Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ

Αυτές οι ημέρες στη Μήλο είναι υπέροχες. Η ορατότητα, το φως είναι καταπληκτικά…..
Τις ομορφιές της Μήλου αυτή την εποχή την απολαμβάνουν και αρκετοί ήρεμοι επισκέπτες, κυρίως ξένοι.
Στην Πλάκα (έτσι σαν μέτρο) δεν βρίσκεις να παρκάρεις. Η τουριστική περίοδος προφανώς σιγά -σιγά μεγαλώνει από μόνη της και σχεδόν κόντρα στους περισσότερους επαγγελματίες του τουρισμού που βιάζονται να κλείσουν τα μαγαζιά τους από αρχές Σεπτέμβρη. Κατά τα άλλα τους φταίει η μικρή τουριστική περίοδος.
Οι περισσότεροι κλείνουν πριν και από τη μείωση των ταξιδιών των ταχύπλοων βαποριών και ύστερα κατηγορούμε τους εφοπλιστές για νοοτροπία αρπαχτής…..
Αποδεικνύεται έτσι και πάλι ότι ο τουρισμός στη Μήλο δεν αναπτύχθηκε από ανάγκη, αλλά κυρίως από την ανταπόκριση στη ζήτηση. Δηλαδή ήλθαν όσοι ήθελαν να δουν τη Μήλο με τις ιδιαίτερες ομορφιές της και κάποιοι είπαν να ανταποκριθούν στην ζήτηση, παράλληλα με τις άλλες ασχολίες τους. Συχνά όσοι παρείχαν κατάλυμα ένοιωθαν ότι έκαναν χάρη στον επισκέπτη, το ίδιο και ο καφετζής που τηγάνιζε δύο αυγά.
Τώρα πια οι επισκέπτες έγιναν πελάτες και ήδη υπάρχουν και οι επαγγελματίες που ζουν από τον τουρισμό, όμως πολλοί από όσους ασχολούνται με τον τουρισμό δεν αισθάνονται και πολλές ευθύνες, αντίθετα νοιώθουν σαν κακομαθημένα, γκρινιάρικα παιδιά που όλοι πρέπει να τους κανακεύουν. Υπάρχουν, βέβαια και σωστοί επαγγελματίες όπως πχ στην εστίαση όπου έχουν δείξει την διαφορά ή και μερακλήδες «ερασιτέχνες», αλλά….
Είναι φανερό ότι οι φυσικές ομορφιές της Μήλου συνεχίζουν να είναι η κύρια αιτία της προσέλκυσης τουριστών, ενώ απουσιάζει οποιαδήποτε πολιτική για τον τρόπο και το είδος ανάπτυξης του τουρισμού, ώστε να δώσει περισσότερη και σε μεγαλύτερο χρόνο απασχόληση.
Το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε ενδιαφέρον για συζήτηση πάνω στο θέμα… και έτσι ότι φέρουν μόνοι τους οι επισκέπτες και όσο αντέξουν.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φθινόπωρο στη Μήλο!

Μπορούσες να σταματήσεις εκεί...

Τα άλλα τα έχουμε χιλιοπεί και δεν βγαίνει τίποτα. Αντί να συζητούνται όλα αυτά (π.χ. πώς θα αντιμετωπίσει ο μηλέϊκος τουρισμός την οικονομική λαίλαπα που έρχεται, καθώς δεν έιναι ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν του νησιού), κάποιοι αναλώνονται σε ιντριγκαδόρικες διαδικασίες περί των επόμενων δημοτικών εκλογών μετά από χρόνια...

Την Κυριακή γίνεται η ημερίδα του ΣΥΝ για τη Γεωθερμία. Ενδιαφέρουσα, θα πάμε! Ξέρεις ποιοί θα συμμετέχουν;

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα,

http://www.mileikanea.gr/eidiseis_354.htm

φίλε μου εδώ μπορείς να δείς αναλυτικά ποιοί θα συμμετέχουν...

Ανώνυμος είπε...

ΟΚ
Ενδιαφέρον!

Ανώνυμος είπε...

ωραιο το φθινοπωρο στη μηλο
αλλα χωρις το κρητικο καραβι θα ειναι ακομη πιο ομορφια
αλλα οπως παντα ολοι κανουν το ψαρι.........

Ανώνυμος είπε...

Εχουν με άλλα να ασχοληθούν αυτοί που πρέπει να το κάνουν...

Επίσης έχουν με άλλα να ασχολήθούν οι νεόκοπες παρέες που φιλοδοξούν να κάνουν κουμάντο στο νησί με τραμπουκισμούς και γερές πλάτες...

Ανώνυμος είπε...

Episis tsi sternas, ama de tsi rixeis ti sigla, den sou dinei nero...

Μηλίων διάλογοι είπε...

Απόψε μια μπονάτσα χάρμα και η κουβέντα έστω και για μια καλησπέρα και μια γκρίνια καλή είναι.... η έλλειψη επικοινωνίας (όπως απειλείται με τα κρητικά ή τη μουγκαμάρα μας) είναι χάλι

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.