Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Η ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ

Στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και από τον Γιωργο Σ. Μπουρδαρα διαβάζουμε.

"Στη Μήλο, τα πράγματα για τη Ν.Δ. δεν πάνε καθόλου καλά. Αυτό, τουλάχιστον μαρτυρούν τα εκλογικά αποτελέσματα: Δεύτερο κόμμα με ψήφους 1.202 (38,57%) στις βουλευτικές του 2007, η Ρηγίλλης είδε να «βυθίζεται» στις ευρωεκλογές, κατορθώνοντας να συγκεντρώσει μόλις 551 ψήφους, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστά μιας υπεραισιόδοξης Αριστεράς: 21%!

Ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να ισχυριστεί ότι μια μικρούλα διάταξη, σε ένα «άσχετο» νομοσχέδιο, η οποία αφορά στην «αγιοποίηση» της Μήλου, υπακούει σε προεκλογικές σκοπιμότητες αναστροφής του αρνητικού για την κυβερνώσα παράταξη κλίματος – ή απλώς πρόκειται για καθυστερημένη τακτοποίηση κάποιας εκκρεμότητας. «Η Μήλος των Κυκλάδων αναγνωρίζεται ως Ιερά Νήσος», αναφέρεται στο άρθρο πρόσφατου νομοσχεδίου, με την επισήμανση ότι η εν λόγω αναγνώριση μεταξύ άλλων θα συμβάλει «στη διασφάλιση και ενίσχυση του ιδιαίτερου θρησκευτικού του χαρακτήρα και στην καθιέρωση του νησιού ως παγκόσμιου Προσκυνηματικού Κέντρου» – με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενίσχυση του τουρισμού (και των επιχειρήσεων) στο νησί. "

Μπας ξέρει κανένας τι σημαίνει τούτο εδώ, πέρα από τα προφανή;

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΗ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΟΜΒΩΝ,ΑΛΛΑ Ο ΧΡΟΝΟΣ, Ο ΤΡΟΠΟΣ Κ.Λ.Π. ΗΤΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΚΟΥΔΟΥΝΑ.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΑΥΤΗ Η "ΑΓΙΟΠΟΙΗΣΗ" ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ...

ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ, ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΥΡΕΣ ΣΤΗ ΜΗΛΟ, ΣΑΝ ΑΓΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ
(ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ, ΓΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ...)

Ανώνυμος είπε...

Οι προσκυνητές πάνε Μήλο!
Παγκόσμιο κέντρο θρησκευτικού τουρισμού γίνεται το νησί με πόλο έλξης τις κατακόμβες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης manosh@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009


Η Τήνος είναι ταυτισμένη με την Παναγία. Το νησί των Κυκλάδων είναι άλλωστε αναγνωρισμένο ως ιερό από το 1971 και κάθε χρόνο το επισκέπτονται πολλές εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές.

