Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

3.500.000 τόνοι Μήλου εξάγεται

Αναδημοσιεύουμε (27/06/08 EURO2day) μελέτη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) για να καταλάβουμε για τι μεγέθη και συμφέροντα μιλάμε:

Mεγάλη ζήτηση για πρώτες ύλες και μεταλλουργικά προϊόντα, υψηλές τιμές και σημαντικές αυξήσεις πωλήσεων των εταιριών του κλάδου διεθνώς και για το 2007, παρατηρεί σε μελέτη του ο ΣΜΕ.Οι εταιρίες-μέλη του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) είχαν αρκετά ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα ιδιαίτερα στους τομείς των βιομηχανικών ορυκτών και των μεταλλουργικών προϊόντων.

ΜΠΕΝΤΟΝΙΤΗΣ
Η συνολική παραγωγή εξορυγμένου ορυκτού στον κλάδο του μπεντονίτη υπερβαίνει τους 1.300.000 τόνους. Η εξόρυξη πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο στα ορυχεία της νήσου Μήλου (S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε.) και σε μικρές ποσότητες στη νήσο Κίμωλο (ΜΠΕΝΤΟΜΑΙΝ Επιχειρήσεις Κιμώλου Α.Ε.).
Το εξορυγμένο υλικό και από τις δύο περιοχές είναι μοναδικής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποιότητας και από τα καλύτερα στον κόσμο. Επίσης, και το μέγεθος της εγχώριας παραγωγής του υλικού βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης.
Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε. αποτελεί τη μεγαλύτερη παραγωγό μπεντονίτη στην Ευρώπη καθώς και τη μεγαλύτερη εξαγωγό εταιρία στον κόσμο. Οι πωλήσεις μπεντονίτη κατευθύνονται κατά κύριο λόγο στο εξωτερικό, καλύπτοντας όλη την ευρωπαϊκή αγορά καθώς και σημαντικές αγορές της Αμερικής (ΗΠΑ, Καναδά, Βραζιλία), της Ρωσίας και των χωρών της ανατολικής Μεσογείου. Ένα μικρότερο μέρος καλύπτει και τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς.

ΠΕΡΛΙΤΗΣ
Κατά το 2007 η ελληνική δραστηριότητα της S&B στον κατεργασμένο αδιόγκωτο περλίτη παρέμεινε σταθερή στα επίπεδα του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα και οι συνολικές πωλήσεις του ελληνικού κατεργασμένου αδιόγκωτου περλίτη διατηρήθηκαν στα επίπεδα του 2006. Η κατανομή των πωλήσεων ανά τομέα τελικών χρήσεων διαμορφώθηκε ως εξής: το 58% κατευθύνθηκε στις οικοδομικές εφαρμογές (δομικά υλικά και επιχρίσματα), το 20% στις γεωργικές χρήσεις και το υπόλοιπο σε άλλες εφαρμογές, όπως κρυογενικές μονώσεις, χυτήρια και ως διηθητικά μέσα.
Στον τομέα αυτόν λειτουργούν δύο εταιρίες-μέλη του συνδέσμου, η S&B Bιομηχανικά Ορυκτά Α.Ε., που αποτελεί τον σημαντικότερο παραγωγό περλίτη στον Ελλαδικό χώρο, με κέντρο παραγωγής στη Μήλο, καθώς και τον μεγαλύτερο προμηθευτή αδιόγκωτου διαβαθμισμένου περλίτη παγκοσμίως, και η Περλίτες Αιγαίου Α.Ε., που δραστηριοποιείται στη νησίδα Γυαλί. Συνολικά σε επίπεδο εγχώριας παραγωγής εξορύχθηκαν περίπου 1.100.000 τόνοι ορυκτού περλίτη και παράχθηκαν σχεδόν 650.000 τόνοι κατεργασμένου υλικού.

