Τρίτη 6 Μαΐου 2008

ΤΡΑΓΟΙ ΑΝΤΙ ΤΡΑΓΩΔΩΝ

Τα κατσίκια βόσκουν στο Ρωμαϊκό Θέατρο της Μήλου και σκορπίζουν και το άρωμά τους αγνοώντας τα τραγικά και παραποιημένα απαγορευτικά σήματα της υπηρεσίας του ΥΠΠΟ.
Μια ομάδα τουριστών γελούσε όταν ο ενοχλημένος τράγος έσπρωξε (άθελά του το ζώο) μια πέτρα πάνω στα μάρμαρα.
Το Ρωμαϊκό θέατρο της Μήλου είναι κλειστό για περισσότερα από 10 χρόνια, προκειμένου να γίνουν αναγκαίες ανασκαφές και να αναδειχθεί το μνημείο ώστε να δοθεί στη συνέχεια για χρήση (όπως και πριν την ανασκαφή) στην κοινωνία της Μήλου.
Τα έργα έχουν σταματήσει (δεν κράτησαν και πολύ) εδώ και επίσης πολλά χρόνια.
Σε παλαιότερη διαμαρτυρία όλων των φορέων της Μήλου και σε ερώτηση βουλευτών Κυκλάδων, ο τότε ΥΠΠΟ κ Καραμανλής αναγνώρισε το δίκαιο των διαμαρτυριών και υποσχέθηκε ότι το έργο θα ενταχθεί σε πρόγραμμα ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργικότητά του.
Κάθε επισκέπτης της Μήλου θα επισκεφθεί το χώρο (δίπλα είναι οι κατακόμβες, το σημείο εύρεσης της Αφροδίτης, τα τείχη της αρχαίας πόλης κλπ) και όλοι εκφράζουν την απορία τους για το κατάντημα του ωραίου θεάτρου.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

....Το ρωμαικο θεατρο....αληθεια να ειναι το μοναδικο που ειναι παρατημενο στη τυχη του ??
Λιγο πιο περα εχουμε κατι ψηφιδωτα,που δυστυχως δεν τα εχω
δει και πολυ φοβαμαι πως δεν θα τα δω ποτε μου,και μου θυμιζουν αυτο που γραφουν, αν πας στην κωνσταντινουπολη πως τα ψηφιδωτα της αγιας σοφιας τα σοβαντισαν για να μη χαλασουν,ετσι και τα ψηφιδωτα της τραμιθιας τα σκεπασαν .....για να μη χαλασουν.
Μου κανει εντυπωση ,που στη περιοχη της φυλακωπης εχουν πεσει αρκετα χρηματα,απο την εοκ βεβαια,για ενα οικισμο πολυ παλαιο ,που για τους αρχαιολογους ισως να ειναι πολυ μεγαλης σημασιας,αλλα για εμας που δεν καταλαβαινουμε οταν το δουμε εχουμε την εντυπωση πως ειναι ξερολυθιες.
Και φυσικα να γινει η αποκατασταση τη φυλακωπης,αλλα οχι απο την αλλη μερια στο ρωμαικο θεατρο να βοσκουν προβατα και κατσικες και να υπαρχει μια ολοκληρη πολη θαμενη σε αυτη τη περιοχη.
Φυσικα δεν πρεπει απο την εκαστοτε εξουσια να περιμενουμε να κανει κατι,κυρια ευθυνη εχουν ολοι οι φορεις του νησιου με την πιο μεγαλη ευθυνη να εχει ,οπως παντα ,ο δημος μηλου
Γεια Χαρα

