νόμιζε ότι ήρθε να μιλήσει σε ιθαγενείς.

Ιδού λοιπόν γιατί είναι χρήσιμες αυτές οι εκδηλώσεις. Δίνουν την δυνατότητα να αποκαλύψουμε και να ανακαλύψουμε τι κρύβεται πίσω από τις ανακοινώσεις και τα χαρτιά.

Δϊνεται η δυνατότητα στους ίδιους να αποκαλυφθούν.

Αν δεν έκανε την εκδήλωση ο ΣΥΝ, δεν θα το ξέραμε ούτε αυτό...

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΙ

ΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΝΒ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΞΕΦΕΡΑΝ, ΗΤΑΝ ΥΠΟΒΟΛΙΜΙΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΕΙΧΑΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ, ΕΙΤΕ ΕΙΧΑΝ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ.

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΤΙ; ΑΡΑ ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΟΥΜΕ!

ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.

Η ΜΕΝ ΠΡΩΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ, Ο ΣΥΝ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΣΟ ΟΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΤΟΥ ΠΟΣΟΣΤΟΥ, ΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΠΥ ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ, ΟΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΝΟΙΞΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΕΛΕΥΘΕΡΑ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ.
ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΝΑ ΕΚΤΕΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΙΣ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ. ΚΑΙ ΜΑΛΛΟΝ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΕ.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΣΤΗ ΜΙΖΕΡΗ ΤΑΣΗ, ΤΟΥ ΑΝΑΘΕΜΑΤΟΣ, ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΔΟΣΙΑΣ ΕΥΚΟΛΩΝ ΣΥΝΘΗΜΑΤΩΝ, ΑΠΟΚΛΙΕΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΒΕΡΜΠΑΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ. ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΕΤΣΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ, ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΕΝΝΟΩ...

ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΘΑΝΟ, ΑΝ ΓΙΝΕΙ Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΝΑ ΤΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΟΥΝ (ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ...)

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ.

ΟΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΚΟΥΝΗΘΌΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΡΙΣΚΑΡΟΥΝ. ΑΣ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΝ ΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΥΝΕΔΡΙΑ, Ό,ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ ΣΚΕΦΤΟΥΝ...

ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΝΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ, ΠΕΤΩΝΤΑΣ ΠΕΤΡΕΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΔΟΥΛΕΜΑ.

ΟΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟΨΙΑΣΜΕΝΟΙ ΜΕ ΑΛΛΗΛΟΥΣ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΑΥΤΟΥΣ!

ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΩ!

Ανώνυμος είπε...

Κανεις στην ελλαδα που ζουμε δεν θελει την ενημερωση.
Το ιδιο τωρα και εδω στη μηλο,οχι πως ειμαι ψηφοφορος του συνασπισμου,αλλα η ενημερωση ειναι οτι το πιο καλο,απο οποια μερια και αν ειναι.
Θυμαμαι καποτε που εργαζομουν στη γεωθερμια με συμβαση,υπηρχε ενας επιστατης ντοπιος ,που το μονο προβλημα του ,ηταν να βαζουμε παντου γρασο,τετοιους επιστατες ειχε η ΔΕΗ.
Ισως και μετα απο τοσα χρονια, και η ΔΕΗ και η S & B θελουν να μας
βαζουν γρασο στα ματια για να μην
ξερουμε τι μας γινεται,ε αυτο δεν
θα περασει

Ανώνυμος είπε...

Οι Ελληνες έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια την "ενημέρωση" των καναλιών. Δηλαδή τη μη ενημέρωση, τη χειραγώγηση.

Ετσι και κάπιος βάλει λίγο πιο δύσκολα, την κάνουν με χίλια. Το ίδιο και οι Μηλιοί. Ωστόσο προχθές, είχε συμμετοχή παραπάνω από ότι περίμενα εγώ τουλάχιστον. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε αγωνίες γι αυτό το θέμα.

Τώρα αν κάπιοι λένε παπαριές, είναι και θέμα νοημοσύνης...

Ανώνυμος είπε...