ΠΟΖΟΛΑΝΗ
Η εγχώρια παραγωγή ποζολάνης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα και το 2007, φτάνοντας τους 1.520.000 τόνους. Το σύνολο της παραγωγής απορροφήθηκε από την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία. Οι περιορισμοί που θεσμοθετήθηκαν στην Ε.Ε. για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα έδωσαν σημαντική ώθηση στην παραγωγή ποζολανικών τσιμέντων, τα οποία στην Ελλάδα παράγονται από τη φυσική ποζολάνη και την ιπτάμενη τέφρα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ως καύσιμο τον λιγνίτη.
Τα ενεργά ορυχεία ποζολάνης βρίσκονται στη Μήλο, στην Κίμωλο και στη Σκύδρα του νομού Πέλλης. Στον κλάδο της ποζολάνης δραστηριοποιούνται οι εταιρίες-μέλη του ΣΜΕ ΛΑΒΑ Μ.Λ.Α.Ε., ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ Δομικά Υλικά Α.Ε. και ΜΠΕΝΤΟΜΑΪΝ Επιχειρήσεις Κιμώλου Α.Ε.

Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ με μικρά βήματα

Με γοργούς ρυθμούς προωθείται η συνεργασία της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με την S&B, Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει υπογράψει MoU με την S&B για την από κοινού έρευνα, διαχείριση και εκμετάλλευση του γεωθερμικού πεδίου στο νησιωτικό σύμπλεγμα Μήλου - Κιμώλου - Πολυαίγου. Σε έναν μήνα εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το μακροχρόνιο επιχειρηματικό σχέδιο αξιοποίησής του, το οποίο θα υποβληθεί στα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και της S&B προκειμένου να εγκριθεί. Αμέσως μετά προβλέπεται η σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν η S&B και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, με ποσοστά που δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Σε κάθε περίπτωση, στα άμεσα σχέδια της εταιρίας που θα δημιουργηθεί είναι η κατασκευή καταρχήν ενός πιλοτικού σταθμού 5 MW στη Μήλο, που θα αξιοποιεί τα γεωθερμικά κοιτάσματα της περιοχής. Θα είναι ουσιαστικά η πρώτη μονάδα του είδους που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και θα συνιστά «γενική δοκιμή» της συνεργασίας των ΔΕΗ Ανανεώσιμες και S&B, προκειμένου να επεκταθεί περαιτέρω.
Οι δύο πλευρές επιθυμούν να κινηθούν με μικρά βήματα, τουλάχιστον στην αρχή, τόσο για να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα παρόμοιων έργων όσο και για να μην προκληθούν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία. Πάντως, πρόθεση των συνεργαζόμενων εταιριών είναι να υπάρξει εκτεταμένη ενημέρωση των κατοίκων της Μήλου για τη συνεργασία και προς τον σκοπό αυτόν σχεδιάζεται και σχετική καμπάνια.
Δημοσιεύθηκε: 08:08 - 25/06/08 στο EURO2DAY

