Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

η καυτή πατάτα

Από ανώνυμο φίλο (βάλτε ρε παιδιά ένα ψευδώνυμο θα βοηθήσει πολύ τον διάλογο) ήρθε σαν αντιπρόταση το παρακάτω επεξεργασμένο κείμενο και το οποίο αναρτώ σαν πρόταση, όχι γιατί το υιοθετώ πλήρως ( η δική μου πρόταση θυμίζω είναι η ΕΥΘΥΝΕΣ και ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ 19/08/2008), αλλά ακριβώς γιατί είναι πέρα από εύκολη κουβέντα.

ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ...
1. Θα δημιουργούσαμε ένα παμμηλιακό όργανο συλλογικής διακυβέρνησης, ας πούμε... "προστασίας και ανάπτυξης".

2. Θα "χωρίζαμε" την υπόθεση της γεωθερμίας σε δυο μέρη: το καθαρά τεχνικό και όλα τα αλλά.

Για το τεχνικό, θα προσλαμβάναμε ΑΠΟ ΤΩΡΑ σύμβουλο κύρους να τον κάνουμε "δικηγόρο" μας.

3. Αν η πρόταση S&B-ΔΕΗ περνούσε τις "εξετάσεις" σ' αυτό το κομμάτι θα προχωρούσαμε στην παρακάτω πρόταση-απαίτηση προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση, με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

α. Συμφωνία για δημιουργία πιλοτικής μονάδας ισχύος έως 20MW (όση ετοιμάζει σήμερα η ΔΕΗ στις Αλυκές) για χρονική περίοδο 7-10 χρόνια και στενή παρακολούθηση των κάθε είδους επιπτώσεων από επιστημονικό οίκο κοινής αποδοχής αλλά που τον έχει προσλάβει και πληρώνει η "Μήλος".

β. Χωροθέτηση της μονάδας με αυστηρά και σύνθετα κριτήρια χρήσης γης, περιβαλλοντικά, οικονομικά, αισθητικά, αντιμετώπισης δυσμενών εξελίξεων κλπ.

γ. Διάθεση της ενέργειας αποκλειστικά στο νησί με κόστος όχι μεγαλύτερο από το 70% του παραγομένου από συμβατικές πηγές ενέργειας. Διακοπή της λειτουργίας της σημερινής μονάδας αλλά διατήρηση και συντήρησή της για άμεση επαναφορά σε λειτουργία σε περίπτωση ανάγκης.

γ. Στο διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας της μονάδας, σύνταξη αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδίου αυστηρά αειφορικής ανάπτυξης της Μήλου (με παράλληλη κατάθεση από τις εξορυκτικές εταιρίες χωρικών και χρονικών διαγραμμάτων για την οριστική ολοκλήρωση της εξόρυξης στο νησί, με σταδιακή στροφή προς την αειφορική ανάπτυξη. Εξέταση και έγκριση των προγραμμάτων). Ενδεικτικά, ανάπτυξη βιολογικού πρωτογενούς τομέα (γεωργία - το ηφαιστιογενές έδαφός μας υποστηρίζω ότι είναι ιδανικό για εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα), δευτερογενούς (μονάδες επεξεργασίας-τυποποίησης βιολογικών αγροτικών προϊόντων) τριτογενούς (προώθηση στην τοπική και διεθνή αγορά των βιολογικών προϊόντων, εναλλακτικό τουρισμό). Ακόμα, ανάπτυξη βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, θέρμανση, δημιουργία τροπικών μικροκλιμάτων χειμερινού τουρισμού και αλλά, και αλλά...