Επειδή η γενικολογία και οι απλουστεύσεις είναι στην πρώτη γραμμή, τι θα λέγατε να ανοίξουμε μια συζήτηση για τη γεωθερμική ενέργεια χαμηλής ενθαλπίας;

Γιατί αν το φάει και αυτό η μαρμάγκα, θα πει ότι κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά.

Εχουμε στο νησί αυτό το πράγμα, τη γεωθερμία. Το έχουμε (δεν τίθεται θέμα!)
Αντί να το κάνουμε λοιπόν κατάρα, ας το κάνουμε ευχή.

Γεωθρμική ενέργεια χαμηλής ενθαλπίας. Θέρμανση,ιαματικά, Οικοτουρσιμός (spa ), γεωργικές εφαρμογές (θερμοκήπια) κ.λ.π.

Ας μιλήσουμε τουλάχιστον γι αυτό. Ας το κάνει ο Δήμος!

Ας κάνουμε τσι στέρνας μπαμ!!!

Ανώνυμος είπε...

1) Γιά απάντηση στο "Πάλι...;" του Blogg:
Το δυστύχημα φίλε μου είναι πως πήγες στην ημερίδα του ΣΥΝ προκατειλημένος και λογικό επακόλουθο ήταν όλα να τα δείς και να τα ακούσεις αρνητικά. Θεωρούσες εξαρχής δεδομένο ότι πάνε να σε κοροιδέψουν και πήγες με σκοπό απλώς να επιβεβαιώσεις τα συμπεράσματα που είχες ήδη στο μυαλό σου. Κι εγώ πήγα με επιφυλάξεις, όχι γιά τη ΔΕΗ και τη Γεωθερμία, αλλά γιατί τα κόμματα γενικά δεν με πείθουν γιά τις προθέσεις τους. Είδα γιά μιά ακόμη φορά το θλιβερό θέαμα που παρουσίασαν οι γνωστοί ντόπιοι ξερόλες, οι οικολόγοι του καναπέ, οι αντίθετοι της ανάπτυξης, οι τουριστικο-τέτοιοι κλπ κλπ. Ακουσα όμως και πέντε πράγματα που με πήγαν ένα βήμα πιό πέρα. Αναρωτιέμαι αν εσύ από αυτή την εκδήλωση έμαθες κάτι, πέρα από αυτά που ήδη (νόμιζες) ότι ήξερες.

2) Αυτά που συμβαίνουν (με τη γεωθερμία και όχι μόνον) είναι τα εξής:
- Δεν ξέρουμε τί θέλουμε και δεν έχουμε άποψη
- Εχουμε άποψη, αν και δεν ξέρουμε τί θέλουμε.
- Ξέρουμε τί δεν θέλουμε, αλλά δεν ξέρουμε τί θέλουμε
- Δεν γνωρίζουμε το θέμα, αλλά όμως έχουμε άποψη
-........
(όποιος θέλει προσθέτει στη λίστα)

αλιεύς είπε...

Έχοντας ζήσει την υπόθεση της γεωθερμίας στην Μήλο από την πρώτη στιγμή καταθέτω μερικές σκέψεις:
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η γεωθερμία είναι ανανεώσιμη πηγή και αυτό είμαι σίγουρος το πιστεύουν ακόμα και όσοι αντιδρούν συνήθως χωρίς κανένα επιχείρημα με κραυγές σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης.Δεν είναι δυνατόν όλοι οι επιστήμονες και όλες οι οικολογικές οργανώσεις παγκοσμίως να έχουν συνωμοτήσει εναντίον της Μήλου και υπέρ των κακών εταιρειών όταν δέχονται την γεωθερμία ως φιλική ενέργεια στο περιβάλλον.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα είναι τρελοί όσοι αντιδρούν?
Η απάντηση είναι όχι και επιτρέψτε μου έναν παραλληλησμό:
Αν τεθεί το ερώτημα ''το sex είναι καλό πράγμα'' η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων θα είναι ''καταπληκτικό'' κλπ. άν όμως ο απαντών το έχει βιώσει ως θύμα βιασμού θα το θεωρεί απαισιο και δεν θα θέλει να ξαναζήσει τέτοια εμπειρία.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την γεωθερμία στην Μήλο και αυτό που χρειάζεται πέρα από την ενημέρωση σε τεχνικά θέματα είναι μάλλον και μια ομαδική ψυχοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη ώστε να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και να ξεφύγουμε από την ψυχολογία του θύματος βιασμού,

Ανώνυμος είπε...

