Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2007

Γεωθερμία με κηδεμόνα

Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε, η γνωστή σε εμάς ΒΑΡΥΤΙΝΗ, είναι πάντα στο επίκεντρο των συζητήσεων που αφορούν κάθε τι στη Μήλο. Από την εύρεση εργασίας, το μοντέλο ανάπτυξης του νησιού, την ανάδειξη της πολιτικής εκπροσώπησης.
Η σχέση S&B και κοινωνίας έχει περάσει από πολλά στάδια και έχει καθορίσει τα πράγματα στη Μήλο, κυρίως προς το συμφέρον του ισχυρότερου των δύο, που πάντα ήταν και είναι η εταιρεία σαν συνέπεια και της έλλειψης στρατηγικής ανάπτυξης από τη πλευρά των πολιτικών δυνάμεων της Μήλου.
Αυτή η πολιτική κυριαρχία της εταιρίας έχει δημιουργήσει:
· σε άλλους καχυποψία για κάθε ενέργεια της που αφορά τη Μήλο, ακόμη και όσα από πρώτη ματιά φαίνονται θετικά (πχ συνεδριακό κέντρο) και τελικά σε αδρανοποίηση για τα κοινά της Μήλου, ή σε λογικές ευκαιριακής, ασυντόνιστης σύγκρουσης.
· Σε άλλους λογική υποταγής και πλήρους εξάρτησης, είτε λόγω εργασιακής σχέσης, είτε από άποψη «ρεαλισμού» (γιατί να τα βάλω με τον ισχυρό), είτε υποκύπτοντας εύκολα σε κάθε εκβιασμό της εταιρίας (απολύσεις αν..) και άρα σε αποχή ή εξαρτημένη δραστηριότητα.
· Σε άλλους σκεπτικισμό, από την πόλωση που συνεπάγονται οι παραπάνω θέσεις και από την αδυναμία χάραξης στρατηγικής ανάπτυξης ώστε η προίκα του υπεδάφους της Μήλου να μη καταντά φρένο για την ανάπτυξη της. Η κατάληξη συχνά πάλι είναι η παραίτηση, ή η εκτόνωση στο καφενείο και σε λίγες περιπτώσεις η πάλη για διέξοδο.
Η στάση της τρίτης ομάδας μοιάζει να είναι η πιο ρεαλιστική αφού αναζητά όρους για μια συνεργασία νησιού και εταιρίας προς όφελος και των δύο μερών όπως επιτάσσουν οι έξυπνες λύσεις πέρα από φανατισμούς και προκαταλήψεις.
Προφανώς σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η πολυσυζητημένη συνεργασία Δήμου Μήλου και S&B η οποία οδήγησε στην δημιουργία του ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ με στόχο:
· Η Μήλος να επωφεληθεί από την αποτελεσματικότητα και την οικονομική δυνατότητα της εταιρίας ώστε να γίνουν αναγκαία έργα υποδομής και να της επιστραφεί ελάχιστο μέρος των όσων έχει δώσει (θέλοντας και μη) τόσα χρόνια στην εταιρία.
· Η S&B μέσα και από μια θεσμική συνεργασία προσβλέπει στην καλύτερη σχέση με την κοινωνία της Μήλου για το δικό της συμφέρον.
Ενώ όμως για τη Μήλο το προσδοκώμενο είναι ο βιολογικός καθαρισμός (σαν τα περισσότερα έργα στη Μήλο χιλιοειπωμένο και στο χρόνο χαμένο)και πέραν τούτου άγνωστο τι, η εταιρία έτρεξε να εξαργυρώσει την συνεργασία με μια άλλη συνεργασία, αυτή με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ. Έτσι διαβάσαμε..
«Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., από τις μεγαλύτερες και πλέον μακρόβιες Ελληνικές μεταλλευτικές εταιρίες, διαθέτει εξειδικευμένη τεχνογνωσία στον εξορυκτικό τομέα, ανεπτυγμένη ήδη δραστηριότητα στη Μήλο, καθώς και μακρό ιστορικό συνεργασίας και κοινωνικής συνεισφοράς στο νησί. Με αυτά τα δεδομένα, έκρινε ότι θα μπορούσε να έχει ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου, το οποίο απαιτεί τεχνογνωσία ανάλογη με αυτή, που η εταιρία διαθέτει από τις δραστηριότητές της.»ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/11/2007