Στα 3-5 χρονιά επιτυχούς λειτουργίας της μονάδας άδεια ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας με την υποχρέωση να διαθέτει το 70% τουλάχιστον στις ανάγκες του νησιού στις τιμές που χρεώνει σήμερα η ΔΕΗ τις μεγάλες βιομηχανίες και ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων αειφορικής ανάπτυξης. Συμμετοχή της Μήλου στα κέρδη στο ποσοστό της ενεργείας που εξάγεται.
Φυσικά απαιτείται προσδιορισμός και συντονισμός σταδίων και ενεργειών που δεν αφορά την παρούσα παρέμβαση. Και, εννοείται, παράλληλη ανάπτυξη κάθε είδους υποδομής (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, βασικά) υποστήριξης της νέας ανάπτυξης.
Με αυτούς και μόνο τους όρους θα μπορούσαμε να δεχτούμε την υλοποίηση της επένδυσης. Για να «μπούμε» ουσιαστικά στο παιχνίδι, να έχουμε χειροπιαστά και με καθορισμένο προορισμό ανταποδοτικά οφέλη. Για να μπούμε, τέλος, στη λογική του μοναδικού μέλλοντος που κουβαλάει μια έστω μικρή ελπίδα επιβίωσης.
Αυτά, σε πέντε γραμμές, για μια ιδέα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συστηματική και θεμελιωμένη πρόταση... 500 σελίδων.
Μια (μοναχά) ιδέα, ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΑΜΕ να πιάσουμε την καυτή πατάτα και όχι να λεμέ συνεχώς: ΝΑ ΜΙΑ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ!!!

15 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να αποφευχθεί το να καταξιώνονται απαντήσεων, μόνο οι απόψεις - καταθέσεις που έχουν τεχνικοπολιτική επάρκεια. Χρειάζονται όλες, αλλιώς κιδυνεύει το blog να πάρει ένα χαρακτήρα λίγο ελιτίστικο.
Προς θεού, δεν λέμε κάτι κατά των απόψεων που έχουν τέτοια χαρακτηριστικά. Ισα - ίσα είναι ευπρόσδεκτες και επιθυμητές.
Αλλά φοβούμαι, μήπως θέσουν τον πήχη σε σημείο, που κάποιοι θέλουν να μιλήσουν, αλλά καθώς δεν έχουν εντρυφήσει, αναλύσει και ασχοληθεί επισταμένα στα της γεωθερμίας, αισθανθούν ότι δεν τους αφορά...

Ανώνυμος είπε...

Η οικονομική κρίση θα έχει και κάποια θετικά:

α. θα ξυπνήσουνε οι μηλιοί από την αναισθησία, τη μακαριότητα και τη μαλακία

β. Το φθηνό πετρέλαιο θα αδυνατίσει την επιχειρηματολογία υπέρ της γεωθερμίας

γ. Οι αργόσχολοι κηφήνες που μηχανορραφούν όλη μέρα για μίζερες μικροκομματικές σαχλαμάρες, πιθανόν να χρειαστεί να πάνε να δουλέψουν, αφήνοντας τη σωτηρία της Μήλου και της χώρας, σε κανονικούς ανθρώπους.

Καλό Σαββατοκύριακο

Ανώνυμος είπε...