Πολύ σύντομα όμως το νησί της Μεγαλόχαρης θα έχει απέναντί του, μερικά ναυτικά μίλια νοτιοδυτικότερα για την ακρίβεια, έναν υπολογίσιμο αντίπαλο στον τομέα του θρησκευτικού τουρισμού: πρόκειται για τη Μήλο με τις κατακόμβες της. Έως τώρα το νησί ήταν περισσότερο γνωστό για τις παραλίες του, όπως το Σαρακήνικο, ο Παπάφραγκας, το Κλέφτικο. Στα τέλη Ιουλίου νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπει την αναγνώριση της Μήλου ως «ιεράς νήσου» όπως είναι η Τήνος και η Πάτμος. Στόχος της αναγνώρισης, αναφέρεται στο νομοσχέδιο, είναι να προστατευτούν κυρίως οι κατακόμβες και να καθιερωθεί η Μήλος ως παγκόσμιο προσκυνηματικό κέντρο. Η κατάθεση του νομοσχεδίου συνέπεσε με το άνοιγμα του χριστιανικού μνημείου στις 22 Ιουλίου, το οποίο παρέμενε κλειστό εδώ και αρκετά χρόνια λόγω εργασιών. Και όπως δείχνουν οι πρώτες μετρήσεις επισκεψιμότητας, μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να αναδειχθεί σε ένα ακόμη κέντρο θρησκευτικού τουρισμού στην Ελλάδα. «Η προσέλευση του κόσμου από την ημέρα που άνοιξαν και πάλι οι κατακόμβες είναι εντυπωσιακή: Από τις 22/7 έως σήμερα τις έχουν επισκεφτεί περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο αριθμός θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος, αφού το μνημείο λειτουργεί με μισό ωράριο, έως το μεσημέρι» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Αικατερίνη Δελλαπόρτα, προϊσταμένη της Β΄ Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. «Σίγουρα θα φέρει πολύ μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών στο νησί» προσθέτει. Σημειώνεται ότι οι μόνιμοι κάτοικοι της Μήλου είναι περίπου 6.000 και ο πληθυσμός στο νησί τριπλασιάζεται το καλοκαίρι. Για τον Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο- έκανε την πρόταση στην Ιερά Σύνοδο να ανακηρυχθεί η Μήλος «ιερά νήσος» και στη συνέχεια το αίτημά του προωθήθηκε στα αρμόδια υπουργεία- η αναγνώριση έχει μεγάλη σημασία. «Δίνει τη δυνατότητα στη Μήλο να ενταχθεί στον παγκόσμιο χάρτη του θρησκευτικού τουρισμού. Στόχος είναι να διαφυλαχθούν οι κατακόμβες που έχουν υποστεί μεγάλες ταλαιπωρίες». Ευκαιρία για επισκέπτες όλο τον χρόνο
Σε αύξηση των επισκεπτών στο νησί καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου προσβλέπει ο δήμαρχος της Μήλου κ. Γιώργος Τσαΐνης με την αναγνώριση και το άνοιγμα του μνημείου. «Για μας το σημαντικό ήταν πρωτίστως να ανοίξουν οι κατακόμβες. Η αναγνώριση και το άνοιγμα έγιναν ταυτόχρονα και αυτό μας ευχαριστεί. Το βλέπουμε θετικά. Ευελπιστούμε ότι θα αυξηθούν οι επισκέπτες και από το εξωτερικό και από το εσωτερικό. Και μάλιστα θα έρχονται όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και τις υπόλοιπες εποχές. Έτσι θα υπάρχει όφελος και για τους επαγγελματίες του νησιού».


Τοπ η Τήνος με 1,5 εκατ. επισκέπτες


Νεκροταφείο και τόπος λατρείας από τον 2ο αιώνα

ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ, το παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο της Μήλου, βρίσκονται κοντά στον σημερινό οικισμό Τρυπητή. Είναι μοναδικές σε μέγεθος στην Ελλάδα και θεωρούνται από τις σημαντικότερες στον κόσμο μαζί με αυτές στη Ρώμη (της Αγίας Πρισκίλλης) και των Αγίων Τόπων.

Ιδρύθηκαν πιθανότατα στα τέλη του 2ου αιώνα, αλλά φαίνεται πως οι ταφές συνεχίστηκαν έως τα τέλη του 5ου, όπως αποδεικνύεται από τις επιγραφές που έχουν διασωθεί και τη διακόσμηση σε μερικούς τάφους. Εκτός από νεκροταφείο όμως αποτελούσαν και τόπο λατρείας. Επισκέψιμες είναι σήμερα δύο μεγάλες στοές ενώ κλειστή παραμένει η τρίτη.

Ανώνυμος είπε...

Τώρα χρειάζονται και 2-3 θαύματα για να δέσει το γλυκό ...

Ανώνυμος είπε...

Προβλεπω σε λιγο καιρο μερικοι " εξυπνοι " με κομπρεσερ να σκαβουν καθισματα μεσα στις κατακομβες,οπως εκαναν στη συκια,αραγε θα πεσει κοπανος στο (στα) συγκεκριμενο ατομο??? πολυ θα ηθελα να μαθω
ανταρτης

Ανώνυμος είπε...

Ποιοί θα οικονομήσουν πάλι;

Κάτι μου λέει ότι σε 5 χρόνια η Μήλος δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που είναι σήμερα...!!!