Καλός ο αλιεύς!

Τσιμπήσαμε. Εχει δίκιο στο πώς το προσεγγίζει. Γενικά γράφτηκαν σωστά πράγματα μετά την ανάρτηση "ΠάΛι".

Ωστόσο δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι ο "Μηλίων ΔΙάλογοι" πήγε στην ημερίδα προκατειλημμένος. Δεν βγαίνει κάτι τέτοιο από το κείμενό του. Βγαίνει ότι πήγε θετικός για την εκδήλωση, αλλά του την έσπασε μια περιρρέουσα πονηριά των παραγόντων.
Εγώ αυτό κατάλαβα.

Ανώνυμος είπε...

Μεταφερω εδω την παρεμβαση-προταση για συζήτηση που έκανα στο προηγουμενο σχολιο των ΜΔ μια και κατα την τηλεοπτικη κουλτουρα μας το "χτεσινο" είναι ήδη ανύπαρκτο. Επιμενω μονο και μονο για να δω αν υπαρχει αντιδραση σε κατι που ειναι (επιτελους) συγκεκριμένο.
Ελεγα λοιπον:
ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ...
1. Θα δημιουργούσαμε ένα παμμηλιακο όργανο συλλογικής διακυβέρνησης, ας πούμε... "προστασίας και ανάπτυξης".

2. Θα "χωρίζαμε" την υπόθεση της γεωθερμίας σε δυο μέρη: το καθαρά τεχνικό και όλα τα αλλά.

Για το τεχνικό, θα προσλαμβάναμε ΑΠΟ ΤΩΡΑ σύμβουλο κύρους να τον κάνουμε "δικηγόρο" μας.

3. Αν η πρόταση S&B-ΔΕΗ περνούσε τις "εξετάσεις" σ' αυτό το κομμάτι θα προχωρούσαμε στην παρακάτω προταση-απαίτηση προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση, με τους παρακάτω ορούς και προϋποθέσεις:

α. Συμφωνία για δημιουργία πιλοτικής μονάδας ισχύος έως 20MW (όση ετοιμάζει σήμερα η ΔΕΗ στις Αλυκές) για χρονική περίοδο 7-10 χρόνια και στενή παρακολούθηση των κάθε είδους επιπτώσεων από επιστημονικό οίκο κοινής αποδοχής αλλά που τον έχει προσλάβει και πληρώνει η "Μήλος".

β. Χωροθέτηση της μονάδας με αυστηρά και σύνθετα κριτήρια χρήσης γης, περιβαλλοντικά, οικονομικά, αισθητικά, αντιμετώπισης δυσμενών εξελίξεων κλπ.

γ. Διάθεση της ενέργειας αποκλειστικά στο νησί με κόστος όχι μεγαλύτερο από το 70% του παραγομένου από συμβατικές πηγές ενεργειας. Διακοπή της λειτουργίας της σημερινής μονάδας αλλά διατήρηση και συντήρησή της για άμεση επαναφορά σε λειτουργία σε περίπτωση ανάγκης.

γ. Στο διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας της μονάδας, σύνταξη αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδίου αυστηρά αειφορικής ανάπτυξης της Μήλου (με παράλληλη κατάθεση από τις εξορικτικές εταιρίες χωρικών και χρονικών διαγραμμάτων για την οριστική ολοκλήρωση της εξόρυξης στο νησί, με σταδιακή στροφή προς την αειφορική ανάπτυξη. Εξέταση και έγκριση των προγραμμάτων). Ενδεικτικά, ανάπτυξη βιολογικού πρωτογενούς τομέα (γεωργία - το ηφαιστιογενές έδαφός μας υποστηρίζω ότι είναι ιδανικό για εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα), δευτερογενούς (μονάδες επεξεργασίας-τυποποίησης βιολογικών αγροτικών προϊόντων) τριτογενούς (προώθηση στην τοπική και διεθνή αγορά των βιολογικών προϊόντων, εναλλακτικό τουρισμό). Ακόμα, ανάπτυξη βιοκληματικής αρχιτεκτονικής, θέρμανση, δημιουργία τροπικών μικροκλιμάτων χειμερινού τουρισμού και αλλά, και αλλά...