Καυτής πατάτας συνέχεια...
Φίλε ΜΔ, οι "ευθύνες και ευκαιρίες" σου ήταν η αφορμή για την παρέμβασή μου. Από τη μεριά μου θεωρώ θεμελιώδη προαπαιτούμενα τη συλλογικότητα και τον σχεδιασμό του αύριο. Γιατί το αγώι είναι μακρύ. Και μόνο αν το κουβαλήσουμε όλοι θα πάει μακριά. Αν το αύριο ήρθε κιόλας ενώ εμείς είμαστε στον κόσμο των παππούδων μας, ο μόνος που δε φταίει είναι το αύριο. Δηλαδή το σήμερα.
Όπως πολύ ορθά λες:
"Υπάρχουν στιγμές κατά τις οποίες οι ευθύνες περισσεύουν, αλλά αυτές οι ίδιες συνήθως, προσφέρουν ευκαιρίες που δεν είναι εύκολο να ξαναβρεθούν. Σήμερα εκτιμώ ότι είναι τέτοια στιγμή για τη Μήλο και τον Δήμο ενόψει των εξελίξεων στο θέμα της γεωθερμίας. Απαιτείται, βέβαια, πρωτοβουλία , αίσθηση δυνατότητας για επιτυχή διαπραγμάτευση και σωστός χρόνος."
Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί όταν αφήνουμε το μυαλό μας να "αρμενίζει" με φανταστικούς ούριους ανέμους. Αν σταθούμε λιγάκι στη "διαπραγμάτευση", ίσως πίσω από το "τι" πρέπει να γνωρίζουμε και τα "ποιος" και "πώς". Μπορούμε να μιλήσουμε για ανταποδοτικά οφέλη όπως αυτά που αναφέρεις. Σωστά, αλλά... ανένταχτα; Μπορεί και να μιλήσουμε για χρήμα, πολλές φορές έχω ακούσει για αποζημιώσεις ανάλογες αυτών που δίνονται για τις εξορύξεις. Αλλά τόσο οι τελευταίες όσο και κάποιες νέες, από τη γεωθερμία, δεν νομίζω ότι συμφέρει να είναι το δικό μας ζητούμενο. Αν πάμε με τη λογική "πέφτε το χρήμα και βλέπουμε", όσα και να πάρουμε είμαστε χαμένοι από χέρι.
Εδώ έχουμε "μάνα", όχι εξ' ουρανού αλλά από τα τάρταρα, ενέργεια, κομμάτι της οποίας ίσως μπορούμε, έμμεσα ή άμεσα να διεκδικήσουμε.
Αλλά, τι θα την κάναμε;
Ίσως έχουμε την ευκαιρία, μια και έχουμε την "κινητήρια δύναμη" να κάνουμε επενδύσεις. Να επενδύσουμε στο... μέλλον μας. Είμαστε ικανοί;
Αυτή τη στιγμή όχι. Ούτε για αστείο. Αλλά στα δύσκολα, όπως πολύ σωστά λες, παρουσιάζεται μια ιστορική ευκαιρία "μετάλλαξής" μας. Για τους νέους φυσικά, γιατί οι μεγαλύτεροι, δεν...
Στη Μήλο, τα μεγάλα προβλήματα, κατά τη γνώμη μου, είναι τρία. Και η "σωστή" περιγραφή τους ίσως παρέχει και το κλειδί της "μετάλλαξης":
1. Η εξορυκτική υπερεκμετάλλευση, τόσο ως οικονομική "μονοκαλλιέργεια" όσο και περιβαλλοντικά, πλήττει τους πάντες.
2. Με τα χρόνια, μια παλιά αλήθεια που έχει πάψει να ισχύει, έχει διαποτίσει και το τελευταίο μας κύτταρο: Ότι πρέπει με κάθε θυσία να διαφυλάξουμε την εξόρυξη γιατί αποτελεί τη μόνη σταθερή και διαχρονική πηγή εισοδήματος. Οι συνέπειες είναι πολλές και, τώρα πια, καταστροφικές. Στο όνομα αυτής της "ασφάλειας" χάνουμε τον τόπο μας, την αγάπη μας γι' αυτόν, τον πολιτισμό μας, τη δημιουργικότητά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι, μέχρι πριν λίγο καιρό, ακόμα και η δημόσια αναφορά της "Εταιρείας" με μη επαινετικές αναφορές ήταν ταμπού.
3. Ενώ αρχίσαμε να αντιλαμβανόμαστε ότι η Μήλος, εκτός από τα ορυκτά, έχει και άλλους σημαντικούς εκμεταλλεύσιμους πόρους, η αδράνεια του "σίγουρου μεροκάματου" στραγγαλίζει κάθε ζωτικότητα που απαιτείται για να πάρουμε τη μοίρα μας στα χέρια μας.
Αν τα παραπάνω αληθεύουν, ο απογαλακτισμός των νέων μας είναι η ελπίδα μας.
(Θεωρώ υποχρέωσή μου να πω εδώ ότι η "αλαζονεία" κάποιων που προβάλλουν το σύνθημα (υποκριτικό πολλές φορές) "έξω εδώ και τώρα οι εταιρίες" είναι και αφελές και εξαιρετικά επικίνδυνο. Σήμερα, δε φταίει καμία εταιρεία, το πρόβλημα είναι δικό μας!!!)
Υπ' αυτό το πρίσμα ίσως ακουστεί πιο ρεαλιστική η προηγούμενη παρέμβασή μου και ιδιαίτερα το "παμμηλιακό όργανο" με το οποίο σαφώς εννοώ μια νέα αντίληψη τοπικής διακυβέρνησης από πολίτες που διεκδικούν να έχουν λόγο στη μοίρα τους. Το "πώς", αν τεθεί το θέμα, βρίσκεται.
Όχι χάριν των δικών μου... ουτοπικών ιδεοληψιών αλλά ΧΑΡΙΝ ΤΩΝ (ΚΑΙ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝ) ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ.
Μα και ο πολύς μονόλογος βλάπτει σοβαρά την υγεία...
Ψευδώνυμο; Mr. McMurphy