Και επίσης
«Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι σε τοπικό επίπεδο η αξιοποίηση της γεωθερμίας θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω δυναμική ανάπτυξη και άλλων, πλην της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δραστηριοτήτων, όπως οικονομικότερη θέρμανση και ψύξη οικισμών και τουριστικών εγκαταστάσεων, γεωργικές καλλιέργειες σε θερμοκήπια, διαχείριση οικιστικών αποβλήτων κ.ά. Επίσης, θα συμβάλει θετικά στην προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στη Μήλο με τη λειτουργία ιαματικών λουτρών κ.λπ.» ΕΘΝΟΣ 7/11/2007
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η εταιρία μας θεωρεί δικούς της, δεδομένους και χρησιμοποιεί σαν απόδειξη τον ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ και με «μακρό ιστορικό συνεργασίας και κοινωνικής συνεισφοράς στο νησί….. έκρινε ότι θα μπορούσε να έχει ενεργό συμμετοχή στην ανάπτυξη του γεωθερμικού δυναμικού της Μήλου». Δηλαδή στην πλάτη μας πετυχαίνει μια συνεργασία με πολλά προσδοκώμενα για αυτήν οφέλη.
Η ΔΕΗ πάλι στην S&B βρήκε τον κηδεμόνα μας ο οποίος θα μας συνετίσει, όπως προφανώς πιστεύει. Δηλαδή η S&B στη συνεργασία αυτή προσφέρει τη δυνατότητα χειραγώγησης της Μήλου και ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ, αφού άλλο νταμάρι και άλλο γεωθερμία, άλλο φόρτωση και άλλο φόρτιση.
Η S&B πάει και παραπέρα και προγραμματίζει πριν από εμάς για μας για την θέρμανση μας, την ψύξη μας, τα θερμοκήπια μας και τόσα άλλα ωραία σαν εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπος της Μήλου. Θέλει και πιστεύει ότι έχει όλη τη Μήλο δική της και το λέει άκομψα, αλλά ευθαρσώς και δικαιώνει όσους υποπτεύονται κάθε ενέργειά της και θεωρούν περίπου προδότη όποιον Μηλιό τείνει χέρι συνεργασίας.
ΟΜΩΣ Η ΚΑΘΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΜΗΛΕΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ. Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΗΛΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΗ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ S&B ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΡΟΛΟ ΚΗΔΕΜΟΝΑ.
Δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από κανένα για τη βουλιμική , προσβλητική συμπεριφορά της εταιρίας, όλα φυσιολογικά φαίνονται;;! ή μήπως υπάρχει φόβος ότι τώρα ο εκβιασμός θα είναι ή και την γεωθερμία ή δεν ενεργοποιείται ο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ;
Αυτή η μη αντίδραση που εύκολα αποδίδεται στον πολιτικό ετεροκαθορισμό της κοινωνίας μας, δίνει άλλη μια φορά στην εταιρία το δικαίωμα να μη μας σέβεται και σπρώχνει και τους σκεπτικιστές της Μηλέικης κοινωνίας σε θέσεις αντιπαράθεσης με την εταιρία ή το χειρότερο σε παραίτηση.
Η ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού σχεδιασμού και αυτόνομης πολιτικής απέναντι στις εταιρίες και στο κράτος είναι κραυγαλέα. Είναι κρίμα άλλα λιγότερο προικισμένα νησιά να είναι πολύ πιο αναπτυγμένα από την «προικισμένη Μήλο».
Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση οι έγγραφες διαμαρτυρίες είναι αναγκαίες, αλλά αναποτελεσματικές. Απαιτείται ρήξη με το παρελθόν μας, θάρρος ανάληψης του πιθανού πρόσκαιρου κόστους για να ελέγξουμε το μέλλον μας.