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ένας τόπος μοναδικός…
…… Η μοναδικότητα αυτή του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού και η πλούσια ιστορία και πολιτισμός του συνιστούν μια μεγάλη παρακαταθήκη για τη σημερινή του κοινωνία που καλείται να τα αναδείξει και να τα προστατέψει αφού όχι μόνο τους οφείλει την ύπαρξη και την ταυτότητά της αλλά και καθορίζεται βέβαια από αυτά όσον αφορά την δυναμική της εξέλιξής της. Αυτό συνιστά και το μεγάλο της στοίχημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικότατη μπορεί να είναι η συμβολή της υποψηφιότητας της Μήλου για το βραβείο του Ευρωπαϊκού τοπίου της χρονιάς( Landscape of the Year) που απονέμεται από την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με την παγκόσμια οργάνωση-δίκτυο των Φίλων της Φύσης (Friends of Nature). Η πρωτοβουλία του Δικτύου «Φίλοι της Φύσης» στην Ελλάδα και του Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, μέλους του Δικτύου, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για την προβολή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου του νησιού στην κατεύθυνση μιας αειφορικής ανάπτυξής του.
…………Σήμερα όμως οι υπερσύγχρονοι εκσκαφείς οργώνουν κυριολεκτικά διάφορες περιοχές του νησιού και δημιουργούν τεράστια ορυχεία, από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Αλλάζει σε αυτές τις περιοχές ριζικά η γεωμορφολογία του νησιού. Εκατομμύρια τόνοι βγαλμένοι από τα σπλάχνα του φεύγουν κάθε χρόνο. Υπάρχει λοιπόν το ζήτημα του τεράστιου μεγέθους. Μια εξορυκτική δραστηριότητα σε τέτοια μεγέθη δεν μπορεί να συμβαδίζει με τις αρχές μιας αειφορικής-βιώσιμης ανάπτυξης. Το εύρος της εκμετάλλευσης των ορυκτών στη Μήλο αποτελεί έναν από τους κύριους επιβαρυντικούς παράγοντες για την περιβαλλοντική ισορροπία του νησιού ιδιαίτερα όταν ακόμα και σήμερα το θεσμικό πλαίσιο της Ελληνικής πολιτείας και οι διαδικασίες ελέγχου για τις εξορύξεις και τις οφειλόμενες αποκαταστάσεις περιβάλλοντος είναι επιεικώς ανεπαρκή.
Πρέπει βέβαια να τονιστεί ο σημαντικότατος ρόλος τους εξορυκτικού τομέα στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού. Η απουσία και μόνο της ανεργίας στα ποσοστά που συναντιέται σε άλλα μέρη της Ελλάδας αναδεικνύει την σημασία του. Η επισήμανση όμως αυτή δεν μειώνει την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από τις εξορύξεις. ……………………Η ύπαρξη των εξορύξεων είναι και ο κύριος λόγος που η ταξική σύνθεση της κοινωνίας της Μήλου κατά την νεότερη ιστορία της διαφοροποιείται σημαντικά από αυτή των άλλων νησιών του Αιγαίου με μια ισχυρή εργατική τάξη να έχει σημαντικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1950 και μετά. Αυτή η τάξη όμως δυστυχώς τώρα βρίσκεται αδρανοποιημένη απέναντι στο επιθετικό παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο της μιας ιδιαίτερα εξορυκτικής εταιρείας που σε συνθήκες μονοπωλίου κυριαρχεί στην οικονομία και κοινωνία του νησιού επί πολλές δεκαετίες.
………Δυστυχώς όμως τα κυρίαρχα στοιχεία αυτού του τουριστικού ρεύματος είναι παρόμοια με αυτά των περισσοτέρων τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα. Μαζικός τουρισμός με μοναδικό σχεδόν ενδιαφέρον τις παραλίες με τις ξαπλώστρες. Εσωτερικός κυρίως τουρισμός, ιδιαίτερα για τη Μήλο, επικεντρωμένος σε δύο και μόνο μήνες το χρόνο. Ένας τουρισμός χωρίς ιδιαίτερα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά ενδιαφέροντα. Φυσικά βέβαια αυτός ο τουρισμός ρυπαίνει και αλλοιώνει .