Ανώνυμος είπε...

Αν κατάλαβα καλά, η πρόταση "καυτή πατάτα" πάνω-κάτω είναι να πάμε στην κοινοπραξία της γεωθερμίας και να τους πούμε:

"Κύριοι, αν θέλετε να προχωρήσει η γεωθερμία, πρώτα πρέπει η μελέτη σας να εγκριθεί από το δικό μας σύμβουλο. Αν αυτός την εγκρίνει και μας αρέσει, θα σας επιτρέψουμε να κάνετε μιά μικρή μονάδα, άντε μέχρι 20 μεγαβάτ. Στη συνέχεια η Βαρυτίνη και οι άλλες εταιρείες πρέπει να σταματήσουν την εξόρυξη, να κλείσουν τα εργοστάσιά τους και να μας πούν πότε θα το κάνουν. Επίσης θέλουμε ρεύμα πιό φτηνό από εκείνο της ΔΕΗ, θέλουμε χωροταξικό, βιολογική γεωργία, χειμερινό τουρισμό, αεροδρόμιο κλπ. Αν γίνουν όλα αυτά και η μονάδα σας λειτουργεί σωστά και μας αρέσει, τότε θα σας επιτρέψουμε να προχωρήσετε σε παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά εμείς τότε θέλουμε πάλι φτηνό ρεύμα και συμμετοχή στα κέρδη".

Βρήκαμε παπά και πάμε να θάψουμε και ζωντανούς, μου φαίνεται. Λυπάμαι, αλλά η προσέγγιση αυτή μόνο "καυτή πατάτα" δεν είναι.

Ανώνυμος είπε...

Μού είναι αδύνατον να φαντασθώ επενδυτή που να δεχθεί με τους όρους της..."καυτής πατάτας". Δηλαδή άλλος βάζει τα λεφτά και εμείς θα τον ελέγχουμε και θα συμμετέχουμε και στα κέρδη. Ωραία. Στο κάτω-κάτω το 2 % θα πηγαίνει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επιπλέον δεν βλέπω τί σχέση έχει η ΔΕΗ και οι εταιρείες, με το αεροδρόμιο, την ακτοπλοία και τα άλλα προβλήματά μας στη Μήλο.

Αναρωτιέμαι και τί θα γίνει αν κλείσουν οι μεταλλευτικές εταιρείες, όπως λέει η πρόταση και όπως υπαινίσσονται διάφοροι. Μάλλον δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τί σημαίνει γιά τη Μήλο η απώλεια των εκατομμυρίων Ευρώ που αφήνει η εξόρυξη. Αλήθεια, οι 500 οικογένειες που έχουν εισόδημα από εκεί, θα γίνουν αγρότες και θα ασχοληθούν με τα βιολογικά προιόντα; 'H μήπως γκαρσόνια σε καφετέριες και καθαρίστριες γιά ενοικιαζόμενα δωμάτια; Συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί δεν μπορεί να συνυπάρξει υπό όρους η εξόρυξη με τη βιολογική γεωργία, τον τουρισμό κλπ

Εχουμε την τύχη να διαθέτουμε φυσικούς πόρους, γιατί να μην τους αξιοποιήσουμε στην κατεύθυνση της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης; Για εμάς και τις επόμενες γενιές. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ". Τα υπόλοιπα είναι εύκολα συνθήματα και αναθέματα.

