Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Οικολόγοι και γεωθερμία

Το πρόβλημα των οικολογικών ομάδων , σε σχέση με την εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας στη Μήλο είναι η σύγκρουση ανάμεσα στις ανανεώσιμες ενέργειες και την αποκέντρωση.
Στη Μήλο έχουμε αυτή την σύγκρουση, αφού η μεν εκμετάλλευση της γεωθερμικής ενέργειας είναι η πεμπτουσία της λύσης του ενεργειακού προβλήματος, ενώ η αποκέντρωση της εξουσίας είναι το ιδανικό για το ζήτημα της εξουσίας, για κάθε οικολόγο.
Εδώ η τοπική κοινωνία δεν καταλαβαίνει για ποιό δικό της όφελος πρέπει να δοκιμάσει ξανά το κόστος εκμετάλλευσης της γεωθερμίας, όταν το έχει ήδη δει, έστω και αν η εκμετάλλευση της γεωθερμίας συμπίπτει με τις σημερινές προοδευτικές απόψεις για τη λύση του ενεργειακού προβλήματος.
Αν αναλογιστούμε τις σημερινές κρίσεις (δεν είναι μόνο χρηματοπιστωτική, αλλά και ενεργειακή και οικολογική και πολιτισμική) τότε μπορούμε να συναισθανθούμε ποιες δυνάμεις υλικές και άυλες (με την έννοια των ιδεών) συγκρούονται σήμερα σε τούτο το νησί, να αποφύγουμε την σεναριολογία και τους πράκτορες και να χαράξουμε δική μας τοπική πολιτική.
Τακτικές και στρατηγικές έχουν περιγραφεί σαν απόψεις σε αυτό το χώρο.
Ταύτα και μένω για θέσεις ή και απόψεις.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ποιός να τα σκεφτεί αυτά ρε φίλε..

Εδώ θέλουςμ εύκολα πράγματα.
Εύκολα και βολικά: Ασπρο - μαύρο, καλό - κακό, ίσιο - στραβό.

Καθένας επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του πρώτου στα παραπάνω δίπολα. Ειλικρινά ή όχι. Δεν έχει σημασία.

Σημασία έχει να υπάρξει χειρισμός των εντυπωσεων και των σκοπιμοτήτων.

Είναι δύσκολο κανείς να αφορίσει τη γεωθερμία, ακόμη και στη Μήλο. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να τη δεχτεί.

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να συζητήσουμε, να μάθουμε, να ακούσουμε και τέλος, να ακοσυτούμε.

Για άλλη μια φορά, επέλεξαν πάλι κάποιοι πρώτα να ακουστούν!...
Και δεν εννοώ την εκδήλωση του ΣΥΝ την Κυριακή... Εκεί θα πάω να ακούσω.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΘΕΛΑΜΕ...
1. Θα δημιουργούσαμε ένα παμμηλιακο όργανο συλλογικής διακυβέρνησης, ας πούμε... "προστασίας και ανάπτυξης".

2. Θα "χωρίζαμε" την υπόθεση της γεωθερμίας σε δυο μέρη: το καθαρά τεχνικό και όλα τα αλλά.

Για το τεχνικό, θα προσλαμβάναμε ΑΠΟ ΤΩΡΑ σύμβουλο κύρους να τον κάνουμε "δικηγόρο" μας.

3. Αν η πρόταση S&B-ΔΕΗ περνούσε τις "εξετάσεις" σ' αυτό το κομμάτι θα προχωρούσαμε στην παρακάτω προταση-απαίτηση προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση, με τους παρακάτω ορούς και προϋποθέσεις:

α. Συμφωνία για δημιουργία πιλοτικής μονάδας ισχύος έως 20MW (όση ετοιμάζει σήμερα η ΔΕΗ στις Αλυκές) για χρονική περίοδο 7-10 χρόνια και στενή παρακολούθηση των κάθε είδους επιπτώσεων από επιστημονικό οίκο κοινής αποδοχής αλλά που τον έχει προσλάβει και πληρώνει η "Μήλος".

β. Χωροθέτηση της μονάδας με αυστηρά και σύνθετα κριτήρια χρήσης γης, περιβαλλοντικά, οικονομικά, αισθητικά, αντιμετώπισης δυσμενών εξελίξεων κλπ.

γ. Διάθεση της ενέργειας αποκλειστικά στο νησί με κόστος όχι μεγαλύτερο από το 70% του παραγομένου από συμβατικές πηγές ενεργειας. Διακοπή της λειτουργίας της σημερινής μονάδας αλλά διατήρηση και συντήρησή της για άμεση επαναφορά σε λειτουργία σε περίπτωση ανάγκης.

γ. Στο διάστημα της πιλοτικής λειτουργίας της μονάδας, σύνταξη αναπτυξιακού και χωροταξικού σχεδίου αυστηρά αειφορικής ανάπτυξης της Μήλου (με παράλληλη κατάθεση από τις εξορικτικές εταιρίες χωρικών και χρονικών διαγραμμάτων για την οριστική ολοκλήρωση της εξόρυξης στο νησί, με σταδιακή στροφή προς την αειφορική ανάπτυξη. Εξέταση και έγκριση των προγραμμάτων). Ενδεικτικά, ανάπτυξη βιολογικού πρωτογενούς τομέα (γεωργία - το ηφαιστιογενές έδαφός μας υποστηρίζω ότι είναι ιδανικό για εξαιρετικά αγροτικά προϊόντα), δευτερογενούς (μονάδες επεξεργασίας-τυποποίησης βιολογικών αγροτικών προϊόντων) τριτογενούς (προώθηση στην τοπική και διεθνή αγορά των βιολογικών προϊόντων, εναλλακτικό τουρισμό). Ακόμα, ανάπτυξη βιοκληματικής αρχιτεκτονικής, θέρμανση, δημιουργία τροπικών μικροκλιμάτων χειμερινού τουρισμού και αλλά, και αλλά...

Στα 3-5 χρονιά επιτυχούς λειτουργίας της μονάδας άδεια ανάπτυξης της παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας με την υποχρέωση να διαθέτει το 70% τουλάχιστον στις ανάγκες του νησιού στις τιμές που χρεώνει σήμερα η ΔΕΗ τις μεγάλες βιομηχανίες και ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων αειφορικής ανάπτυξης. Συμμετοχή της Μήλου στα κέρδη στο ποσοστό της ενεργείας που εξάγεται. Φυσικά απαιτείται προσδιορισμός και συντονισμός σταδίων και ενεργειών που δεν αφορά την παρούσα παρέμβαση. Και, εννοειται, παραλληλη αναπτυξη κάθε είδους υποδομής (ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, βασικά) υποστήριξης της νέας ανάπτυξης.
Με αυτούς και μόνο τους όρους θα μπορούσαμε να δεχτουμε την υλοποίηση της επένδυσης. Για να «μπουμε» ουσιαστικά στο παιχνίδι, να έχουμε χειροπιαστά και με καθορισμένο προορισμο ανταποδοτικά οφέλη. Για να μπουμε, τέλος, στη λογική του μοναδικού μελλοντος που κουβαλάει μια έστω μικρή ελπίδα επιβίωσης.
Αυτά, σε πέντε γραμμές, για μια ιδέα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συστηματική και θεμελιωμένη πρόταση... 500 σελίδων.
Μια (μοναχά) ιδέα, ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΕΛΑΜΕ να πιάσουμε την καυτή πατάτα και όχι να λεμέ συνεχως: ΝΑ ΜΙΑ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ!!!

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.