Ανώνυμος είπε...

Ολοκληρώθηκε το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού πλούτου της χώρας με την υπογραφή από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Ι. Μπούγα απόφασης καθορισμού της διαδικασίας μίσθωσης γεωθερμικών πεδίων.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, με την Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξη, Ιωάννης Μπούγας καθορίζονται οι όροι και η διαδικασία εκμίσθωσης του δικαιώματος του δημοσίου για έρευνα και διαχείριση γεωθερμικού δυναμικού. Με τη νέα (3η κατά σειρά) Υπουργική Απόφαση ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο αξιοποίησης του γεωθερμικού πλούτου της χώρας μας και εφαρμογής της γεωθερμίας για ψύξη και θέρμανση κτηρίων.

Η νέα Υ.Α. που εκδόθηκε σε εφαρμογή του Ν.3734/2009 «Προώθηση της συμπαραγωγής δύο ή περισσότερων χρήσιμων μορφών ενέργειας» καθορίζει τη διαδικασία και τους όρους για μίσθωση:
-Του δικαιώματος έρευνας για νέα γεωθερμικά πεδία μη ερευνημένων χώρων και πιθανών γεωθερμικών πεδίων
-Του δικαιώματος διαχείρισης γεωθερμικού πεδίου που έχει πιστοποιηθεί μετά από τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας
-Του δικαιώματος διαχείρισης τμημάτων βεβαιωμένων γεωθερμικών πεδίων με προτεραιότητα σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Επιπλέον, προκειμένου να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στους σχετικούς διαγωνισμούς, η νέα Υ.Α. προβλέπει για πρώτη φορά ενιαία αντικειμενικά κριτήρια με συγκεκριμένους συντελεστές βαρύτητας για τη μίσθωση του δικαιώματος έρευνας, καθώς και συγκεκριμένες προθεσμίες για όλα τα στάδια διενέργειας των διαγωνισμών.

Επίσης για πρώτη φορά καθορίζεται:
-Η διαδικασία για την εκμετάλλευση τμημάτων των γεωθερμικών πεδίων και εξασφαλίζεται ρητά η προτεραιότητα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
-Το ύψος του ελάχιστου αναλογικού μισθώματος για τη διαχείριση των πεδίων στο 2%. Στην περίπτωση των τμημάτων που αφορούν αποκλειστικά σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις το ελάχιστο αναλογικό μίσθωμα ορίστηκε στο 1%.
-Η διαδικασία για την ταυτόχρονη μίσθωση του δικαιώματος διαχείρισης βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου και του δικαιώματος έρευνας άμεσα γειτονικού πιθανού.

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη γεωθερμία γίνεται ένα επιπλέον βήμα στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Υπουργείου Ανάπτυξης για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μέσω της αξιοποίησης του πλούσιου γεωθερμικού δυναμικού που διαθέτει η χώρα και το οποίο μπορεί να έχει πολλαπλές εφαρμογές σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την τηλεθέρμανση και τηλεψύξη πόλεων, έως τις νέες υψηλής προστιθέμενης αξίας θερμοκηπιακές καλλιέργειες και τη μεταποίηση, καταλήγει η ανακοίνωση.

arisdel23 είπε...

ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΜΗΛΟΥ, ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑΤΟ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΝΤΑΙ....ΚΑΤΣΙΚΕΣ! Η ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΥΤΟ ΕΓΚΥΜΟΝΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ(ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙΤΑΙ, ΑΝΕΤΑ ΤΟ ΕΧΕΙ)(ΦΩΤΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ http://www.facebook.com/group.php?gid=312461765284&ref=mf )

ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ?ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΡΙΜΕΝΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΓΕΝΗΤΡΙΑΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ EΔΩ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ..)ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΑΠΛΑ...ΚΛΕΙΝΟΥΝ!!!!!!

ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ, ΕΠΙΚΥΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΦΥΛΑΚΤΟ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ (15/11/2009) , ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΕ ΤΡΑΓΩΔΙΑ...ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΛΕΣ, ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ!

Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.