………… Όσον αφορά τα περιπατητικά, πεζοπορικά μονοπάτια ιδιαίτερα υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ,τόσο στα πάνω χωριά, όπου υπάρχει ένα ευρύτατο δίκτυο μονοπατιών, χωρίς φροντίδα δυστυχώς, ορισμένα από τα οποία στην περιοχή της κλασικής πόλης έχουν ένα μεγάλο πολιτιστικό ενδιαφέρον, όσο και την Νοτιοδυτική Μήλο που προαναφέραμε, γνωστή ως Χάλακα. Στην περιοχή αυτή, που είναι και η μεγαλύτερη σε έκταση του νησιού, υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο μονοπατιών. Χρειάζονται όμως τα περισσότερα από αυτά σηματοδότηση, χαρτογράφηση αλλά και καθαρισμό. Ένα από τα πιο φροντισμένα είναι αυτό στην περιοχή Άγιος Παντελεήμονας στο ιδιωτικό κτήμα Δρακάκη. Το φυτικό οικοσύστημα της περιοχής και η ομορφιά του είναι σπάνια για τη Μήλο. Αξίζει επίσης να αναφερθεί το κλασικό μονοπάτι για την ανάβαση στον Προφήτη Ηλία την υψηλότερη κορυφή του νησιού. Πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι η Μήλος έχει ένα τεράστιο δίκτυο χωματόδρομων εξυπηρετικών βέβαια και για τους πεζοπόρους και ορειβάτες.
Γενικότερα η περιοχή του Χάλακα προστατευόμενη στα πλαίσια του « Natura 2000» θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ιδανικό τόπο προσέλκυσης εναλλακτικού τουρισμού βουνού και θάλασσας. Δυστυχώς όμως και η Ελληνική πολιτεία αδιαφορεί για την οργάνωση, διαχείριση και οικοανάπτυξη αυτού του πολύτιμου οικοσυστήματος αλλά και ένα μέρος της τοπικής κοινωνίας αντιδρά στον οποιονδήποτε περιορισμό των περιουσιακών του δικαιωμάτων στην περιοχή.
Δίπλα σε όσα αναπτύξαμε παραπάνω για την εξορυκτική δραστηριότητα και τον τουρισμό που μονοπωλούν σχεδόν την οικονομία του νησιού έχοντας περιορίσει στο ελάχιστο δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα όπως η γεωργία πρέπει να αναφερθούμε και στο ζήτημα των μορφών ενέργειας στο νησί. Έχουμε και σε αυτό τον τομέα ένα δημιούργημα του ηφαιστείου, τη γεωθερμία.
Κυρίαρχη αυτή η ενέργεια στο υπέδαφος της Μήλου. Στο ίδιο το έδαφος όμως του νησιού έχουμε μιαν ιδιαίτερα άσχημη εξέλιξη για τη γεωθερμία. Μολονότι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας και σίγουρα φιλικότερη προς το περιβάλλον από την καύση του πετρελαίου, που υπάρχει στο νησί μαζί με λίγες ανεμογενήτριες, εμφανίστηκε στην πρώτη προσπάθεια αξιοποίησής της την δεκαετία του 80, ως μια καταστροφική δύναμη προς το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι τεράστιες ευθύνες ,τόσο της ΔΕΗ που έδρασε τότε ως μαθητευόμενος σαλτιπάγκος ,όσο και των τυχοδιοκτικών πολιτικών της κεντρικής αλλά και της τοπικής πολιτικής σκηνής συνεπικουρούμενων από διάφορους υποτιθέμενους επιστήμονες, γιγάντωσαν τα οποιαδήποτε πραγματικά προβλήματα της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης και τις δυσκολίες ή και αδυναμίες επίλυσης τους από την τότε τεχνολογία.
Σήμερα η ΔΕΗ επανέρχεται για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου με όχημα πίεσης προς την κοινωνία της Μήλου την κυρίαρχη εταιρεία του εξορυκτικού τομέα που προαναφέραμε. Απέναντί τους οφείλουμε να προετοιμαστούμε. Να οργανώσουμε το μέτωπό μας με πρώτο μέλημα την συγκρότηση της γνώσης μας γι’ αυτό το θέμα. Μπορούμε να υπερασπιστούμε αλλά και να αντικρούσουμε θέσεις για τις οποίες γνωρίζουμε. Καμία στάση μας υπέρ ή ενάντια σε κάτι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Επιβάλλεται λοιπόν το άμεσο άνοιγμα ενός διαλόγου αλλά και ενημέρωσης από ειδικούς επιστήμονες, ευαίσθητους στα οικολογικά ζητήματα.
………… Όλα όσα αναφέραμε περιγράφοντας τις διάφορες πλευρές της Μήλου αναδεικνύουν την αναγκαιότητα της συγκρότησης μιας μαζικής προσπάθειας για την αειφόρο ανάπτυξη του νησιού με την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού του κεφαλαίου. Ο Όμιλος Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου, μέλος του πανελλήνιου δικτύου « Φίλοι της Φύσης», ιδρύθηκε μόλις πρόσφατα έχοντας ανάμεσα σε άλλους και αυτό τον μεγάλο στόχο. Καλούμε όλους τους πολίτες της Μήλου να βαδίσουμε μαζί αυτό το δύσκολο αλλά ωραίο δρόμο. Αυτόν που μας ενώνει για την προστασία της κοινής μας περιουσίας.