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις φίλε γιατί δεν προχωράνε καλά τα πράγματα στον τόπο μας; επειδή υπάρχου κάποιοι .......σαν και σένα που υπεραπλουστεύουν τα πράγματα και κατηγορούν ακόμα και αυτούς που δεν έχουν καμιά αρμοδιότητα και δυνατότητα.
Για να σου αποδείξω πόσο άδικος είσαι,.....απάντησέ μου αν έχεις ρωτήσει ποτέ τι έχουν ενέργειες κάνει για το θέμα οι τοπικοί φορείς. Εγώ ρώτησα - έμαθα - και κατηγορώ τους πραγματικά υπεύθυνους που είναι οι κρατικοί φορείς, στηρίζοντας τους τοπικούς που έχουν κάνει αρκετά κατά τη γνώμη μου. Σε μερικά θέματα δεν χρειάζεται αντιπολίτευση φίλε μου. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητε φιλε,η απαντηση μου στο σχολιο σου,ειναι η εξης:
Πριν δυο χρονια εκανα ανωνυμες επιστολες,προς το δημο ,επαρχειο ,αστυνομικο τμημα,εφορια,πολεοδομια,για μια απαραδεκτη χωρις αδεια,και το πιο βασικο επικινδυνη για τροχαιο ατυ-
χημα, κατασκευη σε ενα σουπερ μαρκετ του τριοβασαλου.
Μετα απο δυο χρονια η κατασκευη παραμενει στη θεση της.
Τα σχολια δικα σου........

Ανώνυμος είπε...

Καλά

Το μάθαμε: Οποιος κάνει κριτική στο Δήμο, τρώει στη μάπα επίθεση και βλέπει το μπαλλάκι να πηγαίνει στο Κράτος... Λες και δεν το ξέραμε...
Περιμέναμε από αυτό το κράτος το καφενείο, να πάρει μόνο του πρωτοβουλίες να λύσει τα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Μήλου.
Τα έλυσε βλέπεις και αλλού.

Και ποιας; Της Μήλου, που στο Χωροταξικό την ενέταξε στα ¨λοιπά" και δεν άνοιξε ρουθούνι...

Ανώνυμος είπε...

Πολύ καλά..να δεχθώ ότι φταίει το κράτος,που το ξέρω και είναι πασιφανές,κατανοώ επίσης ότι η εύκολη λύση για να κατηγορήσεις κάποιον στην Μήλο είναι ο Δήμος...έχω μια ερώτηση όμως στο βασικό θέμα της ανάρτησης...έχετε δει εσείς κατσίκι "ανεξάρτητο" στον 21ο αιώνα;;;...για όλα τα άλλα προβλήματα που αναφέρατε μπορεί να φταίει ο ένας,ο άλλος,ο παράλλος..καθίστε εσείς αν νομίζετε ότι μπορείτε να βγάλετε άκρη...για το θέμα το οποίο ξεκίνησε η ανάρτηση,φταίει ένας κ μοναδικός,αυτός που έχει στην ιδιοκτησία του τα ζωντανά και τα πήγε ο ίδιος(είμαι σίγουρος)να βοσκήσουν εκεί...και μην μου πείτε πως στην Τρυπητή υπάρχουν αγριοκάτσικα γιατί θα τρέξω να τα μαζέψω για την πάρτυ μου(ξέρετε πόσο πήγε το κιλό!)...Αυτό που θέλω να πώ,με τον δικό μου τρόπο,είναι πως στην Μήλο έχει κάνει την εμφάνισή της η νοοτροπία του "ωχαδερφισμού"...for example:"ρε γείτονα,βάζε τα σκουπίδια στον κάδο"-"ωχ μωρέ,την επόμενη φορα"..."μην παρκάρεις εδώ,κλείνεις τον άλλο"-"μην αγχώνεσαι εδώ πιο δίπλα θα είμαι"...όταν τα βλέπω αυτά με τα μάτια μου και καταλαβαίνω ότι δεν υπάρχει σεβασμός μεταξύ μας,είναι φυσικό επακόλουθο για εμένα όλα αυτά...όταν κοιτάζει ο καθένας το προσωπικό του συμφέρον,πως περιμένουμε,από τον οποιονδήποτε να μας λύσει τα προβλήματα μας;;;Προβλήματα που δημιουργούμε εμείς..προβλήματα που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν...

Μηλίων διάλογοι είπε...