6 σχόλια:

solarinos είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω γιατί σκέψου ότι σε λίγο η SB και οι εξαρτημένες από αυτήν εταιρίες θα είναι οι μόνοι μεγάλοι εργοδότες στη Μήλο!!!!!!!!!

neos είπε...

Καλορίζικο το blog.
Το πρόβλημα είμαστε εμείς οι ίδιοι οι Μηλιοί. Είτε αδιαφορούμε καιτάζοντας πόσο θα επηρεάσει το λογαριασμό μας στην Τράπεζα, κάθε τι που συμβαίνει στο νησί, είτε μαλακιζόμαστε τσιμπώντας σε απλουστεύσεις, αφορισμούς και πολώσεις. (Βλέπε τελευταίες δημοτικές εκλογές)
Δείχνει πλέον να υπάρχει έλλειμα τοπικής ηγεσίας. Η εταιρεία αυτή κάνει τη δουλειά της και την κάνει μάλλον καλά. Η κοινωνία της Μήλου, βυθισμένη στη γνωστή της μακαριότητα, δεν έχει την παραμικρή πληροφόρηση για το τι επιφυλάσσουν στο νησίS&B και κυβέρνηση.
Κανείς δεν μας είπε τίποτε.
Και το χειρότερο;
Κανείς δεν ρώτησε!...

Εϊναι επίσης ενοχλητική η συμπεριφορά στελεχών της εταιρείας, που μετέρχονται μιας συνομωσιολογικής πρακτικής στη σχέση τους με την κοινωνία. κρυφές συναντήσεις για προσεταιρσιμό τοπικών παραγόντων καιδιάφορες άλλες σάχλες, που δείχνουν έλειψη εμπιστοσύνης στις δυνατότητές τους και στην διείσδυσή τους στους Μηλιούς.
Ανοίξτε τα χαρτιά σας κύριοι.Ενημερώστε τους Μηλιούς.
Δεν είναι ανάγκη αυτό να γίνει απαραίτητα μέσω τους Δήμου. Μην τον ενοχλείτε... κοιμάται!

Δημοσιεύεσετε στα ΜΜΕ τα σχέδιά σας. Αλλοιώς, σιγά - σιγά θα διαπιστώσετε ότι αυτή η ησυχιά, ήταν απλώς... κουφόβραση!

neos είπε...

Εϊδα ότι η Φωνή της Μήλου κρατέι καλή στάση. Ενδιαφέρουσα η πληροφορία ότι ο Δήμος προσανατολίζεται σε δημοψήφισμα. Το θέμα είναι (αν γίνει κάτι τέτοιο) ποιό ακροβώς θα είναι το ερώτημα στο οποίο θα κληθεί να απαντήσει ο λαός της Μήλου

Μηλίων διάλογοι είπε...

Η κουβέντα αυτή σέρνεται μάλλον αναγνωριστικά.
Η S&B μάλλον το επιθυμεί. Αισθάνεται παντοκράτορας.
Θα ήταν θετική εξέλιξη γιατί επιτέλους θα συζητηθούν σοβαρά και χωρίς άλλες σκοπιμότητες τα όσα τόσο καιρό ακούγονται μόνο στα καφενεία.

neos είπε...

Εννοείς ότι σέρνεται η κουβέντα αναγνωριστικά; η κουβέντα για το δημοψήφισμα; Από το Δήμο; Από την εταιρεία;
Η S&B είναι παντοδύναμη γι αυτό και το αισθάνεται. Και είναι παντοδύναμη, όσο παραμένει ο μοναδικός ουσιατικά σταθερός εργοδότης στη Μήλο και όσο βλέπει ότι η απουσία της συλλογικότητας δεν είναι συγκυριακή, αλλά έχει δομικά χαρακτηριστικά. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι οι Μηλιοί εκεί που αφασιάζονται, εκεί και ξεσπούν. Εχουν έναν αυθορμητισμό, ο οποίος αν και εφόσον βρεθεί κάποιος να τον γρατζουνίσει, μπορεί να παρουσιάσει εικόνες σαν αυτή με τη γεωθερμία πριν δύο δεκαετίες και σαν αυτήν με τα κρητικά καράβια ή τον χρυσό. Προφανώς οι Μηλιοί δεν έχουν ακόμη αντιληφθεί ότι θίγονται. Η καλύτερα Ο ΜΗΛΙΟΣ δεν έχει αντιληφθεί ότι θίγεται. Μόνο τότε κινητοποιείται όπως και όλοι οι νεοέλληνες άλλωστε.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως από τη Μήλο διαβλέπω ότι σιγοκαίει το θέμα και μ΄΄ηπως δούμε πάλι ανεξέλεγκτες υπεραντιδράσεις που δεν είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν σε θετικά για τη Μήλο αποτελέσματα.
Ο κόσμος ακούει συμφωνεί, υπάρχει βέβαια η γνωστή καχυποψία (που το πάει τούτος)και περιμένει πρωτοβουλίες.

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.