Γιώργος Μάλλης
Καθηγητής Μ. Ε/ Μέλος Ομίλου Φίλων Βουνού και Θάλασσας Μήλου
Αποσπάσματα από κείμενο το οποίο έχει σταλεί για δημοσίευση στο επόμενο τεύχος (53) του περιοδικού
« Αζιμούθιο» του Ελληνικού Δικτύου « Φίλοι της Φύσης»

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008

ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμος γνωστοποίησε τις απόψεις του για τις εξορυκτικές δραστηριότητες στη Μήλο, μέσω απάντησης στο ΤΟΠ ΣΥΜ ΝΕΩΝ μετά από σχετικό ερώτημα.
Χαιρόμαστε που έστω και έτσι άνοιξε ένας διάλογος.
Συγχαρητήρια στο ΤΟΠ ΣΥΜ ΝΕΩΝ, για την πρωτοβουλία του, αλλά η τελευταία ήπια επιθετική φράση μάλλον μας ανήκει και για αυτό ας μη το παρεξηγήσουν.
Τέλος θα γίνει κατανοητό ότι ο διάλογος και η έκφραση απόψεων ενισχύει τον Δήμο στις επαφές με τις επιχειρήσεις, αν θέλει να διαπραγματευθεί, ενώ κάτι βασιλικότεροι του βασιλέως τον υπονομεύουν έστω και να θέλει να αντιπαρατεθεί.
Αντιγράφουμε από τα ΜΗΛΕΙΚΑ ΝΕΑ.

ΔΗΜΟΣ ΜΗΛΟΥ
Προς το

Τοπικό Συμβούλιο Νέων Μήλου

Θέμα: Εξορυκτική δραστηριότητα στη Μήλο

Σε απάντηση σχετικού αιτήματός σας σχετικά με τις θέσεις της Δημοτικής Αρχής σε θέματα εξορύξεων στο νησί μας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τα παρακάτω:

1) Η επί σειρά ετών αλόγιστη εξάπλωση της εξόρυξης, αλλά και ο πλημμελής έλεγχος των δραστηριοτήτων, οδήγησαν σε μια περιβαλλοντικά απαράδεκτη κατάσταση η οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι αναστρέψιμη.

2) Με στόχο την ουσιαστική αλλαγή των όσων ίσχυσαν στο παρελθόν, αλλά με παράλληλο σεβασμό στις προγραμματικές θέσεις για ισόρροπη ανάπτυξη και αυστηρά ελεγχόμενη εξόρυξη, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει μια σειρά αποφάσεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, με σοβαρότερες τις ακόλουθες:
· Ζήτησε την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε να ασκείται ουσιαστικός έλεγχος από τις τοπικές κοινωνίες, και οι άδειες εξόρυξης να δίνονται με την προϋπόθεση της σύμφωνης γνώμης και όχι της απλής γνωμοδότησης των τοπικών αρχών.
· Αποφάσισε το 2006, και το τηρεί απολύτως έως σήμερα, να μην γνωμοδοτήσει θετικά για καμιά νέα άδεια ορυχείου, αλλά και για καμιά επέκταση υπάρχοντος, πριν να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ολοκλήρωσης του νέου χωροταξικού σχεδιασμού που βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του Δήμου.
· Σε κάθε περίπτωση γνωμοδότησης για έγκριση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των περιοχών αλλά και οι τρόποι και η χρονική διάρκεια των αποκαταστάσεων

3) Ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Μήλου, οι παραπάνω θέσεις εκφράσθηκαν σε αλλεπάλληλες αποφάσεις που αφορούσαν τις ακόλουθες περιπτώσεις:
· Αρνητική γνωμοδότηση τον Μάϊο 2006, επί της μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το λατομείο ποζολάνη της ΑΓΕΤ Α.Ε. στην Ξυλοκερατιά, καθώς και για την επέκταση του , με το σκεπτικό ότι δεν δίνεται σύμφωνη γνώμη σε επεκτάσεις, αλλά και το γεγονός ότι η μελέτη δεν προέβλεπε σύντομους χρόνους αποκαταστάσεων
· Θετική γνωμοδότηση τον Δεκέμβριο 2006, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το υπάρχον λατομείο Καολίνη στη θέση Ραλλάκι, με το σκεπτικό ότι εντός δεκαετίας θα έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη και θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση.
· Θετική γνωμοδότηση τον Αύγουστο 2007, επί της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Σκάλας φόρτωσης πλοίων στη θέση Αμπουρδεχτάκι, με την προειδοποίηση ότι εντός διετίας θα πρέπει να σχεδιασθεί η μεταφορά της δραστηριότητας σε άλλο σημείο εκτός δυτικής Μήλου.
· Θετική γνωμοδότηση τον Μάιο 2008, για την παράταση της λειτουργίας του ορυχείου ποζολάνη της ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. στην Ξυλοκερατιά με την προϋπόθεση ότι η εξόρυξη δεν θα επεκταθεί ανατολικότερα των σημερινών της ορίων, ασχέτως αν η αρχική αδειοδότηση το προέβλεπε.

4) Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθεί η από καιρό εκφρασμένη άποψη ότι στη δυτική Μήλο, με στόχο την καλύτερη προστασία της περιοχής Natura, δεν θα πρέπει να δοθούν μελλοντικά νέες άδειες εξορύξεων.

Ελπίζουμε ότι με τις παραπάνω πληροφορίες συμβάλλαμε στην ενημέρωσή σας , και σας γνωρίσουμε ότι τα πρακτικά των συνεδριάσεων αλλά και κάθε άλλο στοιχείο βρίσκονται στη διάθεσή σας ώστε να σας βοηθήσουν στην πλήρη διαμόρφωση άποψης επί του θέματος.

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

....ΤΣΙΓΚΡΑΔΟ

Έφερα στην κορυφή το εισαγωγικό σημείωμα του ΜΔ αφού επιβεβαιώνεται πάλι από τα πράγματα.

Με απόφαση της Νομαρχίας Κυκλάδων (ΦΕΚ 835/12-5-2008) “ καθορίζεται σαν αποδέκτης των υγρών αποβλήτων (υπέρλεπτων περλίτη) του εργοστασίου επεξεργασίας περλίτη της εταιρίας S&B ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΟΡΥΚΤΑ ΑΕ τη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου «Μούρη» έμπροσθεν του εργοστασίου”….

Θυμόμαστε ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχε ξεσπάσει πόλεμος από ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ κατά της S&B με αποτέλεσμα να διεξαχθούν έλεγχοι από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος να διαπιστωθούν παραβάσεις και να επιβληθεί πρόστιμο συνολικού ύψους 392.000 ευρώ.

Η όλη υπόθεση είχε ερμηνευθεί από πολλούς σαν πόλεμος ανάμεσα σε επιχειρηματίες με διεκδικούμενο έπαθλο την εκμετάλλευση της γεωθερμίας. Η υπόθεση της γεωθερμίας έληξε υπέρ της S&B και ο πόλεμος έληξε. Δεν κρατούν κακίες σε αυτά τα μέρη…
Τώρα, η Νομαρχία αναγνωρίζει ότι «η υπ αριθμ 1355/22-3-2005 απόφαση με θέμα χορήγηση οριστικής άδειας διάθεσης υγρών αποβλήτων εργοστασίων περλίτη της εταιρίας S&B στη θέση Τσιγκράδο, εκδόθηκε εκ παραδρομής,(για αυτό ανακλήθηκε με την 4799/18-10-2007) χωρίς να τηρηθεί η εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία». Τα παίρνει πάνω της όλα και εκδίδει νέα απόφαση!!!
Στη νέα απόφαση ορίζεται ότι «ανεξάρτητα με τον βαθμό καθαρισμού και απολύμανσης των υγρών αποβλήτων, θα τοποθετηθεί σήμανση στην παραλία και σε απόσταση 200 μέτρων από τον αγωγό θα απαγορευτεί η κολύμβηση. Ακόμα σε απόσταση 300 μέτρων από τον αγωγό θα απαγορεύεται η αλιεία εδώδιμων οστρακόδερμων».

Δηλαδή αν δεν υπήρχε ο πόλεμος των επιχειρηματιών όλα καλά, αλλά και τώρα όλα σώζονται με τις πινακίδες απαγόρευσης; Υπάρχει πρόβλημα από την διάθεση των αποβλήτων και αν ναι, τι είδους είναι το πρόβλημα; Όσοι έκαναν μπάνιο μέχρι τώρα, κοντά στον αγωγό πρέπει να ανησυχούν; Το οικοσύστημα της περιοχής θα ακολουθεί τις πινακίδες;

Το κράτος γίνεται γιο-γιο ανάλογα με τις καθημερινές ορέξεις των επιχειρήσεων και ζαλισμένο αποφασίζει, αναιρεί, ελέγχει, τιμωρεί, αθωώνει, προειδοποιεί για άγνωστο κίνδυνο και προσπαθεί να σωθεί τοποθετώντας πινακίδες τώρα που η παραλία έγινε πάλι απόκρυμνη.

Στο νησί μας γίνονται και ξεγίνονται πράματα και θάματα και εμείς παρακολουθούμε ζαλισμένοι, εκτός και αν κάποιοι μεταξύ μας γνωρίζουν, αλλά ενημερώνουν μόνο μετά από ραντεβού….