Τα κατσίκια είναι ελεύθερα να βόσκουν και αυτά στα λειβάδια του ωχαδελφισμού.
Σίγουρα υπάρχει ζήτημα συνειδητών επιλογών για την κοινωνία της Μήλου.
Το θέμα φωτίζεται σε κόντρα με τη Σίφνο, όπου οι άνθρωποι κάνουν τη διαφορά και όχι το περιβάλον ή τα μνημεία. Όπου το παραδοσιακό περιφρουρείται από τον καθένα.
Έδωσα μια εξήγηση ( Αναζήτηση ταυτότητας ), που δεν έτυχε σχολιασμού, για τους πιθανούς λόγους της διαφοράς αντίληψης και αντίδρασης, όμως το ζήτημα είναι τι κάνουμε τώρα και στο μέλλον, και εδώ υπάρχει η ανάγκη μιας ομάδας ή παρέας ή πολλών ομάδων (ή συλλόγων που θα συνεργαστούν) που θα πάρει πάνω της με κέφι το πρόβλημα συζήτησης, απόφασης και σχεδιασμού μιας προοπτικής για τα παιδιά μας, ενός οράματος για ένα προικισμένο τόπο σαν τη Μήλο.( Αναζητώντας όραμα, Η ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Μήλου είναι υπόθεση των Μηλιών).
Η ως τώρα ανταπόκριση στη μικρή δική μου προσπάθεια για συζήτηση δεν είναι ενθαρυντική ιδιαίτερα όταν μπαίνουν θέματα στρατηγικής. Έχει φτάσει και εκεί το ίδιο μικρόβιο;

Ανώνυμος είπε...

"και εδώ υπάρχει η ανάγκη μιας ομάδας ή παρέας ή πολλών ομάδων (ή συλλόγων που θα συνεργαστούν) που θα πάρει πάνω της με κέφι το πρόβλημα συζήτησης, απόφασης και σχεδιασμού μιας προοπτικής για τα παιδιά μας, ενός οράματος για ένα προικισμένο τόπο σαν τη Μήλο"
mipos agapite admin zitas auta ta atoma se ena lathos xoro? den ypotimw tis dunatotites tou diadiktiou alla min xehnate oti einai enas "pronomiakos" horos pou den exoun oloi prosvasi...mallon tha prepei na anazitiseis autous toys drastirious anthropous stous xorous draseis tous kai stous xorous pou ekeinoi suxnazoun den xerw poioi einai autoi (isos kai mesa sta kafenia den einai anagi na einai morfomenoi kai panepistimiakoi anagi einai i diathesi gia prosfora sto sunolo) giati leipw monima ektos milou...o rolos twn sulogwn kata tin gnwmi mou einai pleon paroxeimenos kai xeperasmenos paradeigma einai oti stin milo leitourgoun peripou 61 sullogoi kai organoseis ta pepragmena tous ta vlepetai (eseis pou zeite monima stin milo)kai ta xeretai kalutera apo emena...pantos eilikrina egw eimai apaisiodoxos den einai mono i nekriki sigi sta blog alla kai i genikoteri antilipsi twn thematwn opou (kata tin gnwmi mou panta) kuriarxoun ta proswpika sumferonta o oxaderfismos kai mia diathesi yperaplousteusis kai apaxiosis twn provlimatwn meso tou perigelou tis eirwnias kai tis koroidias...makari na vgw pseutis...kali tyxi aderfia

Μηλίων διάλογοι είπε...

Η απαισιοδοξία είναι βολική, άνετη κατάσταση, τη δηλώνεις παραιτείσαι και ησυχάζεις.
Το δύσκολο, ιδιαίτερα σήμερα, είναι να ψάξεις και να θεμελιώσεις μια αισιόδοξη στάση.
Οποιαδήποτε σχέση εύκολα διαλύεται ή φθείρεται και δύσκολα οικοδομείται.
Παραιτημένους εγωιστές που ειρωνεύονται ειρωνευόμενοι και στο βάθος απλά βαριούνται ή φοβούνται, δεν είναι δύσκολο να βρεί ο καθένας και παντού.
Η αναζήτηση της παρέας, της ομάδας μπορεί να γίνει παντού από όποιον έχει όρεξη για παρέα και ομάδα, σχέδιο και δράση.
Το διαδίκτυο δεν αποκλείει το καφενείο, αλλά εδώ μπορεί να γίνει πιο ουσιαστική κουβέντα και να κατατεθούν προτάσεις στα συγκεκριμένα και μάλιστα έγγραφα, και από όλους ανεξάρτητα από απόσταση, έτσι ώστε στο κεφενείο η κουβέντα νάχει πίσω της μια βάση.
Καλώς ήρθες λοιπόν, αδέρφι

Ανώνυμος είπε...