Ανώνυμος είπε...

Aυτή η ατάκα περί κλεισίματος των εταιρειών (βλ. Βαρυτίνη), ακούγεται ολοένα και πιο συχνά.
Πόσο βάσιμο, αλλά και πόσο πονηρό μπορεί να είναι;

Ανώνυμος είπε...

"Εμένα δεν με νοιάζουν οι 500 οικογένειες που δουλεύουν στις εξορυκτικές.
Θέλω να φύγουν οι εταιρείες και αυτές οι οικογένειες κάπου θα απασχοληθούν.
Ούτως ή άλλως σπίτια όλοι έχουν στον Πειραιά, μπορούν να ψάξουν εκεί για δουλειά ή να μείνουν εδώ να στηριχτούν στον εθνικό πυλώνα της οικονομίας μας, τον τουρισμό.
Ειδικά με αυτή την κρίση οι δουλειές είναι άφθονες, με άριστες εργασιακές συνθήκες και πολύ καλό μισθό.
Ποια γενιά των 700 ευρώ, ποια κρίση και μαλακίες...
Μόνο ο Μακρόπουλος περνάει κρίση.
Όλοι οι άλλοι την περνάνε ζάχαρη.
Πάντως οι εταιρείες πρέπει να φύγουν γιατί καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλοιώνουν το τοπίο και σκοτώνουν την χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας.
Τώρα που είπα για πανίδα, προχτές είχα πάει για ψάρεμα με ένα φίλο και μια κωλοφώκια μας έτρωγε τα δίχτυα.
Αν την έπιανα στα χέρια μου, αν...
Αφού δεν βγάλαμε τπτ, πήρα το φιλαράκι και πήγαμε να πετάξουμε κάτι μπάζα από το σπίτι.
Έχει ένα μέρος στο βιομηχανικό που με βολεύει.
Τέλος πάντων σας ζάλισα και κλείνω με 2 πράγματα που ξέχασα να αναφέρω:
1. Δηλώνω Μηλόφρων (κατά παράφραση του Εθνικόφρων του Χάρρυ Κλύνν).
2. Είμαι χειριστής στου Μαρκέτου"

Σας θυμίζουν τπτ τα παραπάνω?

ΥΓ1 Αυτός ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλοι του Βουνού & Θάλασσας Μήλου, δημιούργησε το σύλλογο σαν όχημα για τη δημαρχία?
ΥΓ2 Ο σύλλογος Φίλοι του Βουνού & Θάλασσας δεν ασχολείται με τον κάμπο, τα χωράφια, γενικότερα τις επίπεδες εκτάσεις?

Deaf

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Deaf, τα πιστεύεις αυτά που γράφεις ή σου ξεφεύγουνε;
Η γενιά των 700 ευρώ υπάρχει και καλοϋοάρχει. Απλώς στη Μήλο υπάρχουνε οι μπαμπάδες με τη μισθουδάρα στη Βαρυτίνη, τα 5 κωλοδωμάτια και τα μποστανάκια και λύνεται το πρόβλημα διά της επιχορηγήσεως.
Το θέμα με τη φώκια, μάλλον πλάκα κάνεις.

Τα μπάζα μπορείς να τα πετάς και στο σαλόνι σου...

Ετσι κι αλλιώς, είσαι πολύ προχω...

Ανώνυμος είπε...

Η WWF, μολις χθες, στην ανα διετία έρευνα που κάνει, ανακοίνωσε ότι με τον τρόπο που ζούμε χρειαζόμαστε ήδη τους διπλούς πόρους από αυτούς που διαθέτει η γη.
Αν εσεις περιμένετε "να συμφωνήσουν οι επενδυτές", αν ξέρετε στ' αλήθεια ποιοί οι νεκροί και ποιοί οι ζωντανοί του σήμερα και του αύριο, πάσο.
Και με το πάσο μας!

Ανώνυμος είπε...

Deaf

Σιγά μην είσαι χειριστής στου Μαρκέτου...!