Tελικά επιβεβαιώνεται καθημερινά η διαπίστωση ότι η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του.
....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
Και απαιτείται από εμάς να αρθρώσουμε πολιτική για τον τόπο μας.

Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΤΡΟΠΗΣ

Η ΙΝΤΕΡΜΠΕΤΟΝ ΔΟΜΙΚΑ ΥΛΙΚΑ Α.Ε. θυγατρική εταιρία του ομίλου της Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ ζήτησε και έλαβε από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συνεδρίαση του την 26/05/2008, παράταση άδειας εκμετάλλευσης ορυχείου βιομηχανικού ορυκτού (ποζολάνη ) έκτασης 809.902,5 στη θέση "Πετρίτσι" περιοχής Ξυλοκερατιάς.
ΓΙΑΤΙ;
Με ποιο θάρρος αναλάβανε αυτή την ευθύνη όσοι ψήφισαν υπέρ; Θα εξηγήσουν στον εαυτό τους, στα παιδιά τους αυτή την στάση τους; Ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΔΣ που με τη δική του «διπλή» ψήφο πέρασε η απόφαση αισθάνεται άνετα;
Ποιούς όρους καταστροφής δεν υπηρετούν οι δύο εταιρίες στην Ξυλοκερατιά ώστε να δικαιολογείται η παράταση άδειας εκμετάλλευσης;
Έχουμε πολλά δάση σαν και αυτά που έχουν καταστρέψει και θα καταστρέψουν άμεσα ΤΙΤΑΝ και ΗΡΑΚΛΗΣ;
Έχουμε πολλά Κλέφτικα ή μήπως είμαστε ιδιοκτήτες τους, για να τα παραχωρούμε στο κέρδος;
Είναι κωμικοτραγικό να καταγγέλλουμε (δίκαια) το ΥΠΕΧΩΔΕ επειδή στην προσωρινή υπουργική απόφαση για την περιοχή NATURA επιτρέπει την λειτουργία λατομείων και το Δημοτικό Συμβούλιο να δίνει παράταση άδειας εκμετάλλευσης στον ίδιο χώρο!!!!
Πρόθυμοι 6 δημοτικοί σύμβουλοι έδωσαν την έγκριση, χωρίς ούτε καν να διαπραγματευτούν οτιδήποτε, εξηγώντας έτσι γιατί όλες οι εταιρίες δεν σέβονται τον Δήμο. Προετοιμάζοντας μας και για τα χειρότερα.
Το τέλος αυτής της πανέμορφης περιοχής υπογράφηκε από τους ίδιους εμάς (μέσω των εκπροσώπων μας) και θα μας βαραίνει για πάντα, εκτός και αν υπάρξει κινητοποίηση δυναμική, συντονισμένη ώστε να μας υπολογίσουν πρώτα οι εκπρόσωποι μας και στη συνέχεια οι υπόλοιποι.
Υπάρχουν σύλλογοι, σωματεία, οικολογικές ομάδες, δημοτικές κινήσεις, ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, blogs, εφημερίδες, νέοι, ευαίσθητοι άνθρωποι, εδώ;
Η Μήλος είναι:
......Για το κράτος ένα νησί στα τόσα που δεν μπορεί να διαχειριστεί, και έτσι με ανακούφιση το παραδίδει στις εταιρίες για εκμετάλλευση, νίπτοντας τα αδέξια χέρια του
.....Για τις εταιρίες ιδανικός τόπος άντλησης κερδών, χωρίς ιδιαίτερες οχλήσεις
......Για εμάς που γεννηθήκαμε και φιλοδοξούμε και να πεθάνουμε εδώ, είναι ο κόσμος όλος και απαιτούμε να έχουμε τον πρώτο λόγο για το παρόν και το μέλλον του.
Ο διάλογος μας είναι ο μόνος δρόμος για να ξεπεράσουμε την απελπισία του αφόρητου ρεαλισμού που μας έχουν φορέσει και να ανιχνέσουμε τις δυνατότητες μας, τι θέλουμε για αύριο, ποια τα όπλα μας, ποιους πόρους και από που και πως θα τους απαιτήσουμε.
Απαιτείται δικό μας, προσαρμοσμένο σχέδιο ανάπτυξης, από την κοινωνία για την ίδια και δέσμευση από όλους μας.