Ασχετο: Η επιστολή του κ. Σούλη στα Μηλέϊκα Νέα περί της μη παρουσίας του στα εγκαίνια της αφαλάτωσης, μυρίζει λίγο παλαιοκομματικό σκέρτσο και ψαλιδίζει τις ελπίδες κάποιων συμπολιτών περί του νέου και άφθαρτου επιστήμονα που ενέσκηψε στα κοινά.
Και αυτό άσχετα με τις κομματικές θέσεις μας...
Κρίμα

Ανώνυμος είπε...

Καλά φίλε μου είσαι εκτός τόπου και χρόνου και μόνο ως άσχετο μπορώ να εκλάβω το σχόλιο σου.
Κρίμα.

Ανώνυμος είπε...

Οι 6 Μύθοι για την γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας στη Μήλο:
Μύθος 1ος : Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγάλη κλίμακα, θα υποβαθμίσει τον τουριστικό χαρακτήρα του νησιού.ΑΠ: Η σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας με την μηδενική επήρεια στο περιβάλλον, όχι μόνο δεν έβλαψε τον τουρισμό αλλά και τον προώθησε με την απαλλαγή από τις πετρελαϊκές μονάδες που μολύνουν τον αέρα και την θάλασσα. Σε αρκετές μάλιστα χώρες έχουν γίνει και πόλοι τουριστικής έλξης όπως το Blue Lagoon στην Ισλανδία, στην Χαβάη και αλλού.Μύθος 2ος: Μια μεγάλη μονάδα γεωθερμίας θα είναι αντιαισθητική και ενοχλητική σε ένα μικρό νησί σαν το δικό μας.ΑΠ: Οι νέες μονάδες είναι χαμηλού προφίλ (μέγιστο ύψος ορισμένων στοιχείων της 7μ.) και καταλαμβάνουν εκπληκτικά μικρή επιφάνεια. Τοποθετημένες σε κατάλληλη θέση και επειδή δεν υπάρχουν εκπομπές, μπορεί και να μη φαίνονται καθόλου.Μύθος 3ος: Αφού οι ατμοστρόβιλοι θα λειτουργούν με ζεστό γεωθερμικό ατμό θα έχουμε εκπομπή ενοχλητικών ατμών στο περιβάλλον.ΑΠ: Το κύκλωμα μπορεί να είναι κλειστό που σημαίνει ότι δεν αποβάλλεται τίποτα στο περιβάλλον.Μύθος 4ος: Η ψύξη των ατμοστροβίλων με θαλασσινό νερό που θα επιστρέφει στη θάλασσα θερμό θα επιβαρύνει την φυσική της κατάσταση.ΑΠ: Το πρόβλημα αυτό εξαλείφεται αν χρησιμοποιηθούν αερόψυκτοι στρόβιλοι.Μύθος 5ος: Θα παράγουμε ενέργεια από την οποία θα επωφελούνται άλλοι.ΑΠ: Κυρίως θα επωφεληθεί η τοπική κοινωνία (3% επί του τζίρου), θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και μελλοντικά οφέλη λόγω επάρκειας ενέργειας.
Mύθος 6ος: Η ανάγκη διάθεσης της παραγόμενης ενέργειας θα προσελκύσει βιομηχανικό/βιοτεχνικό ενδιαφέρον. Θα αλλάξει ο τουριστικός χαρακτήρας του νησιού. ΑΠ: Δεν θα υπάρξει αδιάθετη ενέργεια. Η μονάδα θα αποδίδει όση ενέργεια της ζητιέται. Μέχρι να γίνει η διασύνδεση με το Εθνικό δίκτυο δεν είναι απαραίτητη η κατασκευή μονάδων παραγωγής με ισχύ μεγαλύτερη της τοπικής κατανάλωσης.

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.