Στα 3-5 χρονιά επιτυχούς λειτουργίας της μονάδας άδεια ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας με την υποχρέωση να διαθέτει το 70% τουλάχιστον στις ανάγκες του νησιού στις τιμές που χρεώνει σήμερα η ΔΕΗ τις μεγάλες βιομηχανίες και ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων αειφορικής ανάπτυξης. Συμμετοχή της Μήλου στα κέρδη στο ποσοστό της ενεργείας που εξάγεται. Φυσικά απαιτείται προσδιορισμός και συντονισμός σταδίων και ενεργειών που δεν αφορά την παρούσα παρέμβαση. Και, εννοειται, παραλληλη αναπτυξη κάθε είδους υποδομής (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, βασικά) υποστήριξης της νέας ανάπτυξης.
Με αυτούς και μόνο τους όρους θα μπορούσαμε να δεχτουμε την υλοποίηση της επένδυσης. Για να «μπουμε» ουσιαστικά στο παιχνίδι, να έχουμε χειροπιαστά και με καθορισμένο προορισμο ανταποδοτικά οφέλη. Για να μπουμε, τέλος, στη λογική του μοναδικού μελλοντος που κουβαλάει μια έστω μικρή ελπίδα επιβίωσης.
Αυτά, σε πέντε γραμμές, για μια ιδέα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συστηματική και θεμελιωμένη πρόταση... 500 σελίδων.
Μια (μοναχά) ιδέα, ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΑΜΕ να πιάσουμε την καυτή πατάτα και όχι να λεμέ συνεχως: ΝΑ ΜΙΑ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ!!!

Μηλίων διάλογοι είπε...

Φίλοι, επειδή για κάποιους δεν μπόρεσα να κάνω σαφή τη θέση μου, διευκρινίζω.
Το θέμα εκμετάλλευσης της γεωθερμίας δεν είναι τεχνικό ή επιστημονικό, αλλά για την κοινοπραξία είναι οικονομικό και για μας θέμα εμπιστοσύνης και πολιτικού ελέγχου.
Οι τεχνικές λύσεις υπάρχουν (όπως λίγο – πολύ και το 198χ), αλλά υπάρχει και κόστος (όπως και το 198χ) και οι εταιρίες πάνε για κέρδος και όχι για πειράματα.
Εμείς με βιασμένο κατά εξακολούθηση το περιβάλλον του νησιού μας, θα αξίζαμε τον χλευασμό όλων και ιδιαίτερα των παιδιών μας,αν δεν αντιδρούσαμε.
Επίσης ποιος μηχανισμός ελέγχου θα επιβάλει την τήρηση όσων τυχόν τώρα συμφωνηθούν στην περίπτωση της ολικής εκμετάλλευσης ; Δυνατόν όλα να εφαρμοστούν σωστά στο πιλοτικό στάδιο, αλλά να χαλαρώσουν στην μεγάλη παραγωγή υπακούοντας στην ανάγκη του κέρδους και έχοντας καθησυχάσει ο φόβος της κοινωνίας.
Δυστυχώς στην πρώτη εμφάνισή της η κοινοπραξία δεν κέρδισε την εμπιστοσύνη περισσότερο από όσο την είχε πριν, και αυτό είναι δικό της πρόβλημα.

Μηλίων διάλογοι είπε...

0705, το θετικό που πήρα και δεν το έχω αναφέρει είναι η διαβεβαίωση των επιστημόνων ότι στη Μήλο δεν υπάρχει περίπτωση για μικροσεισμούς.

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.