Οσο για τον τύπο με το βουνό και τη θάλασσα, απλώς παραγοντίζει (εναλλακτικά βέβαια)

Ανώνυμος είπε...

Κανένας δεν κατάλαβε η τοποθέτηση είναι ειρωνική?
Τα εισαγωγικά "" δεν τα είδε κανείς?
Τη σημείωση, αν σας θυμίζουν τπτ τα παραπάνω?
Απλώς μπήκα στη θέση του καφενειούχου-προνομιούχου, του Μηλόφρονα που δεν ξέρει που παν τα 4 αλλά έχει γνώμη και άποψη για όλα, αυτού που από τη μια φωνάζει για παρανομίες και από την άλλη είναι ο πρώτος παράνομος.
Sorry guys.
Την επόμενη θα είμαι πιο ευθύς.

Deaf

Ανώνυμος είπε...

Ο φίλος που μας πληροφορεί γιά το τί λέει το WWF, ας μας πεί μιά πρόταση γιά το πώς θα παράγουμε ενέργεια στην Ελλάδα: Διότι λιγνίτη δεν θέλουμε, λιθάνθρακα δεν θέλουμε, πυρηνική ενέργεια δεν θέλουμε, αιολική δεν θέλουμε (φτιάχνεις "μεταλλικό δάσος" που λένε μερικοί και χαλάει η αισθητική), γεωθερμία δεν θέλουμε.
Καλά κάνει επομένως η ΔΕΗ και προχωρά ακάθεκτη με το τερατούργημα που κατασκευάζει φάτσα-κάρτα στην Κάναβα. Πέρασα και είδα και μιά πίνακίδα που έγραφε "Θερμά Λουτρά Αλυκών". Ο κόσμος κάνει μπανιο εκεί στην παραλία και σκέφτομαι μήπως πρέπει να βάλουμε και μιά πινακίδα γιά τα απόβλητα της ΔΕΗ, που να απαγορεύει το κολύμπι στα 200 μέτρα, σαν αυτή που εγινε ντόρος γιά το Τσιγκράδο το καλοκαίρι. Οι Φίλοι του Βουνού και του Κάμπου φαίνεται δεν περνάνε από εκεί. Πάνε μόνο στις βόρειες παραλίες και στο Τσιγκράδο. Ούτε τους ενοχλεί το ψάρεμα με δυναμίτη, η αλιεία την περίοδο αναπαραγωγής, η καταστροφή του βυθού με τα δίχτυα.
Κάντε λίγο υπομονή Φίλοι του Βουνού, οι (δημοτικές) εκλογές αργούν ακόμα.

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα ενόλησε που στην ημερίδα του ΣΥΝ ελέχθη το πόσο ρυπογόνα είναι η ΔΕΗ και το εργοστάσιο της S&B.
Η επιλεκτική κρίση είναι χειρότερη από το ψέμμα...

Γενικά, πέφτε πολλή σπέκουλα τελευταία στη Μήλο. Κάποιοι συντονίζουν μια συνεχή προπαγανδιστική διαδικασία, που μοιάζει να είναι λίγο τυφλή.
Εκτός αν δεν είναι. Εκτός αν θέλει να αποθαρρύνει τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον κάποιου κόσμου για τα μελλούμενα

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΟΣΟΧΗ!!!
ΟΥΔΕΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΧΩ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ... ΛΟΓΓΟΥ Ή ΑΛΛΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣΔΗΠΟΤΕ!!!
ΕΝΕΡΓΩ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΑΛΕΓΟΜΑΙ ΑΥΤΟΒΟΥΛΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΤΟΜΙΚΑ!
Ευχαριστώ, Χαίρετε!

Ανώνυμος είπε...

NAI ΡΕ ΦΙΛΕ, ΑΠΛΑ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΝΑ ΤΡΑΒΑΣ ΕΝΑ ΖΟΡΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΝΙΣΙΟΥΣ.

ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΤΙ Η ΑΠΛΩΣ ΔΙΑΙΣΘΑΝΕΣΑΙ;

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.